Turizm Rehberleri; 6326 sayılı Meslek Yasasında yapılacak değişikliklerin, ülke turizmine zarar vereceğini ileri sürüyor. 14 bin Profesyonel Turizm Rehberinin sorunsuz bir şekilde ülkenin tanıtımını mevcut meslek yasası çerçevesinde yaptığını söyleyen Turist Rehberleri “. Herkesin gayet bilinçli ve özverili bir şekilde mesleğinin gereklerini yerine getirmesi neticesinde Türkiye en iyi turizm rehberlerine sahip ülkeler arasında ilk beştedir. Bu kaliteye kolay erişilmedi, bu kadar kolay da elden çıkarılmamalı” açıklamasında bulundu.
Profesyonel Turist Rehberi Şükran Rojda Laleoğlu yaptığı açıklamada ““Turizm, Bacasız Sanayi olarak tanımlanıyor günümüzde ve gelişmiş ülkeler sürekli bu alanda atılımlar yaparlar. Tarihin, kültürün, coğrafyanın, mit ve efsanelerin… tanıtıldığı, karşılığında ülke ekonomisine ciddi karlar kazandırılan bir alandır. Bilinçli adımlarla ilerlendiğinde adeta ülkeye gökten ve yerden zembil ile para yağdırır.
Bu sektörün en önemli saç ayaklarından biri Profesyonel Turizm Rehberleri’dir. Üniversitelerin Turizm Rehberliği Bölümü’nde gerekli bilgilerle donatılan rehber adayları, ülkeyi adım adım uzman rehberler veya eğitmenleri ile gezerek, en az bir yabancı dilde de yeterliliğini belgeleyip mesleğe adım atarlar. Yıllar içinde her biri alanda daha da tecrübe kazanarak her biri adeta bir kültür elçisi olur.
Planlanmış olan tasarıya gelecek olursak;
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü mezunlarına Turizm Rehberi olma yolu açılacak. Oysa bu iki alan rehberin eğitimi sırasında aldığı derslerden sadece iki tanesidir. Bu iki bölümün mezunları diğer alanlardaki eksiklikleri kapatmadan rahat bir şekilde turizm rehberi olabilecekler. Profesyonel Turizm Rehberleri olarak buna karşıyız ve herkes eğitildiği alanda ilerlesin diyoruz.
En az bir yabancı dil bilme şartı ortadan kaldırılmak isteniyor. Eğer bu yapılırsa rehberin yabancı literatürde araştırma yapma, bilgilenme şansı olamayacak. Hem bilgi hem ufuk dar kalacak rehberde. Yabancı dil bilmeyen rehber gelen gruplarla iletişimi nasıl sağlayacak? Şu anda Türkiye’de 38 dilde rehberlik yapan, aynı zamanda çok iyi Türkçe konuşan 14.000 kültür ateşesi bulunmaktadır. Türkçe Rehberlik getirilmesi ile bu rehberlerin hakkına girilecek ve rehberlik seviyesi ne yazık ki düşürülecektir.
Ayrıca rehberin tüm tur boyunca araçta bulunma zorunluluğu da son buluyor. Sadece ören yeri veya müzede rehberin bulundurulması kafi görülüyor. Oysa turisti ilk karşılayan, ilk içten selamlaşma ile güven sağlayan, yollar boyunca gidilen rota ile ilgili bilgiler sunan, acil bir durumda veya bir kriz anında yol yordam bildiği için sorunu çözendir. Bir tur aracında rehberin olmaması şehirlerarası otobüste yolculuk yapmaya benzeyecek. Gidilen yer ile ilgili bilgi alınmadan sadece şehirlere girilip çıkılacak. Anlaşılacağı üzere Rehber turun başından sonuna kadar olmazsa olmaz olandır.
Görülüyordur ki yapılmak istenen bu düzenlemeler ile turizmde hizmet kalitesi yükseltilemeyeceği gibi Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılan 3. Turizm Şurası’nda alınan kararlara da aykırıdır. O yüzden diliyorum ki ülke turizmine ve profesyonel rehberlerine hiçbir faydası olmayacak bu yasa tasarısı bir daha indirilmemek üzere rafa kaldırılsın!” ifadelerine yer verdi.
Editor : Mehmet ÇELİK