USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SAĞLIK

43.Bölge Eczacılar Odası Yönetimini Oluşturdu

43.Bölge Eczacılar Odası Olağan Seçimli Genel Kurulunda, Mardin-Şırnak Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeleri seçimi yapıldı

   43.Bölge Eczacılar Odası Yönetimini Oluşturdu
23-10-2023 18:00
23-10-2023 18:31
MARDİN
Google News

Mardin-Şırnak Eczavı Odası binasında yapılan olağan genel kurulda tek liste ile seçime. gidildi. Güven tazeleyen Uz. Ecz. Fatih Oral, yeni yönetim dönemine başlarken basın mensuplarıyla bir araya gelmek, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi konusunda verimli bir iş birliği geliştirmek için bu resepsiyon organize ettiklerini söyledi.Etkinliğe Türk eczacılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Elik de katıldı.

                     Eczacılar olarak her yerdeyiz

    “ Biz eczacılar, insanlıkla yaşıt kadim bir mesleğin mensuplarıyız. İnsan ve hastalık, tarihin en eski  çağlarından beri iç içe var olan ve bundan sonra da var olacak olan iki olgudur.” Diyen Başkan Fatih Oral “Biz eczacılar insanın sağlıklı yaşamasında kilit bir öneme sahip olan ilaç biliminin temsilcileriyiz.

      Ülkemizde 56 bölge eczacı odamızla, 29 bini aşkın eczanemizde, 50 bine varan meslektaşımızla sağlık hizmeti veriyoruz. Size çok yakınız… Her mahallede varız, vatandaşlarımızın ilk sağlık danışmanıyız… Kırmızı ışıklı E harfi sağlığa açılan ilk kapının ışığı olarak her zaman yanar ve her zaman ulaşılabilir durumdadır. Bilimin ışığında, toplumun kalbinde, ilacın olduğu her yerdeyiz. Doğal afet, salgın hastalık ya da insan sağlığını tehdit eden her felakette kendi yarası olsa da sahaya ilk koşan bir mesleğin mensuplarıyız.” Şeklinde konuştu.

                 Deprem Bölgesinde ücretsiz ilaç hizmeti

          Şubat’ta yaşanan  deprem felaketinin ilk gününden itibaren gezici tır eczane ve 28 adet sahra eczanesiyle kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgelerinde ilaç ve eczacılık hizmeti sunduklarını kaydeden Başkan Oral. “74 gün boyunca Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin 500 gönüllü meslektaşımızla halkımızın ilaca erişimini sağladık. Bu ilaçların tamamı çatı örgütümüz Türk Eczacıları Birliği’nin koordinatörlüğünde meslektaşlarımızın gönüllü bağışlarıyla karşılandı. Biz eczacılar da bu deprem felaketinde 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öğrencimizi ve eczane teknisyenimizi kaybettik. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızla birlikte onları da bir kez daha rahmetle anıyorum.” dedi

                  Pandemi de Yine Sahadaydık

          Pandemi döneminde yine  sahada olduklarının al-tını çizen Oral “Bir felaket dönemiydi. Tüm pandemi boyunca kesintisiz ilaç ve sağlık danışmanlığı vermeye devam ettik. Hastalarımızın ilaca ve koruyucu ekipmanlara ulaşabilmesini sağladık. Bunun yanında ücretsiz maske dağıtımını üstlendik. Kronik hastalarımızın ilaçlarını temin ettik, ücretsiz grip aşısı dağıttık. Bilgi kirliliği ile mücadele ederek vatandaşlarımız için güvenilir bilgi kaynağı olduk. Kısacası sağlık sisteminin ayakta kalması ve işlemesi için tüm gücümüzle çalıştık. Hatırlarsanız ülkemizde Covid-19’dan dolayı ilk hayatını kaybeden kişi de bir eczacıydı. Pandemide 464 sağlık çalışanını kaybettik, bunun 79 tanesi eczacı ve eczacı teknisyeninden oluşuyordu.” Diye konuştu

                   Sorunlarımız var

          Eczanelerde, kamuda, akademide, sanayide, özel sektörde meslektaşlarının etkileşimde olduğu hastalarla birlikte büyük bir sağlık ailesi olduklarına vurgu yapan Başkan Oral konuşmasını şöyle sürdürdü.” Bizler mesleğimizi layıkıyla yerine getirmek istiyoruz ancak maalesef ki önümüzde ciddi sorunlarımız var.  Güncelliğini yitirmiş İlaç Fiyat Kararnamesi, doğru bir ilaç temin politikasının olmayışı, yerli ilaç üretiminin yok denecek kadar az olması, uluslararası ilaç tekellerinin ilacı bir kâr aracı olarak görmelerı gibi birçok nedenden kaynaklı sürekli olarak ilaç yokları yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu ilaçları temin etmekte zorlanıyoruz. Aynı zamanda bu sorunlardan dolayı güncel teknolojilerle üretilen birçok ilaç ülkemize gelemiyor ve hastalarımız bundan yararlanamıyor.

        Sürekli artan fiyatlar karşısında eczane kârlılık oranları temel giderlerimizi bile karşılamaktan çok uzak. Eczane ekonomilerimiz ayakta durmakta zorlanıyor. Eczacılık eğitiminin kalitesi giderek düşüyor. Ülkemizdeki fakülte sayısı, an itibariyle 60’a dayanmakta. ABD ve Hindistan’ın ardından fakülte sayısı en çok olan üçüncü ülkeyiz. Bu fakülte enflasyonuna karşılık ülkemiz, ilaç ihracatında bulunan 20 ülke arasında yok. Üstelik mevcut fakültelerden sadece 14 tanesi akredite durumda. Eczacı akademisyeni bulunmayan, öğretim elemanları eksik, altyapısı yetersiz, fiziki ve sosyal imkânları kısıtlı, bilimsel çalışma yapmaya uygun ortamı olmayan eczacılık fakülteleri, her gün yeni bir trajikomik haberle karşımıza çıkıyor.

           Plansız açılan eczacılık fakülteleri hem eczacı işsizler ordusunu oluşturuyor hem de mesleğimizin eğitim kalitesini düşürüyor. Yeni mezun olan genç meslektaşlarımız meslek hayatlarına umutsuz ve birçok kaygı ile başlıyor.

       Yeni mezun eczacılarımızın meslek hayatlarına başlamasını zorlaştıran bir faktör de Yardımcı Eczacılık Sistemi… 2013 yılı itibariyle eczacılık fakültesini kazanıp mezun olan eczacıların eczane açabilmesi, bir yıllık yardımcı eczacılık yapması şartına bağlandı. Ancak bu uygulama bugüne kadar eczacılarımızın bireysel çaba, fedâkarlık ve mesleki dayanışma duygularıyla bugüne ulaştı. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar düşünüldüğünde temel giderlerini karşılamakta zorlanan eczanelerimizin devletin desteği olmadan yardımcı eczacı çalıştırabilmesi sürdürülebilir olmaktan çoktan çıktı. Üstelik 5 yıl temel ve oldukça zorlu bir akademik eğitimden geçen ve çalıştıkları sürece meslek içi eğitim alacak eczacılarımızın bu uygulamaya tabi tutulmaları da yanlış bir karardır. Tıp fakültelerinde intörn doktor uygulamasında olduğu gibi genç meslektaşlarımıza maddi destek sağlanmalı, eczanelerimizde tecrübe edinmelerinin önü bu şekilde açılmalıdır. 

         Kamuda çalışan eczacılarımızın maaş, özlük hakları ve çalışma koşulları tüm taleplerimize rağmen iyileştirilmiyor. Sağlık reformlarında kamu eczacıları sürekli olarak atlanıyor. Aynı şekilde kamudan emekli olan eczacılarımıza, hakkaniyetli, insanca ve yaşanabilir emeklilik koşulları sağlanmıyor. 

       Eczane dışı ilaç satışı sürekli olarak uğraştığımız konulardan biri. İlaç, gıda takviyeleri, vitaminler, dermokozmetik ürünler gibi sağlığı ilgilendiren tüm ürünlerin alınabileceği yegâne güvenilir kaynak eczanelerdir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre internette satılan bu tür ürünlerin büyük kısmı sahte ve denetimden uzaktır. Eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır.

 Eczacıların önceliği halk sağlığının korunması ve geliştirilmesidir. Mesleğimizi daha iyi koşullarda, bilimsel verilerin ışığında icra etmek temel amacımız… Bu konuda siz değerli basın mensuplarıyla doğru bir iletişim kurmayı, halk sağlığı için iş birliği içinde olmayı önemsiyoruz.”

   Yeni Yönetim Kurulu ise Şöyle; Başkanlığa Uzm. Ecz. Fatih Oral, ikinci başkan Ecz. Seyfi Özdemir, Genel Sekreterliğe Ecz. Bünyamin Aydın, Saymanlığa Ecz. Sidar Demir, Yönetim kurulu üyeliklerine de; Ecz. Orhan Çoban, Ecz. Abdullah Demir, Ecz. Mehmet Sait Kaya, Denetleme Kurulu Başkanlığına, Ecz. Abdurrahim Turgut, üyeliklere de Ecz. Yusuf Gül ve Ecz. Botan Şavluk  getirildi.


Editor : Mehmet ÇELİK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ