GEBELİK ve ORUÇ

Opr.Dr.Adem Özden
Opr.Dr.Adem Özden
GEBELİK ve ORUÇ
27-05-2017

Gebelik, dengeli ve düzenli beslenilmesi gereken bir dönemdir. Gebelerin, özellikle öğün miktarını azaltıp, öğün sayısını arttırarak, 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmesini öneririz.  Ayrıca gebelerin bol miktarda sıvı tüketmesi, hem anne, hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenlerle gebelik, anne ve bebek sağlığı gözetilerek, oruç için uygun bir dönem olarak genelde kabul edilmez. Günün çok uzun olduğu ve hava sıcaklığının yüksek seyrettiği aylarda bu durum daha da ön plana çıkar.

Bu bilgiler ışığında, gebelikte oruç tutmak isteyen anne adaylarına, kendilerinde ve bebekte oluşabilecek etkilerle ilgili bilgi ve danışmanlık veririz. Ama bazı özel durumlarda mutlak bir şekilde gebenin oruç tutmasını önermeyiz. Örneğin; şeker hastalığı, hipertansiyon, guatr vb. sistemik hastalıklarda, gebelik bulantı, kusmasında, gastrit gibi rahatsızlıkların olduğu hallerde, riskli gebeliklerde oruç tutulması sakıncalıdır.

Tüm bunların yanı sıra oruç tutmak isteyen gebelere, iftar ile sahur arasında, mümkün olduğunca bölünmüş dozlarda, 3-4 öğün gıda almaları ve bol sıvı tüketmelerini tavsiye ederiz. İftar ve sahur menülerinde, şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalar ile kızartmalardan uzak durmalarını öneririz.  Yine bu dönemde gebelerin, dengeli beslenirken, taze sebze ve bol meyve tüketmeleri gerekir. Ayrıca oruçlu gebelerin,  gün içinde mümkün olduğunca istirahat etmeleri ve güneşten uzak durmaları da önerilir.

Öte yandan, İslam dini gebelere oruç konusunda esneklik getirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı, web sayfasında ?Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır. Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler? şeklinde görüş bildirmiştir. (https://www.diyanet.gov.tr) Ülkemizin en yetkili kurumu tarafından yapılan bu bilgilendirme, çok önemlidir, mutlaka anne adayları ile paylaşılmalı ve gebeler psikolojik olarak rahatlatılmalıdır.  Çünkü hayatlarının en güzel yolculuğunda olan anne adayları, bu döneme, dini görevlerini yerine getirememek korkusuyla çok daha fazla rahatsızlık hissetmekte ve üzülmektedirler.

                                                                       

                                                          

ÖNCEKİ YAZILARI