USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

24 HAZİRAN SEÇİMLERİNE BUGÜNDEN BAKIŞ ? 3

24-04-2018

24 Haziran Erken Seçim Kararı Neden Alındı?

Her olayın ve her kişinin bir hikâyesi vardır.

24 Haziran erken seçim kararına giden sürecin hikayesinin yazılış gereksinmelerinden biri toplumsal algının büyük bölümünde, yanlış bir değerlendirmenin yapılmasıdır.

Bazı Liderlerin kamuya dönük konuşmaları önce üstü kapalı mesajlar göndermeyle başlar. Bu mesajlar liderin beynin arka tarafındaki plana, programa yönelik destek isteme, rakibi bu mesajlarla köşeye sıkıştırma gibi akıl oyunlarına dayanan stratejileri kapsar.

Liderlerin akıl oyunlardaki hamle hataları ne yazık ki aydın geçinen, bazı kalemşorlar tarafından tam anlamıyla çözümlenemez.

Toplumumuz, insanımız, MHP lideri Devlet Bahçeli´nin meclisteki son grup konuşmasında yaptığı erken seçim çağrısına yüzeysel bakmıyor, bu çağrının hemen o anda yapılan bir söylem olmadığını bilmektedir ama hangi aşamalar sonrasında bu çağrının gündeme taşındığı konusunda tam bir bilgi sahibi değildir.

Erken seçim kararından sonra düşünen insanlar haklı olarak şu söylemi dillendirdi.

Mademki ülkenin erken bir seçime ihtiyacı vardı bu talep neden ayaküstü ağızdan birden bire çıkan bir söylemle gerçekleşti?

Toplum bu konuda önceden hazırlansa daha iyi olmazmıydı?

Seçmeni şok eden bu acele karar neden daha önce konuşulmadı, tartışılmadı?

Bahçeli´nin dillendirdiği siyasi hamlede sadece muhalefet partileri değil seçmende ters köşe oldu.

Siyasal tarihimiz bir gün Bahçeli´nin bu söyleminin perde arkasını mutlaka açıklayıp geleceğe not düşecektir.

MHP lideri Devlet Bahçeli kendi başına düşünüp taşınıp böyle bir karar aldı iddiası gerçekçi bir bakış açısı değildir.

Cumhur reis Recep Tayyip Erdoğan iktidar hayatı boyunca hiç erken seçim yapmamıştır ve Erdoğan´a erken seçim kararı aniden dayatılamaz.

Bu realiteden yola çıkarak erken seçim kararı Erdoğan ?Bahçeli arasında görüşülmüş ve karara bağlanmış bir meseledir.

Bahçeli´nin erken seçim açıklamasının zamanlaması, dile getirildiği şekil (ayaküstü söylem) bu talebin dile getirildiği yer birlikte düşünüldüğünde çok çarpıcı ve siyasette akıl oyunlarının ne denli etkin olduğunun görürüz.

Suriye krizi ile dış politikada sıkıntılı günler yaşanılan bir zaman dilinde ve FETÖ operasyonlarının devam ettiği bir süreçte, ekonomik krizle boğuşup zamların yağmur misali aktığı dönemde böyle bir teklifi milletin önüne getirmek çok mu tesadüf?

***

24 Haziran erken seçimlerine gidiş süreciyle ilgili 5 iddia ve bu iddialarla alakalı senaryoları sizle paylaşayım;

1- Anayasa Mahkemesi "Eşitlik ilkesinin bozulduğu iddiasıyla" yapılan ittifakların geçersiz sayılması ile ilgili başvuruda eşitlik ilkesi siyasette temsilde adalete uygun değil kararını alacak ve ittifakları yok sayacak hükmünü verecekti. Bu durumda Ak Parti ile MHP arasındaki Cumhur ittifakı yasal yönden yok sayılacaktı. Bu durumu öğrenen Bahçeli erken seçim hamlesiyle bu durumu önledi.

2- Önümüzdeki günlerde, aylarda siyasette olağandışı hadiseler yaşanacaktı. Ak Parti´den 30´un üzerinde Milletvekili dışlandıklarını iddia ederek partilerinden istifa edip İYİ Partiye geçecekti. Ak Parti´den istifa eden vekillerin yanı sıra MHP ve CHP den de az sayıda vekil onları takip edecekti. İYİ Parti mecliste grup kuracak ve Meral Akşener 2018 sonlarında ciddi bir siyasi rüzgar yakalayacaktı.

3- TSK içinde hala temizlenmemiş kripto FETÖCÜLER küçük çaplı bir darbeye kalkışacaktı bilgisi alınmıştı. Bu iddiaları dillendirenler tezlerini desteklemek için şu hususa dikkat