USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin'de Sürdürülebilir Turizm Projesi?

Avrupa Birliği ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın desteğiyle "Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi" adı altında çalıştay düzenlendi

Mardin'de  Sürdürülebilir Turizm Projesi?
29-11-2013 14:07
Google News

Mardin`de, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın desteğiyle "Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi" adı altında çalıştay düzenlendi. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Mardin`de kalıcı bir turizmi potansiyelinin yaratılmasını ve bunun için de Türkiye`nin büyüyen turizm pazarı içinde önemli bir rekabet gücüne sahip olan Mardin`de turizmde büyümeyi teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti. 
Cengiz, bu çerçevede tarihi Mardin`i eski yapısına, özüne döndürme çalışmalarının hümmalı bir şekilde devam ettiğini, tarihi dönüşüm projesi içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın sahip olduğu ve Avrupa Birliği destekli ve 9,2 milyon Avro tutarındaki `Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi` adlı projenin hayata geçirilmekte olduğunu söyledi. 
Türkiye`nin, alanındaki en büyük projelerinden biri olduğunu dile getiren Cengiz, şöyle konuştu: 
"Bunun 2 yada 3 bileşeni var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız. Bölgesel rekabet edilebilirlilik operasyonel programı çerçevesinde Avrupa Birliği desteğiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız`ın bizim ilimize sunduğu çok güzel bir imkan. Türkiye`nin, alanıdaki en büyük projelerinden biridir. Mardin esnafımıza karşılıksız olarak sunulan bir projedir. Bunun altında altyapı çalışmaları var. Daha doğrusu 9,2 milyon Avroluk projenin içinde inşaat çalışmaları var. Bununla cephe iyileştirmesini kastediyorum. Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamındaki birinci çalışmamız cephe iyileştirmesi. Birinci Caddenin kuzey ve güney cephesinde bulunan 640 dükkanımızın cephesiğnin iyileştirilmesi. Buna tek tip hale getilmesi diyebilirsiniz. 640 işyeri 2014 Eylül`ü itibariyle yep yeni bir vizyon kazanmış olacak. Bu projeye bir yıllık bir süre tanındı. 2,7 km`lik Birinci Cadde`nin iki cephesi yenilenmiş olacak"
Vali Cengiz, devam etmekte olan fiziki ve inşaat çalışmalardan daha önemli bir çalışmanın da teknik yardım konusu olduğunu ve kapasite geliştirme çalışmalarını kapsadığını kaydetti. 
Teknik yardım çalışmasının içerisinde Turizm sektörünün rekabet gücünün arttırılması için strateji ve eylem planlarının hazırlanacağını ve uygulanacağını ifade eden Cengiz,
"Teknik yardımın içerisinde kalıcı bir turizm potansiyelin yaratılması. Cephe iyileştirlmesi ve yıkım çalışmaları kadar bu da önemli. Bunun içinde Türkiye`nin büyüyen turizm pazarı içinde önemli bir rekabet gücü olan Mardin`de turizmde büyümeyi teşvik edici önemli bir sektördür. Bu kapsamda Mardin`de Sürdürülebilir Turizm Projesi, uygulanan turizm altyapısının geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve pazarlam faaliyetleri 1.4 kriteri altında başlatılmıştır. Uygulama kapsamında seyahet paketlerinin oluşturulması, online turizm portlarının kurulması, tanıtım materyallerinin hazırlanması, uluslararası konferanslar düzenlenmesi, hizmet kalitesinin iyileştirilmesi için turizm sektöründe yer alan aktörlerin eğitilmesi, UNESCO adaylığı için Mardin`in ana yönetim planın hazırlanması gerçekleştirilecektir" diye konuştu.
Vali Cengiz, Mardin`in turizmde sürekli kazanç sağlayabilmesi için uluslararası uzmanların turizmciliğin profesyönelce yapılması konusunda yol göstereceklerini belirtti.  Cengiz, Mardin`deki Kasimiye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Zinciriye Medresesi`ni tekrar yapmanın mümkün olmadığını ve bunların en az Eyfel Kulesi kadar değerli olmalı gerektiğini tek eksiklerinin tanıtımı yeterince yapamamak olduğunu söyledi. 
Cengiz, şeklinde konuştu: 
"Tanıtabilirliliği, tanıtım faaliyetlerini nasıl gerçekleştiribelirizi de arkadaşlarımız 2 yıl boyunca kafa yoracak. Biz, Mardin`i nasıl tanıtabiliriz? Şunu memnuniyetle söyleyebilirim, hem yurt içinde hem yurt dışında yerler dolmuş durumda.Bu sene, özellikle ikinci yarısında çok sayıda kafile, çok sayıda toplantı, çok sayıda kongre, uluslararası konferanslar ilimizde yapıldı. Bunun kalıcı olması için hepimize düşen görevler var. Bu çalışma bunun bir parçası. Paylaşımcı olalım. Tatlı rekabet olmalı, rekabetin olmadığı ortamda rehavet olur"
Belediye Başkan Vekili Sevinç Mungan da, toplantının turizmin geniş kapsamı, farklı boyutları, Türkiye`nin ve Mardin`in turizm potansiyeliyle ilgili bilincin arttırılması, turizmin alternatif sürdürülebilir bir kalkınma aracı olarak yer edinmesi, turizm girişimciliğini teşvik ederek yerel rol modelleri oluşturulmasına zemin hazırlanması, kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplumu bir araya getirerek turizme top yekün bir ketkı sağlayarak bu toplantının verimli geçeceğine inandığını söyledi.
 Mungan, "Mardinimizin bir marka şehir olarak UNESCO Kültür Mirası listesine kabül edileceğine inanıyorum" dedi. 
Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Micheal A. Jay, turizm yapmanın oldukça zor, turizm için bazı hizmetlerin gerektiğini, bu hizmetlerden bazılarının kendi içinde bir birine bağlı, bazılarının ise bir biriyle ilişkisizmiş gibi görndüğünü belirtti. 
Mardin`de turizmin geliştirilmesinin anahtarının geçmişin korunması ve geleceğe doru şekilde sunulması olduğunu dile getiren Jay, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Size örnek vermek istiyorum. Su yoksa otel de yok. Otel yoksa hizmet yoktur. Hizmet yoksa turist de yok. Neyseki, Mardin, bunların birçoğuna sahiptir. Mardin turizm açısından çok güzel şeylere sahip dış dünyaya tanıtılması gerekir. Dünya Kültür mirasına sunulması gereken eşsiz bir barış noktasıdır. Mardin`de turizmin geliştirilmesinin anahtarı, geçmişin korunması ve geleceğe doru şekilde sunulmasıdır. Mardin`in yerli turime yönelik faaliyetleri oldukça iyidir. Hazır bekleyen uluslararası bir pazar var. Eğer, hep birlikte gereksinimleri yerine getirebilirsek bu pazar, buraya gelmek için hazır bekliyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında projemizin Mardin`de kurulduğunu ifade etmek istiyorum. Mardin UNECO Dünya Kültür Mirası Listesine girmek üzere yapacağı başvuru ile uluslararası standartlara girme sürecindedir. Mardin`e bir turizm destinasyonu olarak artı bir değer katacaktır"
Jay, konuşmasını ardından proje çalışmaları hakkında sunum yaparak toplantıda hazır bulunanların sorularını cevaplandırdı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ