USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Keşke Yanılan Ben Olsam ...

02-02-2021

Toplam 10 ilçesi ve 838.778 nüfusuyla Mardin :

Birinci Basamak Sağlık Kurumlarında Entegre İlçe Hastanesi yok.

1 adet Sağlık Hayat Merkezi , 5 adet Göçmen Sağlık Merkezi , 9'u Devlet 3'u Özel toplam 12 hastanesi , 2 Özel Diyaliz Merkezi , 11 Dış Polikliniği , 6 Serbest Hekim Muayenehanesi ,62 Dış Hekimi Muayenehanesi var .

Yeşilli hariç tüm ilçelerde var olan devlet hastanelerinde toplam yatak sayısı 1134, muayene odası sayısı 268, klinisyen uzman sayısı 287, yıllık muayene sayısı 4.366.660 ve Türkiye'de 29 olan yatak sayısı oranı Mardin'de 10 bin ‘de 17

Mevcut devlet hastanelerinin sadece acil servislerinden il dışına sevk edilen hasta sayısı bir yılda 1958 kişi . Tüm polikliniklerden sevk edilenlerin sayısı 30 bin civarında .

Başka illere yapılan sevk nedenleri :

- İleri Özelleşmiş Hekim ihtiyacı,

- Uzman Hekim İhtiyacı ,

- Hastanede boş yer olmayışı ,

- Yoğun Bakım Ünitesi yetersizliği ,

- Tıbbi Ekipman ihtiyacı ,

- Yanık Ünitesi ihtiyacı ,

- Hastanın kendi isteği .

Türkiye'de binde 1.88 olan doğurganlık oranı Mardin'de binde 2.99

Türkiye'de binde 9.1 olan bebek ölümleri oranı Mardin'de binde 13

Mardin'de 258 Aile Hekimliği birimi var . Hekim başına düşen hasta sayısı 3325

XXX

Bir yerde oturuyorsunuz masada bulunan bir broşüre takılıyor gözünüz ve o broşürde yukardaki tespitleri okuyorsunuz ; veya katıldığınız bir toplantıda aynı tespitlerin yapıldığı konuşmayı dinliyorsunuz .

Aklınıza gelen ve buna karşı yapılması gereken ne olabilir ?

Sizin cevabınızı bilmem ama ; ben söz konusu yerde ciddi bir sağlık sorunu yaşanmakta olduğunu , bu sorunun aciliyetle çözümlenmesi gerektiğini ve bunun için ; uzman hekimleriyle, yardımcı elemanlarıyla, her türlü tetkik ve takiplerin yapılabileceği modern laboratuvarlarıyla , tıbbın gerektirdiği tüm ekipmanlarıyla donanımlı , aralarında Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de bulunacağı çok yataklı hastanelerin bir an önce yapılması için ciddi bir kamuoyunun oluşturulmasını düşünürüm . Hayati önem taşıyan bu devasa sorunun çözümü için çalışmalar yapardım .

Ama görünen o ki ; konuya değişik bir perspektifle bakanlar , bu sağlık sorununun çözümünü başka yerlerde aramakta .

Yukardaki verileri geçerli gerekçeymiş gibi gösterip; " Üniversitesi olup ta bünyesinde tıp fakültesi olmayan tek büyükşehir Mardin'in tıp fakültesine sahip olma hakkı " ile " 900 yıl önce Eminuddin  Maristani  Külliyesinde ilk tıp fakültesi bulunan Mardin'e yeniden tıp fakültesi kurulması " ayrıntısını da ekleyerek Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi kurulması konusuna odaklanmış durumda .

Oysa ; tıp fakültesi açılması için gerekli temel ilkeler vardır . Bu ilkelerin tümünün hazır olması halinde yapılacak talepler değerlendirmeye alınır .

60 kişiye kadar olan kontenjanlar için aranan koşullara ve bu koşullara verilen cevaplara bakalım :

1-. Asgari mekan standartları düşünülerek planlanmış ; büyüklüğüne uygun aydınlatma, havalandırma, ses ve görüntü sistemlerine sahip derslikler-okuma salonları, kütüphane, laboratuvar ve yemekhane gibi fiziki mekanlar bulunmalı .

CEVAP : Eğitim ve öğretimin başlaması ve sürdürülmesi için gerekli bu mekanlar ile birlikte idari birimlerin bulunduğu asgari mekan şartlarına uygun fakülte binasına İHTİYAC VARDİR .

2-. Kütüphanede her türlü program için ilgili alanlarda basılmış yayınlar ve ders kitapları bulunmalı . Her bir dersle ilgili kaynak kitaplarının son baskılarından en az 10'ar tane bulunmalı . Online erişime açık elektronik veri tabanları olmalı .

CEVAP : Merkezi kütüphane bu istekleri karşılayacak düzeydedir .

3-. Öğrenci için gerekli spor tesisleri ve sosyal olanaklar , konferans salonları sağlanmalı . Öğrenci kulüpleri için sosyal çalışmalara destek verilmeli , bunlar için uygun alanlar olmalı .

CEVAP : Öğrencilerin ihtiyaç duyacağı spor tesisleri ve konferans salonları ihtiyacı karşılayacak düzeydedir .

4 -. Öğrenci sayısına uygun olarak fiziki altyapının, eğitim araç ve gereçlerinin bulunduğu Temel Bilimlere yönelik tam donanımlı ; Tıbbi Biyoloji , Tıbbi Genetik , Anatomi , Histoloji ve Embriyoloji , Fizyoloji , Tıbbi Biyokimya , Tıbbi Mikrobiyoloji , Farmokoloji , Biyofizik ile Tıbbi Beceri ve Multi Disipliner laboratuvarlar ile Stimüle Hasta Laboratuvarları bulunmalı .

CEVAP - Eğitim ve öğretimin başlaması için tahsis edilecek bina içerisinde öğrenci sayısına uygun , fiziki altyapının ve eğitim araç gereçlerinin bulunduğu tam donanımlı laboratuvarlar YAPİLACAK bina içinde OLUSTURULACAKTİR .

5 -. Eğitim ve öğretimin başlaması için asgari öğretim üyesi sayısı :

1- Anatomi,

2- Fizyoloji,

3- Histoloji- Embriyoloji ,

4- Tıbbi Biyokimya,

5- Tıbbi Mikrobiyoloji ,

6- Tıbbi Biyoloji ,

7- Tıbbi Genetik ,

8- Patoloji ,

9- Farmokoloji ,

10- Tıp Tarihi ve Deontoloji ,

11- Biyofizik ,

12- Tıbbi İstatistik ,

13- Tıp Eğitimi ,

14- Adlı Tıp ,

15- Acil Tıp ,

16- Aile Hekimliği ,

17- İç Hastalıkları ,

18- Çocuk Hastalıkları ,

19- Genel Cerrahi ,

20- Kadın Doğum Hastalıkları

CEVAP -. Sağlık Bilimleri Fakültesine öğretim üyelerinin yoğun bir ilgisi vardır . Halen eğitim kadrosunda 5 profesör mevcuttur . Ayrıca çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapıp doçentliği hakketmiş 20'ye yakın HEKİM BULUNMAKTA .

6-. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi , Üniversite Hastanesi veya aynı özelliklere sahip birlikte kullanım işbirliği protokolü Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından kabul edilmiş, hastane bulunmalı .

CEVAP -. Mardin'de Sağlık Bakanlığı'nın 700 yataklı afiliye özellikli hastanesi MEVCUT OLACAKTİR .

Daha önceki yazımda ; rasyonellikten uzak , ütopik isteklerin yaratmış olduğu puslu havaları bazılarının çok sevdiğine değinmiştim .

Nitekim öyle oldu .

Kredileri azalmakta olanlar hamle yapmakta gecikmedi ve Bonus puanları toplayabilmek için bizim bu konuyu gündemlerine almış durumda .

Size müjdeyi ben vereyim .

Çok kısa bir zaman sonra " Mardin Tıp Fakültesi

hayırlı olsun

" haberini alacağız ve kocaman TABELASİNİ bir yerlere aşacağız .

TABELA konusunda yanılanın ben olmasını çok istiyorum .