SAĞLIK

Midyat Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı'nda iş bıraktı

Mardin'in Midyat Devlet Hastanesi'nde görevli sağlık çalışanı, sağlıkta dönüşüm programını protesto etmek amacıyla 14 Mart Tıp Bayramı'nda 1 gün süreyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Midyat Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı'nda iş bıraktı
14-03-2014 16:40

Başhekimlik binası önünde toplanan sağlık çalışanları, basın açıklaması yaptı. Sağlıkta dönüşüm programını protesto eden ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen Devlet Hastanesi'nde görevli sağlık çalışanları, 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Hastane önünde toplanan sağlık çalışanları, masa kurarak ve pankart açarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Hastane duvarlarına, 'Her hastaya 15 Dakika', 'Berkin Elvan aramızda' Sağlık işi ekip işidir, ekipte varız. Performansta yokuz', Taşeron kalksın, İş güvenliği gelsin', yazılı dövizler taşıyan sağlık çalışanlarına KESK`e bağlı olan SES Sendikası, 22. Dönem Mardin Milletteki Muharrem Doğan, Barış ve Demokrasi Partisi Belediye Başkan Adayı İlhan Bayar, eş başkanı Filiz Işık, Eğitim- Sen Midyat Temsilciliği yetkilileri de destek verdi. Davul eşliğinde halay çeken sağlık çalışanları alkışlarla eylemlerini sürdürdü.

Muharrem Doğan, yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarının özlük hakları, sosyal hakları verilmesi noktasında destek vermeye geldiklerini belirterek, şöyle konuştu: 'Sağlık çalışanlarının özlük hakları, sosyal hakları verilmesi noktasında destek vermek amacıyla buraya geldik. Bu performansın kalkması gerekir. Bu performans sağlık çalışanlarını çatıştırmaya yönelik bir çalışmadır, ona karşıyız.'dedi.

Zaman zaman sloganlar atan grup adına basın açıklamasını psikiyatri uzmanı Dr. Aykut Çobadak okudu. Çabadak, 'Birçok hekim arkadaşımız branşında tek çalışmakta, birçok bölümde hemşire sıkıntısı yaşanmakta, acil serviste çalışacak doktor bulamamaktayız. Gücünün son noktasına kadar çalışmakta olan meslektaşlarımız, çalışma arkadaşlarımız burada bir hastanın sağlığıyla ilgili kararını birçok poliklinikte 3 dakikada vermeye çalışan bizler, var gücümüzle çalışırken, sürekli sözel, fiziksel psikolojik şiddete maruz kalmaktayız. Her gün bir poliklinikte veya klinikte çalışan arkadaşlarımız şiddete maruz kalmakta, sonucu soruşturmaya tabi tutulan yine sağlık çalışanları olmaktadır. Hasta hakları BİMER, Alo 184 hatlarıyla her gün bir meslektaşımıza soruşturma gelmekte ve çalışanlar üzerinde bir baskı kurulmaktadır. Çalışanların yoğun iş yükü, polikliniklerin hasta yoğunluğu, personel yetersizliği, düşünülmeksizin sürekli birilerinin mağduriyetinden bahsedilmekte, anacak çalışanların haklarından hiç bahsedilmemektedir. Bakanlığın uygulamaları olan bu uygulamalar mobbing niteliğindedir. Ve bir an önce son bulmalıdır.'dedi.

Sağlık çalışanları olarak şu taleplerini dile getiren Doktor Çobadak, 'Çalışanların ücretlendirmesi, güvenceli insanca, yaşamaya, mesleki gelişimi sürdürmeye yetecek, emekliliğe yansıyacak biçimde düzenlenmelidir. Hekimler arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, hekimlik uygulamalarını değersizleştiren ve hastaları ‘puan' a dönüştüren mevcut performansa göre ücretlendirmeden biran önce vazgeçilmelidir. Hekimler ve sağlık çalışanlarını, kamuoyu ve hastalar karşısında küçük düşürücü tutum ve söylemlere, sağlık çalışanları üzerindeki mobbinge son verilmelidir. Çalışanlara açılan bütün soruşturmalar durdurulmalıdır. Hekimlerin hastalarına yeterli süreyi ayırabilmelerine ilişkin düzenlemeler yapılmalı, hekimler 15 dakikan daha kıssa süre içerisinde hasta randevusu verilmemelidir. Yoğun iş yükünün önüne geçilecek tedbirler alınmalı, insanca çalışabilir iş ortamı hazırlanmalıdır. Çalışanlar arasındaki ücretlendirme farkı ortadan kaldırılmalı, herkesin emeği doğrultusunda ücretlendirme yapılmalıdır. Taşeron işçilere biran önce iş güvencesi getirilmeli, ücretleri yaşamaya imkan tanıyacak boyutlara getirilmelidir. Kamu hastaneler birliği kaldırılarak sağlıkta hastalardan daha fazla alınacak ücrete dayana, güvencesiz çalışmayı esas alan, çalışan ücretlerin daha da düşürüldüğü özelleştirmenin yolu kapatılmalıdır.'şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanları başhekimlik binası önünde beklemeye devam etti. Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle vatandaşların acil servis ve yoğun bakım üniteleri dışında 1 gün süreyle sağlık hizmeti alamayacağı öğrenildi.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR