USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İNEK SÜTÜ İÇMEYİ BIRAKMANIZ İÇİN 6 NEDEN

26-07-2022

Bu hafta köşe yazımızda, tartışmalı besinlerden biri olan süt üzerine konuşalım istedim. Sahiden de kemiklerimizi güçlendirir mi? Vücudumuza uygun bir besin midir? Tüketimi bedenimizi nasıl etkiler?

Haydi, gelin, süt üzerine sohbetleşelim!

Sütün yapısıyla başlayalım! Vücudumuz sütte bulunan laktoz isimli şekeri sorunsuzca sindirebilecek bir yapıya sahip değildir. Laktozun sindirilmesi için vücudumuzda laktaz isimli enzimin salgılanması gerekir. Bu enzim, bebeklik çağımızda (2-3 yaşına kadar) sorunsuzca salgılanırken, sonrasında bu enzimi salgılayan genler işlevini yitirir. Bunun sonucunda laktozu parçalayamaz hale geliriz. Laktoz mideden ince ve kalın bağırsağa geçer ve burada bulunan bakteriler tarafından parçalanmaya başlar. Bu durum da vücudumuzda; gaz, şişkinlik, karın ağrısı, kusma ishal gibi pek çok rahatsızlığa sebebiyet verir.

 

İnek sütü içmek, vücudumuza bir sürü lüzumsuz hormon yüklemek demektir. Vücudumuz ihtiyacı olan hormonları kusursuz bir sistem içerisinde üretir. İnek sütü içtiğimizde; alınan ineğin sütü, hayvanın çok miktarda hormonunu (progesteron, östrojen, kortikosteroid…) içerdiğinden vücudumuza lüzumsuz bir hormon yüklemesi gerçekleştirmiş oluruz.  Bilim insanları yaptıkları bir araştırmada; çocuk ve erişkinlere verdikleri iki bardak inek sütü tüketiminin 15 dakika sonrasında alınan idrarlarında, inek sütündeki hormonların,  östrojen başta olmak üzere, insan vücuduna geçtiğini ve belirli bir miktarının idrarla atıldığını saptamışlardır.

 

İnek sütü, kanser riskini arttırır ve tümör hücrelerinin büyümelerini destekliyor. Yapılan çalışmalara göre inek sütü içmek; galaktoz ve laktoz şekerleri tümör hücrelerinin gelişimini hızlandırdığından erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda ise meme ve yumurtalık kanseri riskini arttırıyor. Yine, Harvard Üniversitesi’nde yapılan başka bir çalışmaya göre, ne kadar çok süt içerseniz gelecekte rahim kanseri olma riskiniz o kadar artıyor.

İnek sütü erkek çocuklarda sperm sayısını, kız çocuklarda ise,  pubertaya geçişi hızlandırıyor. Bir başka araştırmaya göre; çocukluk yaşında çok miktarda süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, sütte bulunan hormonlar sebebiyle erkek çocuklarda sperm sayısının düşmesine, kız çocuklarda ise pubertaya erken girmesine, erken adet görmesine neden oluyor.

 

Süt bilinenin aksine kemikleri güçlendirmiyor, kalça kırığı riskini arttırıyor. İnek sütü kemiklerinizi güçlendirmez, bilakis asidik yapısı eklem sağlığınız için tehdittir. Bilinenin aksine ne kadar çok süt tüketirseniz kalça kırığı riskiniz o kadar artar. Günde 3 bardak süt içenler ile 1 bardaktan az süt içenlerin kıyaslandığı bir çalışmada görülüyor ki; fazla süt içenlerde kalça kırığı riski %70 artmakta.

 

Vücutta inflamasyonu arttırıyor. İnek sütü, inflamasyon ve eklem ağrılarına sebebiyet verir. Sütler kalsiyum içeriğine sahip olmasına karşın son derece asidiktirler ve uzun süre tüketimlerinde eklemlerde şişme, kızarıklık, romatizmal ağrılara sebebiyet verirler.

 

Yazının sonuna bir neden daha koyalım!

İnek sütü içmeyi bırakmalısınız, çünkü süt endüstrisinin arkasında hayvanlar için çok büyük acılar bulunmakta ve dünya, hayvansal ürünlerle beslenen bu kadar insanı artık kaldıramıyor; iklim krizleri kapımızı yumruklamaya başladı.

 

Kaynaklar

Milk consumption during ****age years and risk of hip fractures in older adults (Diane FeskanichHeike A Bischoff-Ferrari A Lindsay Frazier  Walter C Willett)

A vegan regimen with reduced medication in the treatment of hypertension (O LindahlL LindwallA SpångbergA StenramP A Ockerman)
Western diet, early puberty, and breast cancer risk (B A Stoll)

Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows (Kazumi Maruyama,  Tomoe OshimaKenji Ohyama)

Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint (Amy Joy Lanou)