YAŞAM

MAÜ Tıp Fakültesi’nin Organizasyonda Yer Aldığı  İlkBilimsel SempozyumÜniversite Yerleşkesinde Başladı

Dünya Sağlık Örgütü'nün desteğiyle, Mardin Artuklu Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Mardin Valiliği ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kronik Hastalıklar ve Kanserler, Yaşlı ve Göçmen Sağlığı” temalı, I. Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu büyük ilgi gördü.

MAÜ Tıp Fakültesi’nin Organizasyonda Yer Aldığı  İlkBilimsel SempozyumÜniversite Yerleşkesinde Başladı
14-05-2022 13:47
14-05-2022 13:51
MARDİN

Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma; Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici,Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü  Dr. Kanuni Keklik, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisinden program direktörüProf. Dr. Toker Ergüder veDr. Altın Malay, DSÖTürkiye OfisindenDr. Serap Şener ve Uzm. Dr. Berk Geroğlu,Mardin İl Sağlık  Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz ve birçok bilim insanı katılım gösterdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde henüz yeni kurulan Tıp Fakültesinin  çekirdek kadrosu ile ilk bilimsel meyvesini vermesi bakımından gerçekleştirilen bu sempozyumun çok kıymetli olduğunu belirterek  sempozyumun açılış konuşmalarını yapan, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,

“17 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi, 4000 yıllık bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkı sunarak, Türkiye’de bulunan üniversiteler ile Orta Doğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedef edinmiştir. Yakın bir tarihte, sosyal bilimlerdeki büyük birikimimize ilave olarak şehrin ve bölgenin ihtiyaçlarını da göz önüne alıp, şehrimize yakışır bir tıp fakültesini kurmak üzere harekete geçtik. Resmi kurulumunu tamamlayan ve çekirdek öğretim üyesi kadrosu ile göreve başlayan tıp fakültemiz, bütün bölgeye sağlık ve eğitim hizmeti verecektir. Tıp Fakültemizin ilk meyvelerinden olan bu bilimsel organizasyonda emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de beklenen yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusunun artması ile birlikte kronik hastalıkların yükünün arttığını dolayısıyla aktif yaşlılık için sağlık okuryazarlığının yükseltilmesinin  anahtar bir rol oynadığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici,

“Günlük yaşamda da sağlık, sosyal ve ekonomik yönleri açısından ciddi halk sağlığı sonuçları doğmaktadır. Bu hastalıklardan korunma, erken tanı ve kanıta dayalı halk sağlığı müdahale programları ile mümkündür. Bu müdahale programlarında toplum ve bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyi, hem temel hem de etkin müdahale alanıdır. Sağlık okuryazarlığı bireylerin sağlıkla ilgili bilgilere ulaşma, anlama ve karar verme süreçlerindeki bilişsel ve sosyal becerilerinin bütünüdür. Kronik hastalıkların yönetimi gibi karmaşık bir sürece, düşük sağlık okuryazarlığı düzeyinin eklenmesiyle, korunma-erken tanı ve tedavi süreçleri olumsuz etkilenmektedir.” şeklinde konuşarak düzenlenen sempozyumda bütün bu konuların birbirinden kıymetli bilim insanlarınca ele alınmasının çok değerli veriler olduğunu ifade etti.

Sempozyumun açılış programının sonunda,Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici,  MAÜ Tıp Fakültesine kütüphane kuran Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1993 mezunlarına teşekkür belgesi takdim etti.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR