USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

14 Mayıs Seçimlerine Çeyre Kala "SON SÖZLER;"

30-04-2023

 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinden 2 ay önce yaptığım saha araştırmalarında, yerel medya üzerinden geliştirdiğim incelenmeler ve kentlerin siyasi son durumluları ile Güneydoğu Bölgesindeki şehirlerinde saha analiz ile alakalı elde ettiğim verileri kısa başlıklarla anlatarak araştırma-analiz çalışmama son noktayı koyayım;

1-14 Mayıs 2023 seçimlerinin en önemli faktörü matematik olacaktır. 14 Mayıs gecesi matematik hesapların politik hayatımıza ne kadar yön verdiğini göreceğiz. Parti ve liderlerin birazda anketlerin verdikleri gerçekçi olmayan sonuçlarından kaynaklanacak matematik hesap yanlışlığı acı bir gerçek olarak görülecektir ama son pişmanlık fayda vermeyecektir.

2-14 Mayıs seçimleri siyasal partilerden daha çok İttifakların seçimi olarak politik tarihimize geçecektir

3-14 Mayıs seçimleri Yönetme-Yönetememe denklemini çözecektir.

4-14 Mayıs seçiminde oy kullanacakların sandığa atacakları her oy aynı zamanda Etkiler-Tepkiler gerçeğini ortaya çıkaracaktır. İktidar ve Muhalefetin söylemlerinin meydana getireceği etkiler ile mevcut sosyal, ekonomik durumlara karşı insanların tepkileri çıkacak seçim sonuçlarıyla doğru orantılı olacaktır.

5-14 Mayıs seçimlerinde partilerin ve il teşkilatlarının alacağı sonuçlar seçim öncesi bu kesimin motivasyon eksikliğini ve yeterince hazırlanıp hazırlanmadığının göstergesi olacaktır.

6-14 Mayıs seçimlerinin sonuçları sadece partilerin değil Erdoğan’ın; Bahçelinin; Akşener’in ve Kılıçdaroğlu’nun siyasi kaderine yeni bir yön tayin edecektir. Yerelde ise Milletvekili adayları ve il teşkilatlarının performansına göre politik gelecekleri netleşecektir.

7- 14 Mayıs seçimlerinde siyasi partilerin Liste mücadelesi ve liderlerin söylemleri 14 Mayıs seçiminin sonuçlarına doğrudan etki edecektir.

Sevgili Okur;

14 Mayıs 2023 seçimlerine yönelik uzun bir süredir yaptığım saha araştırma bulgularından bazılarını sizlerle paylaşmak istedim. Tek amaç ve niyetim demokrasimize azda olsa bir katkı sunmak ve gerek seçmenleri gerekse siyasi yarışa giren parti ve adayları gözden kaçan ayrıntılar noktasında aydınlatmaktı.

Bu araştırma çalışması bir anket değildir

Bu etüt çalışması sosyolojik, psikolojik ve insanların oy verme alışkanlıkları dikkate alınarak hazırlandı. Şu parti veya İttifak seçimde kazanacak veya kaybedecek ön yargısından uzak bir tespit çalışması yapmaya çalıştım. Tespit çalışması olduğu için anlatımlardaki bazı uzunluk çalışmanın özü ve tekniğiyle doğrudan ilgiliydi. Analizimi mümkün olduğunca sade, basit bir dil ve üslupla anlatma gayretinde oldum zira makalelere göz atacak insanlarımızın algı düzeylerinde bir yanlış anlaşılma olmasından uzak durmaya gayret ettim

14 Mayıs seçimlerine Çeyrek Kala Yazı makalemi yayınlayan yerel medya unsurlarına candan teşekkür ederim.

Saha Çalışmamızda sorularımıza açık yüreklilikle ve net cevap veren Güneydoğulu hemşerilerime en samimi ve içten minnetlerimi sunmak isterim

14 Mayıs seçimlerinin Ülkemize, Devletimize, Toplumuza mutluluk huzur getirecek gelişmelere vesile olmasını diliyor;

Hangi siyasi parti veya Milletvekili adayı kazanırsa kazansın asıl kazanan İnsanlarımız ve demokrasimiz olsun diyorum.