USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hem Şeyh Hem Ağa-Hem Güçlü Siyasetçi - Salim Ensarioğlu-2

28-10-2021

Eski Devlet Bakanı şimdilerde İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Salim Ensarioğlu ile dostum arasında önce Ülkemizin ve Bölgemiz Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik, sosyal, toplumsal meseleleriyle alakalı konuşmalar başlamıştı.

Ensarioğlu ve Dostum arasındaki konuşmaları, analizleri dikkatlice dinliyordum.

Ensarioğlu ve Dostum arasındaki diyalog bir süre sonra mazideki günleri, anıları hatırlatan bir konuşmaya dönüşmüş ve bu arada Dostum bana dönerek

-Salim Ağabey hem Şeyh, Hem Ağa hem Güçlü bir siyasetçiydi deyince okuduğunuz makaleler dizisini kafamda kurgulamaya başlamıştım.

Dostumun yıllarca önce yaşadığı bir anıdan söz ettiği anda karşımda oturan Salim Ensarioğlu’na karşı hem saygım hem takdir duygularım yükselmeye başlamıştı.

Dostumun anlattığı olay şöyle yaşanmıştı,

Ensarioğlu’nun Bakanlığı döneminde dostum onunla birlikte çalışıyormuş. Bu arada arkadaşımı çekemeyen fitneci ve fesatçı biri Salim Beye giderek-----Bu isme güvenmeyin diyor.

Salim Bey kendisine bu dedikoduyu getirene bir şey söylemiyor ve arkadaşımı arayarak Bakanlığa çağırıyor.

Fitneci kişinin ve birçok insanın önünde dostuma

Makam aracıma- geç yemeğe gidiyoruz diyor.

Dostum bu olaydan haberdar olmadığı için Bakanın bu davranışına anlam veremiyor. Onlarca yıl sonra dostum Salim Bakana o günü hatırlatıp neden böyle davrandığını sorunca olayın hikâyesi ortaya çıkıyor. Salim Beyin o fitne baza verdiği mesaj --Siz onu şikâyet ettikçe ben onu daha sahiplenirim İşte bu tavır, duruş bana tarihsel bazı söylemleri anımsattı.

Şöyle diyordu Anadolu’nun Akil insanları;

Adam olan sevdiğine sahip çıkar, sadece iyi günde değil, kötü günde de sahip çıkar…

Adam olan sapla samanı karıştırmaz…

Adam olmak olduğu gibi görünmek, göründüğü gibi olmaktır…

Adam olmak akıllı ve cesur olmaktır…

Adam olmak, işine geldiği gibi davranmamak, gereğini yapmaktır.

Adam dediğinde mangal gibi yürek vardır…

Adam dediğinin içi dışı birdir…

Adam olmak olduğu gibi görünmek, göründüğü gibi olmaktır…

Makaleme konu olan Salim Ensarioğlu’nu tanımlarken Şeyhliğinin Ağalığının, Güçlü siyasi yönünün dışında bu güzel insanın “Adam gibi adam” olduğuna kanaat getirdim.

Bu deyim  sözünün eri yiğit insanlar için kullanılır.

Bugün toplumda Adam  olmaktan bahsedilse de  aslını söylemek gerekir ise adam kalmak daha doğru bir deyim gibi geliyor bana.

Adamlığın evrensel ilkeleri de olduğu bir gerçektir.

Bu evrensel ilkeler de dünyanın her yerinde her normal akla ve vicdana sahip insanın doğru davranış ve düşünce olarak kabul ettikleridir.

O zaman akla şu soru gelir; Adam gibi Adamların düşünce ve davranışları nelerdir?

Bana göre İlki adaletli olmaktır. Adaletli olmak   bir hâkimin verdiği kararda kanunu vicdanın sesini dinleyerek herkese eşit uygulamasından, bir amirin mahiyetinde ki kişilere eşit davranmasından tutunda bir bakkalın tartısını müşterisinden aldığı ücrete denk tutmasıdır.

Yine kişisel kanaatim İkincisi ahlaklı olmaktır. Toplumun çoğunun kabul ettiği ahlaki prensiplere saygı duyan ve yaşamında bu değerlere yer vermektir.

Son ve en önemli kural bana göre Güven duyulan bir kişilik olmaktır. Fikir, düşünce ve  davranışlarında  tutarlı olmaktır.