USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EĞİTİM

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları İzmir´de gerçekleştirildi

Yerel Basın İzmir´de buluşmasında, sığınmacı-Göçmen ve Mültecilerin temel sorunları ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları İzmir´de gerçekleştirildi
08-11-2019 05:37
Google News

 

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından düzenlenen Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarının ikinci toplantısı 1-3 Kasım tarihleri arasında İzmir´de gerçekleştirildi. Mardin´den davet edilen Güney Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çelik ve İletişim Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sait Çakar´ın basın buluşmalarının açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, SGDD´yi kutlayarak ?çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Ülkemizde bu işi sivil toplum kuruluşları yapmazsa başka kim yapacak?? dedi. Akarca, Türkiye´nin sığınmacı politikası ile tüm dünyaya insanlık dersi verdiğini söyledi. Akarca, "Belki de dünyada ´Tanrı misafiri´ diye bir deyimi olan tek ülke biziz" dedi.

 Ok: ?Türkiye´de 192 ülkeden 5 milyon yabancı yaşıyor?

Basın Buluşmalarının açılışında söz alan T.C. İçişleri Bakanlığı Göç idaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, herkesin birer göçmen olduğunu belirterek, Türkiye´nin göç konusunda çok iyi bir sınav verdiğini söyledi. Göçün bir yolculuk olduğunu ve hiçbir zaman bitmeyeceğini kaydeden Gökçe Ok,  son verilere göre Türkiye´de 192 ülkeden 5 milyon 60 bin civarında yabancının yaşadığını kaydetti. Türkiye´nin göç konusunu yönetmek için kısa sürede olağanüstü bir kapasite geliştirdiğini vurgulayan Ok, ?haberin peşinden koşanın aklından çıkarmayacağı 2 şey; insanlık ve vicdandır dostlar. Coğrafya bir kaderdir ve biz o kadere, vefa borcunu ödüyoruz? dedi.

 Medyaya da  büyük görevler düştüğünü belirten Gökçe Ok, ?Uluslararası terminolojiye hakim olmalıyız. Ortak bir akılla, ortak bir dil oluşturmalıyız. Sosyal medya, tv gazeteciliği, yazılı basın gibi pek çok mecra var. Mecra değişse de ortak bir dili kullanmalıyız? dedi.

 Kavlak: ?Siyasi otoritenin çabaları tüm dünyaya örnek oldu?

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, son 6 yıldır dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke olan Türkiye´nin, göçü yönetmek için yüksek standartlarda kanuni düzenlemeler yaptığını söyledi. Kavlak, ?Sorumluluktan kaçmaya çalışan birçok ülke varken, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gibi bir teşkilat ile bu nüfus akınını karşılayan siyasi otoritenin çabaları tüm dünyaya örnek olmuştur? dedi.

Sosyal uyum konusunda yerel medyaya büyük rol düştüğünü belirten Kavlak, ?yaşadıkları yerlerin nabzını en iyi bilen ve yaygın medyada gördüğümüz haberlerin birçoğunun asıl mimarı yerel basın mensupları, meslekleri ile kamuoyunun algısının oluşmasında çok büyük bir öneme sahiptir. Haberlerde kullanılan dil, konuyla ilgili doğru terminolojiye hakimiyet gibi konular, ülkemizin dünyada örnek olan çalışmalarına büyük katkılar sağlayabilecek güçtedir? diye konuştu.

Türkiye´nin farklı bölgelerinde dört yıldır düzenledikleri Basın Buluşmaları´na bugüne kadar 2 bine yakın gazetecinin katıldığını anlatan Kavlak, ?Son iki yıldır Avrupa Birliği´nin finansal desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarımız kapsamında Van ve Ankara´da gerçekleştireceğimiz bu seneki buluşmalar ile 500 gazeteci dostumuzla daha buluşacağız? dedi.

Bellot: ?Türkiye krizi çok iyi yönetti?

AB Türkiye Delegasyonu Uluslararası İş Birliği Sorumlusu Pierre-YvesBellot, mülteciler için yardım programının nasıl işlediği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Avrupa Birliği ve Türkiye´nin göç konusunda gösterdiği iş birliğinin önemini vurgulayan Pierre-YvesBellot, ?Türkiye, şimdiye kadar krizi çok iyi ve istisnai bir şekilde yönetti? dedi. Türkiye´nin son derece başarılı bir şekilde, eşi görülmemiş büyüklükte mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını belirten Bellot, 2016 Mart ayında imzalanan ?Mülteciler İçin Mali Yardım Programı? kapsamında Avrupa Birliği´nin 6 milyar Euro yardımda bulunmak üzere taahhütte bulunduğunu söyledi.

Aral: ?Yerel medya zor koşullarda gazetecilik hizmeti yapıyor?

?Deneyimlerle Göç? oturumunda konuşan gazeteci / belgesel ve film yapımcısı Coşkun Aral, Türkiye´nin mülteciler konusunda önemli ve örnek bir çaba gösterdiğini vurguladı. Yerel medyanın önemine değinen Aral, ?yerel medya gerçekten çok zor koşullarda gazetecilik hizmetini yapıyor. Bunun içinden de haber çıkarıp bizleri bilgilendiriyorlar. Bu yüzden onları kutluyorum? dedi. Haberleri oluştururken medyanın çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Aral, ?Her gördüğümüz olumsuzluğu Suriyelilere dayandırmak kadar yanlış bir şey yoktur? dedi.

Sosyal uyumun önemini vurgulayan Aral, ?Bu insanlar buraya hayatta kalmak ve daha iyi yaşamak için geldiler, sosyal uyumları için planlamalar yapmamız lazım. Nasıl yapacağız. Öncelikle dil. Almanlara kızıyorduk bize zorla Almanca öğretiyorlar diye. Bir ülkede yaşayacaksan, o ülkenin sistemine gireceksen buna uyman gerekiyor? diye konuştu.

 Çelik  ?Ötekileştirici söylemlerden uzak durmamız gerekiyor?

Güney Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çelik, Basın Buluşmaları sayesinde Suriyeli gazetecilerle istişarelerde bulunma fırsatı yaratılmasının önemine değindi. ?Biz Suriye´ye Suriye demiyoruz, aşağı diyoruz. Aynı şekilde Suriyeliler de Mardin için, yukarı diyorlar? şeklinde konuşan Çelik, ?çünkü bizim toprak bütünlüğümüz var. Sınır çizilmiş olsa da, bizler o sınırı görmüyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye´ye sığınmacı olarak gelene kadar iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerde bulurduk? dedi. Çelik, sığınmacılarla ilgili yapılan haberlerde ?ötekileştirici söylemlerden uzak durmamız gerekiyor? diyerek birlik, beraberliğin kuvvetlendirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Mardin´deki 120 bin civarında Suriyeli ile çok mutlu yaşadıklarını aktaran Mehmet Çelik, toplumun hem Suriyelilere hem Iraklılara kucak açtığını ve bugünkü durumun gelecekte çocuklara bırakılacak güzel bir miras olduğunu söyledi.

 

Mültecilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

"Doğru haber ancak doğru terimlerle gerçekleşir " diyen İletişim Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sait Çakar haber yapılırken ya da günlük dilde çok farklı kullanımlarla karşılaşıldığına dikkat çekti. Doğru terminolojinin kullanılmasının önemini hatırlatan Çakar, sığınmacı, mülteci, göçmen, kaçak göçmen gibi kavramların aynı haber içerisinde bir arada kullanılmasının, anlam farklılıklarına yol açtığını söyledi.

Uluslararası ve ulusal mevzuatlardaki mülteci, şartlı mülteci, geçici koruma, sığınmacı, göçmen tanımlarını anlatan Çakar, 2. dünya savaşı sonrasındaki göç hareketleriyle birlikte ortaya çıkan ihtiyaç neticesinde 1951 Cenevre Sözleşmesi ve sonrasında imzalanan anlaşma ve kanun süreçlerindeki statü farklılıkları hakkında bilgi verdi.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ