
Mardin TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Mardin TSO’nun akreditasyon sistemi ve yeniden yapılanma süreciyle birlikte kentin ekonomik ve sosyal hayatına direkt katkı sağlayan, vizyoner projeler ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Odamız yerel ve ulusal gündem yaratma, proje hazırlama ve faaliyete geçirme noktasında önemli bir misyon üstleniyor. Vizyoner projelerin aranan çözüm ortakları arasında yer alıyoruz” dedi.
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası’nın temmuz ayı meclis toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Murat Acu Başkanlığında gerçekleştirildi. Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nden gelen gündemlerin yanı sıra odadaki yeniden yapılanma süreci, akreditasyon sistemi, yeni hizmet binası projesi, Mardin TSO İstişare Kurulu, sınır ticareti ve pek çok gündem maddesinin konuşulduğu meclis toplantısında, ayrıca Altyapı ve İnşaat Komisyonu tarafından yerel altyapı sorunları ilişkin hazırlanan raporlar da masaya yatırıldı. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, yeniden yapılanma süreci ve kurdukları akreditasyon sistemi sayesinde Mardin TSO’nun atıllıktan kurtularak kent için vizyoner yatırım projeleri geliştiren bir konuma yükseldiğini kaydetti. Başkan Çelik, “Kentimizde hem ekonomik hem de sosyal hayata ilişkin olarak ulusal ve yerel gündem yaratma, proje hazırlama ve faaliyete geçirme noktasında önemli bir misyon üstleniyoruz. Bu gücümüzü yeni akreditasyon sistemimiz sayesinde profesyonel ve bilimsel yöntemlerle hazırladığımız raporlara borçluyuz. Odamız artık Türkiye’de emsali olmayan GES projeleri hazırlarken, kentimizin lojistik altyapısını geliştirecek önemli adımlar atılması noktasında yol gösterici konumunda yer alıyor” dedi.
“Şehri kalkındıracak vizyoner projelerin yakından takipçisiyiz”
Türkiye’nin ilk yüzer GES projesinin fizibilitesini başarı ile tamamlayarak uygulama ve yatırım aşamasına getirdiklerini ifade eden Hatip Çelik, “Ilısu Baraj göletimiz üzerinde ilk etapta 50 megavat kurulu güce sahip olacak yüzer güneş enerji santrali projemiz için tüm fizibilite çalışmalarını başarıyla tamamladık. Bu sayede kapasitesi 2 gigavata kadar çıkarılabilecek bir yeşil enerji üretim üssünün filizlenmesini sağlıyoruz. Ayrıca Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı’nın Uluslararası Hudut Kapısı olması yönündeki resmi talebi ilk Mardin TSO tarafından gerçekleştirildi. Bizim talebimiz sonrasında yerel ve siyasi argümanların da devreye girmesiyle proje gerçekleşti. Türkiye Kültür Yolu Festivali programına Mardin’in de eklenmesi konusunda ilk resmi talep yine kurumumuz tarafından gerçekleştirildi. Bizim talebimizin ardından gerçekleştirilen LOBİ faaliyetleriyle kentimiz de festival kapsamına alındı. Son olarak Mardin’de Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerinden birisinin kurulması için gayret gösteriyoruz. Girişimlerimiz sayesinde Mardin Lojistik Merkezi’nin fizibilite projesi odamız tarafından gerçekleştirilecek. Sonuç olarak Mardin TSO, misyonuna uygun adımlar atarak şehrin gelişimine aktif katkı sağlayan, doğru yol gösteren bir kuruluş haline geldi” diye konuştu.
“İstişare Kurulu, kent sorunlarına sürdürülebilir çözümler geliştirecek”
Mardin’deki ekonomi ve sosyal hayatın geliştirilmesi için Mardin TSO bünyesinde İstişare Kurulu oluşturduklarını kaydeden Hatip Çelik, her kesimden ve inançtan isimlerin yer aldığı özel bir danışman yapı oluşturduklarını ifade etti. Çelik, şöyle devam etti: “Kuracağımız istişare kurulunda Mardin’in toplumsal kodlarına uygun olarak hem siyasi, hem kültürel hem de inançsal olarak Mezopotamya’nın tüm renklerini temsil eden bir ortak mekanizma oluşturuyoruz. Kurulumuzda sanayi, turizm, tarım, inanç dünyasından önemli kanaat önderleri yer alacak. Ayrıca kentimizin tüm ilçelerindeki güçlü isimleri de kurulumuza davet ediyoruz. Kentin tüm paydaşlarının ortak bir noktada buluştukları zaman neleri başarabileceklerini Gaziantep, Kayseri, Adana örneğinde yaşamaya devam ediyoruz. Şehrimizin tüm sorunlarının konuşulacağı, eksikliklerinin belirleneceği ve çözüm önerileri geliştirecek özel bir misyon üstleneceğiz. Burada yer alacak isimler siyaset üstü bir yaklaşımla yeni nesil, sürdürülebilir stratejilerin geliştirilmesini sağlayacak. Bu sayede tüm sorunlarımıza ve eksikliklerimize ilişkin doğru reçeteler oluşturacak bir yönetim modeli ortaya koyacağız.”
“Sınır ticaretinin hareketleneceği yeni bir döneme çok yakınız”
Terörsüz Türkiye süreci ve Suriye’deki normalleşme adımlarına da değinen Başkan Çelik, sahadaki gelişmelerin olumlu olduğunu 2 ila 3 ay içerisinde sınır ticaretinde hızlı bir kalkınma dönemine girilmesini öngördüklerini söyledi. Çelik, “Suriye’de kurulan yeni hükümet ülkedeki tüm aktörleri devlet yönetimine dahil edecek bir siyasi altyapı kurmak üzere girişimlerini sürdürüyor. Amerika ve Avrupa’da Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmak üzere çalışıyor. Hem bölgemizde hem de Suriye tarafındaki sahalardan edindiğimiz izlenimlere göre 2 – 3 ay içerisinde Suriye’de gerçek bir normalleşmenin başlamasını öngörüyoruz. Doğru adımlarla birlikte Suriye ile olan sınır kapılarımızın yeniden hareketleneceği bir döneme gireceğiz. Ancak sürecin desteklenmesi için Suriye ile olan gümrük kapılarımızın tek kapı modeli ile yeniden aktif hale getirilmesi gerekiyor. Bu alanda iç savaştan önce Nusaybin Sınır Kapısı TOBB’un girişimleri sayesinde tek kapı modeline geçmiş ve transit ticarette önemli lokasyonlardan biri haline gelmişti. Bu kapımızın daha çok zaman kaybetmeden tek kapı modeliyle yeniden ticari geçişlere açılmasını bekliyoruz. Uzun bir süredir kapalı olan Şenyurt Gümrük Kapısı’nın da yeniden açılması sınır ticaretimizi olumlu yönde etkiler” şeklinde konuştu.
Editor : Mehmet ÇELİK