USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİR EL VAR, VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKMAYAN

20-08-2018

           Bir memurun, bir esnafın, bir emeklinin evinde olabilecek kadar elektronik eşyası olan biri olarak; bir yaz ayının gerektiği kadarıyla klima, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası, televizyon, fırın, vantilatör, ütü, tost makinası, mikro dalga fırın, şu sebili, mikser, ev aydınlatması ve asrın harikası(!) Cep telefonlarını defalarca şarj ederek ve sadece buzdolabının fişini takılı bırakarak Mardin´de ki evimin kapısını çekip il dışına ciftim.
         Bir müddet sonra bu tüketimlerin bedeli olarak 161 bin lira tahakkuk ettiğini telefonuma gelen SMS ile öğrenmiş oldum ve yatırdım.
         Bir sonraki ay için evde olmadığımız nedeniyle sadece bir buzdolabının tüketeceği kadar cüzi bir tahakkuk beklerken; yine SMS ile 84 liralık bir ödeme yapmam gerektiği bilgisini aldım.
         Bütün elektronik cihazların kullanıldığı ay ile sadece buzdolabının kullanıldığı ay arasındaki mantıksız tahakkuk karşısında şaşkına dondum. Matematiksel işlemlerin tümünü denedim; çarptım, boldum, çıkardım, topladım mantıklı bir karşılık bulamadım. Özel bir hesaplama metodu olandan yardım diliyorum.
Matematik, teknik, statik, elektronik hesaplamalar beni sonuca götürmezken acaba fantastik yaklaşım sonuç verir mi diye düşündüm. 
          Geçmediğimiz köprü ve otoyola, uçmadığımız hava meydanlarına, yatmadığımız hastanelere ücret öderken; kullanmadığımız elektrik enerjisine de mi ücret ödüyoruz? Herhalde gerçeğe yakın en iyi değerlendirme bu oldu. Solumadığımız havanın vergisini ödeyeceğimiz günler de yakın görünüyor. Bir gün lokantada önümüze konacak boş tabaktan bir buçuk Adana bedeli istenirse hiç şaşırmayacağız.
Bütün bu sıkıntıları ülke olarak hep birlikte çekerken; bazı kendini bilmezlerin özellikle sosyal medya hesaplarında yaptığı, adete bir bölgecilik içeren paylaşımlar hiç yakışık kalmıyor. Elektrikte kayıp-kaçağın sorumlusu olarak doğu ve Güneydoğu illerini göstermesi, o bölge insanının yaptığı" hırsızlığın" ceremesini başka bölge insanının çekmekte olduğu şeklindeki haksız ve doğru olmayan yaklaşımı üzücüdür.

       Nüfus oranı olarak yapılan ve ne kadar gerçek olduğu bilinmeyen değerlendirmelerde Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Batman illerinin kayıp-kacakta ilk sırada olduğunun gösterilmesine inananlar; kilowat/saat olarak düşünüldüğünde en büyük kayıp-kaçağın Kocaeli, İstanbul, Bursa gibi sanayii illerinde olduğunu ya bilmiyor veya unutuyor. Kocaali´de bulunan büyük bir sanayi tesisinin Mardin veya Diyarbakır´ın toplam enerji tüketiminden fazla olduğu görülecektir.
     Yapmanız gereken içinde yaşadığımız sıkıntılı günlerde afaki suçlamalarla bölgeler arası ayrıştırıcı dilden uzaklaşıp, yapıcı bir üslupla doğrulara odaklanmak ve bu günleri birlikte aşmanın yollarını bulmaktır.
        Kimin elini kimin cebinde olduğunu öğrenmek için uğraşıp durduk; şimdi görüyoruz ki vatandaşın cebinde bir el var ve bir türlü çıkmak bilmiyor.