USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HEP Mİ HİÇ Mİ?

22-03-2021

Değişmek istiyoruz, değişim istiyoruz her birimiz. Yaşamımızdaki alanlar değişsin istiyoruz, bulunduğumuz yerler, gördüğümüz insanlar, bizi terk etmesi için uğraş verdiğimiz ama büyük bir inatla orada duran yönlerimiz, alışkanlıklarımız…

Evrilmek istiyoruz; daha iyiye daha fazlasına!

Tüm bu değişimler de bir an evvel olsun istiyoruz.  Bir an önce daha iyiyi görmek, o işi hemen başarmak,  hızlıca fit olmak… Oysa tüm gerçek değişimlerin, gerçekliğini inşa edenin “zaman” olduğunu göz ardı ediyoruz.

Disipliniyle bizi etkileyen ve başarılı yaratımları olan birini düşünelim. Bu biri hep disiplinliymiş gibi görünür gözümüze, sanki disiplinle doğmuş ya da bir sabah uyanmış ve disiplinli oluvermiş gibi. Halbuki o disiplinin arka perdesinde bir disiplinsizlik ordusu, o disiplinsizliklerin getirdiği ikilemler, yarattığı kaoslar vardır, şu anda dahi ara ara disiplinsizliğe düştüğü alanlar mevcuttur.

Sağlıkta da bu böyle; bir sabah uyanacaksınız ve sağlıklı beslenen birine dönüşmeyeceksiniz. Tüm yolculuklar gibi sağlıklı beslenme de bir süreç, sürecin yanında ciddi bir emek içeriyor. Kendine bakan, sağlıklı beslenen o bireye dönüşmeden önce; pek çok gel git yaşayacaksınız, kimi zaman yanlış tercihlerde bulunacaksınız, kendinizle çatışacaksınız, ara ara suçluluk duyacaksınız. Tüm bunları deneyimleyerek doğru tercihlere yönelmeyi, yiyeceklerle sağlıklı ilişkiler kurmayı, kendiniz için nerede durup nerede devam etmeniz gerektiğini, yuva bildiğiniz o bedeni öğreneceksiniz.

Sağlıklı beslenen bir bireye dönüştüğünüzde de; daima en doğru yiyecekleri tüketen, sürekli sebze ve meyve yiyen biri haline bürünmeyeceksiniz. Bir şeyin %100’ü olmak mümkün değil; hiç birimiz %100 sağlıklı, disiplinli, kararlı, başarılı değiliz. Eğer siz %80 sağlıklı besleniyor ve %20 sağlıksız şeyler tüketiyorsanız; bu durumda sağlığınız adına bir sorun yok.(Spesifik durumları olanlar hariç)

Ya hep ya hiç mantığından sıyrılmalıyız!

Diyette olmak ya da sağlıklı beslenmek, nasıl nitelemek isterseniz, çoğunlukla sağlıklı seçimler yapıp bazen en sağlıksız yiyecekleri de tüketmek fakat genel perspektifte sağlığı korumak, sahip çıkmaktır.

Bu hafta beslenmemize bir de bu perspektiften yaklaşalım!