USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YENİ YILDA KOCA BİR PAKET SAĞLIK

07-12-2021

2022 yaklaşan yeni bir yıl. İçi pandemi ile dolu bir yılı daha geride bırakacağımızın habercisi…

Şüphesiz zor bir seneydi bu yıl; fazlaca korktuk, çokça endişelendik, belirsizliklerin havuzunda sıkça boğulup durduk, kayıplar verdik yaşam standartlarımızdan, sağlığımızdan kimimiz de sevdiklerimizden. 2022 için de benzer korku ve kaygılar duysak da yaklaşan yeni bir yılın heyecan ve umudunu da geri çevirmeyelim, derim. Yeni yılı, içimizde ya da yanımızda yer alan sevdiklerimizin sıcaklığıyla karşılayalım, incelikle davet edelim soframıza, sağlık ve bolca güzellikler dileyelim.  Eğer kurabiliyor ve daha da önemlisi paylaşabiliyorsak güzel bir sofranın kıymeti büyük, yeni yılda.  

Yılı güzel bir sofrayla karşılamak isteyenlere buyursunlar, öneriler…

İlk olarak, favori yiyeceklerinizin daha iyi versiyonlarını aramakla başlayın işe. Yılbaşı sofralarında yapılan sık hatalardan biri de, tüketilenlerin kalite ve pişirme yöntemlerini göz ardı etmek ve yalnızca miktarlarına odaklanmaktır. Oysa sevdiğimiz yiyecekleri daha sağlıklı kılmak mümkün.

Örneğin, aperatiflerde kızartma içerikli olanları fırın versiyonunda deneyebilirsiniz. İşlenmiş yiyecekler yerine ev yapımı lezzetlere yönelebilir, kendi cipsinizi ve galetalarınızı yapabilir, soslu kuruyemişler yerine besin kalitesi daha yüksek olan çiğ yemişler opsiyonuna yönelebilirsiniz. Sofranızdaki yiyecekleri iyileştirme konusunda ısrarcı olun ve yaratıcılığınızın sahnede olmasına izin verin.

Şimdiki zamanda olun ve farkındalıkla tadın. Hızlı ve bir anda yemek yerine vücudunuzu dinleyerek küçük porsiyonlarla başlayın. Tabağınızdakilerin tadını dikkatlice, saniyeleri dahi atlamayarak çıkarın. Sevdiğiniz şeyleri tüketin ve keyif alın.

Kendinizi kısıtlamalarla sıkıştırmayın. Yılbaşı gecesi bu sıkıştırmaların taşıdığı iç çatışmalar, sofranıza davet etmek isteyeceğiniz en son şeylerden biri olacaktır. Ancak sindirim sisteminizin, tabağınıza aldıklarınız ve porsiyon kontrolleri üzerinde özen göstermenize ihtiyacı olduğunu da unutmayın. Büyük öğünlerle sindirim sisteminize aşırı yüklenmek; şişkinlik, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz, yorgunluk hissi ve uyku kalitesinde düşüş gibi etkenlerle gecenizi ve sonraki günlerinizi olumsuz etkileyecektir. Sağlığın öneminin, dev ekranlarla gözümüze yansıtıldığı bu yılın ardından sindirim sistemimizi hırpalamamak, bedenimizi dinlemek ve duracağımız noktaya kulak vermeyi öğrenmek adına, yeni yılın ilk gecesi güzel bir başlangıç noktası olacaktır.

Yılın ilk gününü önemseyin. Yılın ilk gününe başlarken yeterince dinlenmiş olmak, iyi bir uyku ve dengeli bir su tüketimi oldukça önem taşır. Uykusuzluk, yorgun bir sindirim sistemi için pekiyi olmayacaktır. Su tüketiminizi arttırın; özellikle alkol tüketiminiz olduysa bu konuda ihmalkâr davranmamak önemli. Kahvaltı ve gün içi öğünlerinizi olabildiğince hafif ve midenizi yormayacak yiyeceklerle düzenleyin. Bugün yılın ilk günü bedeninizi bir köşeye atmayın ve mümkünse kendinize ufak bir egzersiz hediye edip vücudunuzu canlandırın.

Güzel bir yıl dileklerimle…