
Kasımiye Medresesine 3 yüz yıl sonra eczacılık eğitimii verilidi.
Yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanan ve Akkoyunlular tarafından 1469 yılında tamamlanan medresede Mardin-Şırnak Eczacı Odası tarafından düzenlenen programda, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı ve Dünya Eczacılık Tarihi Birliği Başkanı Prof. Dr. Halil Tekiner, Mardin ve Şırnak'tan gelen eczacılara ders verdi.
Tekiner, dersin ardından yaptığı açıklamada, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla Mardin'e geldiğini söyledi.
Eczacılığın çok köklü bir meslek olduğunu belirten Tekiner, şöyle konuştu:
"Eczacılık çok köklü bir meslek. Bu medrese yaklaşık 500 yıllık bir tarihe sahip. Eczacılık mesleğinin tarihi 2 bin yıl öncesi kadar gidiyor. Eczacılık gününde bizlerin eczacılarla burada bu eğitimi düzenlememiz benim için de çok büyür bir şeref. İyi ki böyle bir amaca hizmet etmiş. Çok gurur duydum. Darüşşifa, Selçuklu döneminde birer sağlık müessesleri. Kayseri'de 1206 yılındaki inşa edilmiş tıp medresesi ve hastanesi bir arada. Fakat daha önce inşa edilmiş Mardin'de bir Darüşşifa var. Demek ki Mardin bizim sağlık tarihimizde, tıp ve eczacılık tarihimizde önemli bir köşe başı, önemli bir kilometre taşı. Bir eczacılık tarihi profesörü ve Dünya Eczacılık Tarihi Birliği Başkanı olarak bu ilk noktaya geri dönmüş olmakla kendimi çok şanslı görüyorum. İyi ki Mardin'deyim, iyi ki eczacı meslektaşlarıma eczacılık gününde bir tarihi mekanda ders anlatma imkanı buldum."
Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Fatih Oral da 15. yüzyılda kurulan tarihi medresede asırlar boyunca eğitimlerin verildiğini belirtti.
Oral, "Tarihi yerlerde eğitim vermek hem bir manevi huzur hem de geleceğe bir katkı olduğunu düşünüyorum. Diğer mesleklerinde bu şekilde tarihimizi yön verecek derslerle buna hizmet vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Faal olduğu dönemde bir çok alanda dersler verilmiş. Tekrar bir hayat bulması ve belki eczacılara tarihle ilgili ışık tutacak bu eğitim." dedi." dedi.
Eczacılar da tarihi bir mekanda eğitim almanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.
Dersin ardından Dünya Eczacılık Tarihi Birliği Başkanı Prof. Dr. Halil Tekiner'in koleksiyonundan "Eczacı Anı Kitapları" sergisi gezildi.
Editor : Mehmet ÇELİK