USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Mardin İnanç turizmine hazır

Dinlerin ve dillerin kadim şehri Mardin Ramazan ayı turizmine hazırlanıyor.

Mardin İnanç turizmine hazır
10-04-2021 11:46
10-04-2021 11:48
MARDİN
Google News

7 bin yıllık tarihi geçmişi farklı kültürleri ile dünya turizminin gözdesi haline gelen Mardin şimdi de inanç turizmine hazırlanıyor.

Peygamber efendimizin postacısı olarak bilinen Abdullah Enes el Cüneyni, mezarı Şeyh Çabuk Camisinde, Ulu camide ise Peygamber efendimizin Sakalı Şerif’i ve yine efendimize ait ayak izinin bulunduğu Stti Radivveye medresesi, Hz.Abdülkadir Geylani zamanında yaşamış büyük  evliyalardan olan Şeyh Musa Ezzuli ( Sultan Şehmus Hz.)  inanç turizmi kapsamında Ramazan ayında ziyaretçilerini bekliyor.

İşte Mardin’deki sahabe ve kutsal emanetler

Birçok sahabe mezarına ev sahipliği yapan Mardin’deki sahabe mezarları ile ilgili önemli olan ve Hz. Peygamberin postacısı ve dört büyük halifeden Hz. Ali’nin süt kardeşinin kabirleri bulunmaktadır. Şehrin bu yönü ile inanç turizminden de ciddi bir pay beklemektedir.

Peygamber efendimizin postacısı Abdullah Bin Enes El Cüheyni

Peygamber Efendimizin postası sahabe Abdullah Bin Enes El Cüheyni mezarı Mardin Şeyh Çabuk Camii’nde bulunmaktadır. Sahabe Cüheyni’nin Hz. Peygamber’in elçiliğini yapmıştır. “Hz. Muhammed (SAV) kendilerini İstanbul’a mektup götürmek üzere görevlendirmiş. Kendileri Mardin’e geldiğinde vefat eder ve ismi ile anılan bu caminin içindeki türbeye defnedilir. Türbesini ve camiyi yaptıran kişinin adıyla, Şeyh Çabuk Camii olarak anılmaktadır. 1400 yıl önce Peygamber Efendimizin (SAV) davet mektubunu Mardin ve bölgesindeki Yakubiler (Süryaniler)’e iletilmek üzere at sırtında Mardin’e gelen Abdullah Bin Enes El Cüheyni, efendimizin postacısıdır. Mezarı halk tarafından ziyaret ederek efendimize olan sevgilerini gösteriyorlar.

Şehit sahabeler Abdul Esvet ile Demıs Ebul Havl,

Midyat'ın Acırlı beldesi Alet mevkiindeki kabri bulunan şehit kumandan sahabetlerden Abdul Esvet ile Demıs Ebul Havl, ashap aşıklarını bekliyor. İslam'ın 4 büyük halifesinden biri olan Hz. Ömer döneminde kuzey bölgelerinin fethi için gönderilen sahabe efendilerimizden ikisinin Acırlı beldesinde şehit oldu. Şehit sahabelerin türbesi Acırlı beldesi Alet mevkiinde bulunuyor. İslam ve yerel kaynaklar 2 sahabenin kahraman olduğu belirtiliyor. Sahabe Abdul Esvet, Hz. Ömer'in kendisini kumandan tayin etmesi üzerine bölgeye geldiği buradaki savaşları kazandığı bilgisi var. İki sahabenin Alet mevkiinde düşmanla yaptığı savaşta şehit düştüğünü biliniyor.

Hz. Ali’nin süt kardeşi Muhammed Zurrar

Mardin'de bir diğer önemli sahabetlerden ise Hz. Ali'nin süt kardeşinin kabrinin de tarihi kentte  bulunuyor. Mardin'de Hz. Ali'nin sütkardeşi sahabe Muhammed Zurrar, kendi adıyla anılan camide metfun bulunuyor. 1869 tarihli Diyarbakır salnamesine göre sahabe Dırar İbni Ezder ve hemşireleri Havle kasabasında yatıyor. Peygamberimizin postacısı sahabe Abdullah Bin Enes El Cüheyni mezarı ise Mardin Şeyh Çabuk Camii'nde. Sahabe Cüheyni'nin Hz. Peygamber'in elçiliğini yaptı. Hz. Muhammed (SAV) kendilerini İstanbul'a mektup götürmek üzere görevlendirmiş. Kendileri Mardin'e geldiğinde vefat eder ve ismi ile anılan bu caminin içindeki türbeye defnedilir. Türbesini ve camiyi yaptıran kişinin adıyla, Şeyh Çabuk Camii olarak anılmaktadır. 1400 yıl önce Peygamber Efendimizin (SAV) davet mektubunu Mardin ve bölgesindeki Yakubiler (Süryaniler)'e iletilmek üzere at sırtında Mardin'e gelen Abdullah Bin Enes El Cüheyni, efendimizin postacısıdır, mezarını halk ziyaret ederek efendimize olan sevgilerini gösteriyorlar.

 

Peygamber efendimizin ayak izi

Yavuz Sultan Selim’in Mardin’e hediye ettiği Peygamber Efendimizin ayak izi bulunduğu Hatuniye Medresesi Ramazan ayında ziyaretçilerini bekliyor.

Resulullah Efendimizin ayak izleri İstanbul dışında Mardin'de Hatuniye Medresesi'nde de bulunuyor. Ayrıca burada Kutbettin İlgazi’nin annesi Sitti Raziye’nin yaptırdığı bu medreseye gömülmüş olduğu bilinmektedir. Artuklu eserlerinin en önemlilerinden olan caminin içinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e ait olduğu kabul edilen ayak izi bulunmaktadır.

Yavuz Sultan Selim Mısır seferine giderken Diyarbakır ve Mardin civarından geçmiş. Mardin halkı kendi gönlü ile şehrin anahtarını Padişah'ın komutanlarına teslim etmiş. Sultan Selim bu hareketi çok beğenmiş ve Mısır seferinden döndükten sonra Mukaddes Emanetlerin bir kısmını Mardin emirine bırakarak Mardinlileri mükafatlandırmıştı. Ayrıca dünyada bilinen diğer Kadem-i Şeriflerin bir tanesi Hindistan'da Firuz Şah Tuğluk'un oğlu Feth Hanın türbesinde bulunuyor. Mısır'ın başşehri Kahire'de Kayıtbay Türbesi'nde ise iki adet mübarek ayak izi var. Bilindiği üzere Osmanlı Sultanlarının hepsi Hazret-i Peygambere gönülden bağlı idiler. Hatuniye Medresesi’nin diğer ismi Sitti Radviyye Medresesi’dir. Medrese mimarisi açısından eyvanlı medreselerin öncü örneklerinden biri olarak kabul edilen medrese, 1176/7-1184/5 yılları arasında yapılmıştır.

 

Efendimizin Sakalı Şerif-i

Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'inin 1066 yılında Artuklu Hükümdarı Kutbeddin İlgazi tarafından Mısır'dan getirildi. Sakal-ı Şerif'in yaklaşık 900 yıldan beri Mardin'in ileri gelen aileleri tarafından özenle korunuyordu. Sadece Kadir gecesinde vatandaşların ziyaretine açılan Şakalı Şerif daha sonra Mardin Valiliği ve belediye tarafından alınan kararla 24 saat boyunca ziyaretçilere açılması için Ulu Camii'de özel bir mekân yaptırıldı. Şimdi burada sergileniyor.


Editor :
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ