USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Mardinli işinsanlarıyla buluştu

Cevdet Yılmaz "AK Parti iktidara geldiğinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yani 9 ilin ihracatı 700 milyon doları bulmuyordu. Şimdi tek başına Mardin bir milyar doları aşan ihracat yapıyor. Güneydoğu´da ise geçen yılda 9.2 milyar doları buldu. Bu gerçekten

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Mardinli işinsanlarıyla buluştu
23-02-2020 22:05
Google News

           AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Kalkınma Bakanı  Cevdet Yılmaz,  Güneydoğu´da  geçen yıl ihracatın 9.2 milyar doları bulduğunu, Ortadoğu´daki istikrarla bunun daha da artacağını söyledi.

          Yılmaz, beraberinde AK Parti Mardin Milletvekilleri  Cengiz Demirkaya ile Şeyhmus Dinçel, AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç ile birlikte Mardin Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etti.

         Toplantıda iş insanlarının sorun ve önerilerini dinleyen Yılmaz, yerel ekonominin sorunlarının yerinde tespit edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

          Finans kesimle ile reel ekonominin dayanışmasının çok önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, banka sektörüne bu konuda daha fazla dayanışma önerisinde bulundu.

          Mardin´in turizm ve tarımsal potansiyelinin yanında bir sınır kenti olduğunu, ihracatın önemli noktalara geldiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle dedi:

          "Mardin İhracatta önemli noktaya geldi. Bir milyar doları aşan ihracatı var. AK Parti iktidara geldiğinde tüm güneydoğu Anadolu bölgesinin, 9 ilin ihracatı 700 milyon doları bulmuyordu. Şimdi tek başına Mardin bir milyar doları aşan ihracat yapıyor. Güneydoğu´da ise ihracat geçen yıl 9.2 milyar doları buldu. Bu gerçekten çok sevindirici. Bu kadar sıkıntıya, bu kadar bölgesel bir takım gerginliğe rağmen bu başarı sağlandı. Birde Ortadoğu´ya bir istikrar geldiğini düşünün. Bunun nerelere ulaşabileceğini tahmin edebilirsiniz. Suriye ve Irak´ta daha istikrarlı bir ortamın oluşmasıyla buralarda ticaretimiz çok daha üst noktalara çıkacaktır. Ben bundan eminim."

           Mardin turizminin de geliştiğini vurgulayan Yılmaz," Artık çok daha huzurlu bir ortam var, güven veren bir ortam var.  Güvenlik şartlarının iyileşmesi, huzur ortamının pekişmesi çok çok kıymetli. " dedi.

            Türkiye olarak komşularla iyi ilişkiler kurmaktan yana olduklarının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:

         "Komşularımızın istikrarından yanayız. Birliğinden beraberliğinden yanayız. Bu ülkeleri parçalamaya çalışan bir takım güçler var. Bunlar bu ülkelerin hayrına işler değil. Bu ülkeleri parçalamaya çalışanların başka projeleri var. Bu ülkelerin kaynaklarını sömürmeye, bu ülkeler üzerinden başka projeler geliştirmeye çalışıyorlar. Biz Hem Irak hem de Suriye´nin birliğinden yanayız. Bu birlikte de bütün farklı kimliklere saygı gösterilen bütün kimliklerin rahatça yaşayabileceği bir ortam savunuyoruz. Mezhep ve etnik çatışmaların olmadığı bir bölgeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede de mücadelemizi devam ettireceğiz."

          Yılmaz, bölgedeki gelişmelere hem masada hem sahada müdahil durumda olduklarını kaydederek her iki tarafta mücadelelerin süreceğini söyledi.

           Güneydoğu´da özel sektör yatırımlarını artacağı bir döneneme girdiklerini ifade Yılmaz," Bu da gençlerimizin istihdamı için çok kritik bir konu. Genç nüfusa iş imkanları oluşturmamız lazım. Bu çerçevede son dönemde güzel gelişme görüyoruz. Tekstil konfeksiyon başta olmak üzere yeni OSB´lerle bu potansiyelimizi çok daha iyi noktalarda değerlendireceğiz. Güneydoğu için önümüzdeki süreç iki temel öncelik var. Bir daha yaşanılır şehirler, iki genç nüfusun istihdamı. " ifadelerini kullandı.

             Bir gazetecinin GAP suyunun ne zaman topraklarla buluşacağını sordu.  Yılmaz, " Ana kanalımızı inşa ettik, büyük oranda bitti. Depolama tesisi içinde belli ihaleler yapılmış durumda. İnşallah önümüzdeki yıllarda depolama tesisinde  gerçekleştiğini göreceğiz. Ondan sonra artık tarla içi dağıtım meselesi. Çok sıkıntılar vardı geçmişte bunlar aşıldı. Denizi geçtik, derede boğulmayız inşallah." Dedi

     İkinci GAP projesini hayat geçirme çalışmalarını başlatacaklarını ifade eden Yılmaz ?İlk GAP projesi bitmek üzere. Günümüz şartlarında bölgeyi ve Türkiye´yi kalkındıracak 2. GAP projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bunu 3 ana başlık altında ifade edebilirim. Kültür Turizmi, bölge bu konuda oldukça zengin ve dünyada ilgi gören bir konu. Organik tarım ve sağlıklı gıda stratejik bir öneme geldi. Yanlış beslenmenin dünya gündemine oturan hastalıkları görüyoruz. Yenilenebilir enerji, güneşimiz bol. Yeni GAP Projesinin en az birincisi kadar ses getireceğine inanıyorum? dedi.

 OSB Yönetim Kurulu üyesi ve Başkan Vekili Şükrü Karaboğa, son iki yılda iklimden kaynaklı, hububat rekoltesinde önemli bir düşüş kaydedildiğine dikkat çekerek, stratejik bir konumda  olan hububat üretiminin, DEDAŞ´ın Nisan ayında elektrik kesintilerine gideceği duyumları aldıklarını, buna müdahale edilmesini istedi. Karaboğa ? Önerimiz gece 22.00 ila 006 saatleri arasında üretimi fazla ve kullanımı ucuz olan elektriğin çiftçilere ücret verilmesidir ? dedi.

    Irak Merkezi hükümeti ile İran´ın işbirliği içinde olduğunu,  Türkiye´nin Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkilerini geliştirerek, ticareti kontrol altına alınmasının yararlı olacağını belirtti. Karaboğa? Ekonomi iyiye  doğru gidiyor. Faizler düşürüldü. Ancak geçmişten gelen sıkıntılar var. Meclisten finansal yeniden yapılanma yasası çıkıyor. Özel bankalar bölgeyi riskli görüyor ve kredi vermiyor. Kamu bankaları bu boşluğu doldurarak, borçların yeniden yapılandırılmasını ve ek kredi verilmesine öncülük etmesini bekliyoruz? diye konuştu.

    Karaboğa Mardin´den bu yıl 800 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, denizaşırı ülkelere yapılan ihracatın bu rakamlara dahil olmadığı, ihracat yasaklarının kaldırılmasının bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ