Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve özellikle Midyat ile Mardin genelinde 1–3 Mayıs tarihleri arasında turizm hareketliliğinin olağanüstü seviyelere ulaşması bekleniyor. Bölgeye yönelik artan ziyaretçi talebi, başta konaklama ve ulaşım olmak üzere birçok alanda kapasite sınırlarını zorlayacak.
Mardin Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Aslan Paşaoğlu, yaklaşan yoğunluk için sektör paydaşlarına kritik uyarılarda bulundu. Pasaoğlu, bu sürecin doğru yönetilememesi halinde ciddi hizmet aksaklıklarının yaşanabileceğine dikkat çekti.
Açıklamada, özellikle dört ana başlık öne çıktı,Otel ve pansiyonlarda doluluk oranlarının hızla arttığına işaret edilirken, mevcut yatak kapasitesinin talebi karşılamakta zorlanabileceği belirtildi. Alternatif konaklama modellerinin devreye alınması önerildi.Restoran ve işletmelerde artan talebe bağlı olarak stok yönetimi ve personel planlamasının kritik hale geldiği vurgulandı. Aksi halde hizmet kalitesinde düşüş yaşanabileceği ifade edildi.Artan nüfus yoğunluğuna bağlı olarak su tüketiminde ciddi artış beklenirken, kesintisiz tedarik için önleyici tedbirlerin şimdiden alınması gerektiği belirtildi.
Ulaşımda Tıkanma Riski
Şehir içi trafik, otopark yetersizliği ve şehirler arası ulaşımda yaşanabilecek aksaklıkların ziyaretçi deneyimini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Alternatif güzergâh ve ulaşım planlarının hazırlanması çağrısı yapıldı.
Pasaoğlu, tüm turizm paydaşlarının koordinasyon içinde hareket etmesinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Bu yoğunluk doğru yönetilirse bölge ekonomisi için önemli bir fırsata dönüşür. Ancak hazırlıksız yakalanırsak hem işletmeler hem de ziyaretçiler açısından olumsuz bir tablo ortaya çıkabilir” dedi.
Mardin Turizm İşletmeleri Derneği, tüm sektör temsilcilerine çağrıda bulunarak gerekli tedbirlerin vakit kaybetmeden alınmasını isterken, yeni turizm sezonunun bölge için hayırlı ve bereketli geçmesini temenni etti.
Editor : Mehmet ÇELİK
