OKUL BAŞARISI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Uz.Dr. Muhammed Şeyhanlı
Uz.Dr. Muhammed Şeyhanlı
OKUL BAŞARISI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
08-09-2019

         Okullar açılıyor her türlü hazırlık ve telaş aileleri sardı. Kimi aileler hazır, ilk zili bekliyor kimisi de son hazırlıkları yapıyor ve eksikleri tamamlamaya çalışıyor.

        Bu süreçte biz de ailelere beslenme konusunda destek olacak bu yazıyı kaleme aldık. Sizlere sağlık açısından en önemli hususlardan birinden bahsedeceğim ; beslenme ve okul başarısı ilişkisi.
          Beslenme alışkanlıklarının temeli çocuklukta atılıyor. Doğru beslenmeyi yaşam tarzı haline getiren çocuklar; hastalıklardan daha iyi korunuyor, sağlıkla büyüyüp gelişiyor ve ileri yaşta da güçlü bir bağışıklık sistemine sahip oluyor. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme okul sürecinde ve ders başarısında da büyük önem taşıyor.
Başarının ve günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Kahvaltı yaptırmadan çocuğunuzu okula göndermeyin. İyi ve sağlıklı bir kahvaltı çocuğu gün boyu zinde tutar ayrıca dengeli beslendiği için derse daha iyi konsantre olur. İlerde obezite gibi çağın belası olan hastalıklardan da korunmuş olur.
         Kahvaltı öğününde zeytin, peynir, yoğurt , haşlanmış yumurta gibi doyurucu gıdalar olmalı , içecek olarak da süt ve ayran tercih edilmelidir. Sütün içine 1 kaşık pekmez ya da bal katılıp hem tadı güzelleştirilebilir hem de enerjisi güçlendirilebilir. Mevsime uygun domates ve salatalık da menüde olabilir.
Ara öğünlere de dikkat edilmeli , okulu tam gün olan çocuklar ya da öğlene kadar olanlar da mutlaka ders arasında beslenme çantalarında mevsime uygun meyve , ceviz , kuru kayısı-incir ya da evde yapılmış
tam buğday ekmekli sandviçler çantada bulundurmalılar.
         Simit ve poğaça gibi ağır hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır. Çocukların büyüme ve gelişimi için önemli olan diğer öğünlerde de abur cubur, bisküvi, çikolata gibi gıdalar kısıtlanmalıdır.
          Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan, kırmızı etli ve tavuklu sebze ve fırın yemekleri, baklagiller, mevsim çorbaları sık tüketilmelidir, bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır.
Sonbahar mevsimine girmemiz ve havaların ani değişimi nedeniyle beslenme ve sıvı gıda alımına daha fazla önem gösterilmeli. Günde en az 25 kilogram başına 1 litre su tüketilmeli. Ayrıca taze sıkılmış meyve suları da C vitamini için iyi bir kaynaktır ve sizleri gribal enfeksiyonlara karşı korur.
         Bu sezon uygulanacak olan okul gıdası logosu uygulamasına geçilmesiyle artık okulların kantin ve kafeteryalarında daha güvenli gıda tüketimi olacak. Veliler de abur cubur gıda tüketiminin engellenmesi konusunda çocuklarını eğitmeli ve bu gıdaların yerine doğal olanları tercih etmelidir

ÖNCEKİ YAZILARI