USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Artuklu Üniversitesi Senatosundan Açıklama..

Mardin Artuklu Üniversitesi Senato üyeleri, Rektör Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile ilgili son dönemlerde çeşitli medya organlarında çıkan haber ve yorumlara dair kamuoyuyla paylaşılmak üzere bir açıklama yayınladı.

Artuklu Üniversitesi Senatosundan Açıklama..
10-04-2018 20:53
Google News
Senato üyelerinin yayınladığı kamuoyu açıklamasında bu paylaşımın vicdani bir sorumluluk olarak görüldüğü ifade edilerek, bilimsel çalışmalarında özgür ve her türlü fikri tartışmaya açık olan akademisyenlerin idari uygulamalarında hukuk devletinin belirlemiş olduğu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ettikleri belirtildi.

Bazı basın organlarında çıkan haber ve yorumların bu temel prensibi göz ardı ettiği, akademik yorum ve değerlendirmeler ile idari uygulamaları bilinçli olarak birbirine karıştırarak etik ilkelerle bağdaşmayan bir tarzda manipülatif sonuçlar çıkardığının vurgulandığı açıklamada bu yöntemle Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile ilgili gerçekle uyuşmayan haberlerin yapıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada insanları inanç ve kılık kıyafetleri üzerinden değerlendirerek yargılamanın temel hak ve hürriyetlere aykırı olduğu ve 28 Şubat gibi darbe süreçlerinin bir uygulama benzerlik gösterdiğinin altı çizilerek Rektör Ağırakça´nın üniversitede hiç kimseye bir kıyafet dayatmasının söz konusu olmadığı dolayısıyla sosyal medya platformlarında Üniversite  Rektörü ile ilgili olarak Rektörlük makamında böyle bir kıyafet giydiği ve bunu uygulamaya çalıştığına dair haber, yorum ve değerlendirmeler gerçekle bağdaşmadığı gibi inanç ve kıyafet üzerinden olumsuz bir algı oluşturmaya yönelik olduğu kaydedildi.

Artuklu Üniversitesi Senatosu Üyelerinin yayınladığı kamuoyu açıklaması şöyle:

 "Üniversitemiz Senato Üyeleri 09 Nisan 2018 tarihinde toplanarak son dönemlerde çeşitli medya organlarında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile ilgili çıkan haberlere dair aşağıdaki hususları kamuoyuyla paylaşmayı vicdani bir sorumluluk olarak görmüştür: 

1. Bilindiği üzere üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin hem akademik hem de idari pozisyonları bulunabilmektedir. Akademisyenler, bilimsel çalışma sahasının genişliği göz önünde bulundurulduğunda birbirinden farklı düşüncelere ve yaklaşımlara sahip olabilir ve bunları bilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşabilirler. Akademisyenler bilimsel çalışmalarında özgürdürler ve her türlü fikri tartışmaya açıktırlar. Bununla birlikte akademisyenler, idari uygulamalarında hukuk devletinin belirlemiş olduğu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ederler. Bazı basın organlarında çıkan haber ve yorumların bu temel prensibi göz ardı ettiği, akademik yorum ve değerlendirmeler ile idari uygulamaları bilinçli olarak birbirine karıştırarak etik ilkelerle bağdaşmayan bir tarzda manipülatif sonuçlar çıkardığı ve bu yolla Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile ilgili gerçekle uyuşmayan haberler yaptığı görülmektedir. Rektörümüz İslami İlimler ve Bilim Tarihi ile ilgili yaptığı araştırmaları elli yıldan beri sürdürmekte ve akademik özgürlük kapsamında fikir ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaktadır. Rektörümüzün akademik çalışmalarının yanı sıra yürüttüğü idari görevlerinde kanun ve yönetmeliklerin belirlediği çerçeve dışına çıkmadığı aşikârdır.

2. İnsanları inanç ve kılık kıyafetleri üzerinden değerlendirmek veya yargılamak temel hak ve hürriyetlere aykırı olup 28 Şubat gibi darbe süreçlerinin bir uygulamasıdır. İnsanların özel yaşam ve mülkiyetlerinde, ibadet alanlarında inandığı ve dilediği kıyafeti giymesi doğal bir haktır. Doğal olmayan şey, bu kıyafetleri başkalarına dayatmaktır. Bu açıdan bakıldığında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça´nın üniversitede hiç kimseye bir kıyafeti dayatması söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla sosyal medya platformlarında Üniversitemiz Rektörü ile ilgili olarak Rektörlük makamında böyle bir kıyafet giydiği ve bunu uygulamaya çalıştığına dair haber, yorum ve değerlendirmeler gerçekle bağdaşmadığı gibi inanç ve kıyafet üzerinden olumsuz bir algı oluşturmaya yöneliktir.

3. Yakın dönemde ülkemizde yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası üniversitelerde belli idari pozisyonlarda görev yapanların görevleri Yüksek Öğretim Kurumu tarafından sona erdirilmiş olup bu görevler rektörlere devredilmiştir. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, üzerinde bulunan bu görevlerin bir kısmına üniversitemizde bulunan profesör ünvanlı akademik personelden atamalar yapmış, süreç içerisinde bu görevlerden kendi istekleriyle ayrılanlar olmuştur. Bunun yanı sıra iddia edildiğinin aksine üniversitemizde idari organlar arasında herhangi bir uyumsuzluk söz konusu değildir. Bazı medya organları bu durumu göz ardı ederek hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan bir tarzda spekülatif haberler yapmış ve Rektörümüzü haksız yere itham etmiştir.

4. Yine sıklıkla gündeme getirilen ve esasında gerekçeleri bilimsel bir şekilde irdelenmeyen bir husus olarak Mardin Artuklu Üniversitesinin akademik sıralamada sonlarda yer aldığına dair haberler de gerçeği yansıtmamaktadır. Zira üniversitemiz sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış olup bu alanda ulusal ve uluslararası önemli akademik çalışmalar yapmaktadır. Söz konusu sıralamalar ise sadece sosyal bilimler alanındaki kriterleri değil; sosyal, fen ve sağlık bilimleri alanlarının hepsini baz alan kriterlere göre yapılmakta olup uzmanlarınca değerlendirildiğinde bu sıralamaların objektif olmadığı ve üniversitemizin durumunu yansıtmadığı görülecektir. Dolayısıyla bir kısım medyanın bu meseleyi akademik olmaktan ziyade farklı amaçlarla gündeme getirmesi üzüntü vericidir.

Sonuç olarak; bir üniversiteden beklenen yeni bilimsel ufuklar açıp toplumsal aydınlanmaya kapı aralayacak, ülkemizin içinden geçtiği mevcut sosyolojik krizleri bilgi, deneyim ve akademik hassasiyetle değerlendirebilecek, bulunduğu şehir, kültür ve coğrafyaya rafine değerler katabilecek bir donanıma sahip olan Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri olarak; bir kısım basın yayın organlarında Üniversitemiz ve Rektörümüz hakkında motivasyonumuzu bozmaktan öte bir sonucu olmayan ve gerçeklerle bağdaşmayan, insanların fikir, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı duymayan, insanların şahsiyetlerini mesnetsiz iddialarla hedef alan, nereden ve nasıl servis edildiği meçhul bu tür tahkir ve tezyif edici haberleri kınadığımızı kamuoyuna saygıyla sunarız."



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ