USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR!

19-04-2022

Gıda ve beslenme alanındaki, klişelerin, mitlerin, şehir efsanelerinin, çürütülmesi zor şaşırtıcı buluşların sayı, çeşitlilik ve yayılma hızına yetişmek her geçen gün biraz daha olanaksızlaşıyor. Bu konudaki çarpık bilgiler ve yanlış inanışların karşısında durulmadığı müddetçe, bunların beslenme şeklimize sızdığını, orada yer edindiğini, davranışlarımızı şartladığını ve yaşamımızda doğru bildiğimiz yanlışlar olarak konumlandığını görüyoruz. Bu yazımızda biraz bunun üzerine konuşalım: doğru bildiğimiz yanlışlar…

Spor yapıyorum, bu sebeple takviye kullanmak zorundayım.

Yanlış. Haftada 4-5 defa, birkaç saati spor salonunda geçirmek dahi protein ve vitamin takviyelerini gerektirmez. Eğer dengeli bir beslenme programı içindeyseniz ve vücudunuza yeterli miktarda mikro ve makro besin ögeleri sağlıyorsanız. Günümüzde ağırlık çalışmalarında, hızlı kas gelişimi ve onarımı, ezersiz metabolizmasında artış sağlama, yağ yakımını hızlandırma gibi sebeplerle besinsel ergojenik destek ürünleri kullanılabilinmektedir. Bu durumda ise kullanılan ürünlerin etiket bilgisi titizlikle incelenmeli; güvenilirliği, etkinliği ve yasal olması göz önüne alınmalıdır.

Detoks suları ile vücudumdaki toksik maddelerden arınıyorum.

Yanlış. Detoks suları bilinenin aksine, toksinleri vücudunuzdan temizlemenize yardımcı olmaz. Cildin görünümünü iyileştirip geliştirdiğine dair de yeterli çalışma bulunmamaktadır. Detoks suyu içmek kilo vermenize, daha iyi hissetmenize ve sindiriminizin iyileşmesine yardımcı olabilir ancak tüm bu katkıları değişen içeriğiyle (salatalık, maydanoz vb.) değil, büyük ölçekte “su” içeriğiyle sağlar. Siz sadece düzenli bir şekilde su tüketerek de bu faydaları vücudunuza sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, vücudunuzun zaten başlı başına bir detoksifikasyon merkezi olduğunu da unutmamak gerekir. Böbreklerimiz, ağırlıklı olarak da karaciğerimiz bu mekanizmada aktif rol oynar.

 Yağ içeriği olan tüm yiyecekler beni şişmanlatır. Bu sebeple yağsız süt, az yağlı peynir, yağı azaltılmış tüm ürünler bana dosttur.

Yağ dahil olmak üzere herhangi bir makro besin maddesinin çok fazla tüketilmesi elbette ki kilo almanıza sebebiyet verir ve bu durumun salt suçlusunu “yağ” olarak addetmek büyük haksızlık olacaktır. Bilinenin aksine sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak yağ açısından zengin yiyecekler tüketmek kilo alımına yol açmaz. Aksine, yağ açısından zengin yiyecekler tüketmenin; kilo kaybı ve doygunluk hislerini arttırmaya yardımcı olduğu, yemek aralarında daha tatmin hissetmenize katkı sunduğuna dair pek çok çalışma mevcuttur.

Bir sonraki yazımızda doğru bildiğimiz diğer yanlışlar üzerine konuşmak üzere…

Sağlıklı haftalar dilerim!