EĞİTİM

Türkiye’nin ikinci Sanat ve Tasarım Fakültesi’ nin temeli atıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi, medeniyetin ve sanatın kadim şehri olan Mardin’in Midyat İlçesinde ‘GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Binasının yapımı için temel atma töreni düzenledi.

Türkiye’nin  ikinci  Sanat ve Tasarım Fakültesi’ nin temeli atıldı
09-07-2021 17:57
09-07-2021 18:22
MARDİN

          Düzenlenen temel atma törenine;  Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin bina yapımını üstlenen Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı  Mahsum Altunkaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Midyat Kaymakamı Tekin Dündar, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, İlçe protokolü, MAÜ yönetimi  ve Midyat halkı katıldı.

           En anlamlı, en paha biçilmez yatırımın  eğitime yapılan yatırımlar olduğunu vurgulayan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş,

“Devlet, özel sektör ve STK’lar, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliğini en üst düzeyde tutmalı; eğitim alt yapısının ve kalitesinin yükseltilmesi noktasında işbirliğine gitmelidir. Bu meyanda Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğimizin katkılarıyla yapılacak sanat ve tasarım fakültesi binamızın büyük anlam taşıdığına inanıyorum. En başta Midyat’ımız, donanımlı, çağın gerektirdiği bir eğitim yuvasına daha kavuşacak. İnanıyorum ki gerçekleştireceğimiz bu fiziki yatırımlar ve hayata geçirilecek akademik faaliyetlerle üniversitemiz başarılarını artıracaktır. Bu meyanda Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğimizin katkılarıyla yapılacak sanat ve tasarım fakültesi binamızın büyük anlam taşıdığına inanıyorum. En başta Midyat’ımız, donanımlı, çağın gerektirdiği bir eğitim yuvasına daha kavuşacak.

Bu sayede ülke ve millet olarak en büyük sermayemiz olan insan kaynağımızı en güzel şekilde işleyecek; onları geleceğe, ülkemizin önüne koyduğu vizyon hedefler istikametinde hazırlayacağız.

İnanıyorum ki gerçekleştireceğimiz bu fiziki yatırımlar ve hayata geçirilecek akademik faaliyetlerle üniversitemiz başarılarını artıracaktır.

El ele verdiğimizde, birbirimize kenetlendiğimizde, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan kapısı Mardin’de büyük projelere imza atacağımıza tüm kalbimle inanıyorum.

 Bu vesileyle Üniversitemiz bünyesinde Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin kurulması kararını veren başta Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum.  Fakülte Binamızın ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Midyat’ımıza böylesine anlamlı bir eserin kazandırılmasına katkı sağlayan Kıymetli Rektörümüze, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin kıymetli başkanlarına ve yönetim kurulu üyelerine, Midyatlı hayırseverimiz Mahsum Altunkaya’ya, Midyat Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor” dedi.

       Yaklaşık on bin yıllık sanatın izlerini taşıyan Midyat’ın özel bir yerleşim yeri olduğunu ve bu sanat kalitesinin sürdürülebilirliğini sağlayarak gelecek nesillere aktarılması noktasında üniversitenin  büyük bir  rol üstlendiğini belirten  MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,“Bugün temeli atılacak fakültemizde ilk olarak Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı bölümü ile önümüzdeki yıl eğitim öğretime başlamayı planlıyoruz. Ardından kurulacak Geleneksel Türk sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı ile İç Mimarlık ve Peyzaj Tasarımı bölümleri ile kadromuzu genişleteceğiz. Bu bağlamda; mevcut eğitim öğretim kalitesini ülke menfaatleri, ilgili sektörlerin ihtiyaçları ve talepleri ve öğrenci ve akademisyenlerden alınan geri bildirimler doğrultusunda sürekli geliştirmek ve bu kalitenin sürdürülebilirliğini sağlamak istiyoruz.” dedi.

Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin kurulmasıyla mevcut fakültelerimiz ile birlikte bölgemizde resimden mimariye, geleneksel el sanatlarından sanayiye nitelik bakımından güçlü alanlar oluşmasına katkıda bulunulacağını ifade eden Özcoşar,

“Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi kurulması kararını veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, YÖK Başkanımıza, YÖK Genel kuruluna, Mardin Valimize, siyasetçilerimize, Midyat Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, STK’lara, basın kuruluşlarına ve emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Fakülte binamızın yapımını üstelenen hayırsever işadamı Sayın Mahsum Altunkaya nezdinde Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği’ne en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Son dönemde hayırsever hemşerilerimizin katkıları sonucu üniversitemiz hızla büyüyor. Bu vesileyle hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, en büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğuna vurgu yaparak, ihracatçıların dibine ışık verdiğini söyledi. Pandemi döneminde bile hedefledikleri ihracat rakamlarını aştıklarını kaydeden Gülle, bu yıl içinde 199 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiği yıl sonuna kadar 200 milyar dolar rakamını yağlayacaklarını söyledi. Gülle “ Eğitilmiş insan gücünün ülkenin istihdamının gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bunun için biz sadece ihracat yapmakla yetinmiyor, ülkenin eğitimine, kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

      GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi için özel bir proje hazırladıklarını ve binanın Mardin mimarisine uyumlu olacak şekilde Midyat Taşı ile döşeneceğini belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Mahsum Altunkaya, Mardin’in Bölgede en fazla ihracat yapan 2. İl olduğuna dikkat çekerek, insani zenginliği bu başarısını yukarılara taşıyacak bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Altunkaya,   İnşasını üstlendikleri Fakültenin 4 kattan oluştuğunu, Bodrum katta 138 kişilik amfi, 3 sergi alanı, mescit, kafeterya ve açık sergi alanı bulunacağını;  Zemin katta 2 adet temel tasarım atölyesi, 2 adet bilgisayar laboratuvarı, birer adet de iç mimarlık, moda tekstil, geleneksel sanat ve kuyumculuk atölyeleri  ile 10 adet sınıf  ve yönetime ait 20 adet odanın yer alacağı bilgisini vererek, Fakültenin yöresel ve kültürel el sanatlarının gelişimine büyük katkılar sağlayacağına inandıklarını belirtti. Altunkaya, Memleketi olan Midyat’a hizmet etmekten ötürü kıvanç duyduğunu ifade ederek,  Midyat’ın gelişimi için hizmetlerinin devam edeceğini söyledi.

     Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ve İlçe Kaymakamı Tekin Dündar, yaptıkları konuşmada, fakültenin ilçe ekonomisine, el sanatlarının gelişmesine ile ekonomisine katkı sunacağına inandıkları, fakültenin yapımında katkı ve emeği olanlara teşekkür etti.

     Midyat Belediye Başkanı tarafında Hayırsever İş İnsanı Mahsum Altunkaynak’a  annesi ve babası ile halıya işlenmiş  fotoğrafı hediye edilince duygulu anlar yaşnadı.

 

 

 

 

 

 

 

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR