USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Sokak Toplayıcılığından, Atık Dönüşümü Krallığına

Mardin’in Midyat İlçesinde Kurulan, Haşimoğlu Çevre Atık Yönetim A.Ş’de bir başarı hikayesi. Sokak toplayıcılığından Dünyanın İlk ve Tek Katı Atık Müzesine ve sıfır atık tesislerinin kurulmasına uzanan başarılarla dolu bir hayat hikayesi.

 Sokak Toplayıcılığından,  Atık Dönüşümü Krallığına
28-05-2022 18:55
28-05-2022 19:24
MARDİN
Google News

Mardin’in Midyat İlçesinde 1980 yılında terör baskısından  Adana’ya oradan da Manisa’ya göç eden  11 çocuk babası Abdullah Haşimoğlu, ekmeğini sokak çöp toplayıcılığı  yaparak kazanmaya çalışır. Lise eğitimlerini yapan Zeki, Hayrettin, Engin ve Mesut kardeşler, eğitimlerini sürdürürken bir taraftan da el arabaları ile topladıkları atıkları satarak aile bütçesine katkı sağlamaya devam eder. Zeki Haşimoğlu, sokak toplayıcılığından 300 milyonu aşan,  atık dönüşüm yönetimi tesislerini kurma, hikayesini gururla anlatırken, duygulu anlar yaşar.

           Emine Erdoğan’ın “Sıfır Atık Projesi”

 Midyat İlçesine 1996 yılında dönüş yapan Haşimoğlu ailesi, bildikleri, anladıkları çevre atık yönetimi alanında yatırım yapmaya karar verir. Yatırımı Adana veya Manisa’da yapmaya karar alan aile, İlçeye gelen dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a,  projesi dillendirilince, yatırımın yönü değişir ve terörün yarattığı işsizliğin azaltılması, bölge ekonomisinin hareketlenmesi için, yatırımın Midyat ilçesinde yapılması tavsiyesi ile birlikte, Emine Erdoğan’ın himayelerinde “Sıfır Atık” projesi kapsamında, proje desteklenir.

               230 Kişiye İstihdam

  İlk etapta kurulan 70 kişinin çalıştığı Çevre Atık Yönetim A.Ş, çevre mühendisleri, konunun uzmanları, proje ekipmanları, işi büyütmek için yenilikleri ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak, çalışan sayısının 230 ye çıkmasını sağlar. Genç girişimci Zeki Haşimoğlu “Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Hanım ufkumuzu açtı, projemizin genişlemesine ve ışık tuttu. Toplanan katı atıkların modern bir şeklide ayrıştırılması ve ekonomik değer kazanması için özel makineler yaptırmaya başladık. Tesise gelen katı atıkların laboratuvardan geçirilmesinden, radyasyon değerlerinin ölçülmesine, işlemler yapılırken çevreye ve insan sağlığına zarar verecek zehirli ve zararlı her şeyi bertaraf edecek sistemler geliştirdik. Bu gün geldiğimiz noktada bu alanda en iyisiyiz diyebilirim.” Dedi

           200 Milyonluk Yatırım

     Seyit bir aileden geldiklerin vurgulayan Zeki Haşimoğlu, babadan kalma arsa ve arazilerini satarak, katı atık toplamadan kazandıklarını da sermayeye ekleyerek yatırımların gerçekleştirirken öz sermayelerini kullandıklarını söyledi. Zeki Haşimoğlu “ Biz maddi destek almayı uygun görmedik. Ne iş Kur’dan işçi aldık nede kalkınma ajansından hibe desteği aldık. Birikimlerimize sattığımız arsalarla sermayemizi güçlendirdik. Prensiplerimizden ödün vermedik. İnancımız gereği bizim hafta tatilimiz Cuma günüdür. Bölgedeki her inanca ve dil zenginliğine saygımız var.” Dedi.

     Bölgenin Hurdalarını dönüştürüyoruz

     Güneydoğu Anadolu Bölgesinin hurdalarının ve sokak toplayıcılarının katı katıklarını tesislerinde değerlendirdiklerini kaydeden Haşimoğlu “Bölgedeki hurdalar ve sokak toplayıcılarının merkezi haline geldik. Zaman zaman bölge dışına da çıkıyor, hurda ihalelerine katılıyoruz. Toplanan hurdaları ve katı atıkları sınıflandırılarak ve işlenerek preslenir, paketlenir, bağlantı kurduğumuz fabrika ve tesislere gönderilir. Çevre dostluğu ve çalışan sağlığı bizim için en önde gelen prensiptir. Ülke genelinden gelen atıkların geri dönüşümü bu tesiste yapılıyor. Çünkü bölgede toplanan atıklar yetersiz kalıyor. Toplamda tesis çalışanı 200 ama önemli olan dolaylı yoldan bu yatırımdan yararlanan 2 bin 500 aile var bölgede” diye konuştu.

           Okullara Sıfır Atık Eğitimi

     Tesislerinde kurulan çok amaçlı salonlarda, her hafta iki okulun öğrencilerini çevre ve “Sıfır Atık” konusunda eğittiklerine vurgulayan  Zeki Haşimoğlu “Biz hurda, katı atık ve sokak toplayıcılarının merkezi haline gelmekle kalmadık. Öğrencelerin çevreye duyarlılıklarını arttırmayı, atıkların nasıl değerlendirileceğini, çevreye atılan plastik atıkların verdiği zararları ve bunların nasıl önlenebileceği  her hafta iki okulumuzdan gelen öğrencilerimize uzmanlarımız anlatıyor. Temiz ve yaşanılır Çevre bilincini yerleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

             Dünyanın ilk ve tek atık müzesi

         Manisa ve Adana’da’da, baba Abdullah Haşimoğlu, çöplerde bulduğu antika değeri taşıyan eserlerin bakımını yapıp biriktirdi. Çocukları da babalarının yolunu takip etti. Gün geldi topladıkları onlarca antika değeri olan eşyaları, oydukları bir tepenin içini farklı köy ve yerleşim birimlerinden topladıkları taşlarla kaplayıp, eserleri sergilemeye başladılar. Dünyanın ilk ve tek atık eser müzesinin kapılarını meraklılarına açan Haşimoğlu Kardeşler, çevre dostu sıfır atık yönetim tesislerinin çevresini de açık hava müzesine çevirdiler. Sanat sokağı, yürüyüş yolu ve halka açık piknik  botanik bahçe. Zeki Haşimoğlu “Dünyada tek dememizin sebebi, ekolojik olması eşi benzeri olmayan bir tesis.  Maddi olarak çok daha büyük tesis olabilir ama yaptığımız çalışma maddiyatla yapılamaz çünkü emek var, fikir, düşünce ve 35 yıllık birikim var”

                Atatürk’ün Traktörü ve Sultan Abdulhamit’in Jeepi

                 Sultan Abdulhamit’e hediye edilen Jeep ve Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen traktör açık havada yerlerini alırken, Haydarpaşa İstasyonu’nda bulunan buharlı çanlı saat kulesi ve ABD’de üretilen ilk Land Rover jeep  en çok ilgi çeken eserler arasında yerini aldı.

                Tuğlalar, Fatih Sultan Mehmet Döneminden

             Oyulan tepenin taş kaplamaları da fraklı yerleşim alanlarından getirildi. Kırmızı yanık tuğlaların Fatih Sultan Mehmet Döneminden kalma olduğunu anlatıyor Zeki Haşimoğlu. Geçmişin değerlerini geleceğe taşımanın hem heyecanını hem de gururunu yaşadığını söylüyor, genç iş insanı

              Hayvanat Bahçesi

          Farklı ülke ve şehirlerden getirilen 20 çeşit hayvan barınağı için, yine atıklardan yararlanıldı. Eski minibüsler, otomobillerin kasaları kullanılmış. Geyikler, Deve Kuşları, Kangal Köpekler, Tavuz Kuşları ve Bregmen Tavukları en çok dikkat çeken hayvanlar arasında.

          Tesiste çevre dostu ve güzellik adına her şey mevcut.

       Zeki Haşimoğlu, başarı hikayesini  ve unutamadığı yaşam mücadelecini şöyle anlatır.” Babam çok gururlu ve ailesine düşkündü. Bize alın teri ile para kazanmayı öğretti. Adana’da lisede eğitim gördüğümde okul Müdürüne, yaşamımızı çöp  toplayarak kazandığımızı, derse girerken arabanın okul bahçesinde kalmasını istedim. Talimat verdi okul bahçesinin bir kenarında le arabamız dururdu. Dersten çıkar çıkmaz üstümüzü değiştirir ekmek peşinde koşardık. Sonra Manisa’ya taşındık. Aynı işi orada da yaptık. Para kazandık. Birikimimiz oldu. Ve gün geldi memleketimize geri dönme kararı aldık. “ dedi

        Botanik Bahçe Halka açık

      65 dönüm alan üzerinde kurulan tesisin girişinde yapılan Botanik bahçe, sanat sokağı ve Dünyanın İlk ve Tek Müzesinin halka açık olduğuna vurgu yapan Zeki Haşimoğlu “ Yeni evlenen çiftlerin tesislerimizdeki açık hava müzesi, hayvanat bahçesi ve botanik bahçede fotoğraf çekimleri yapmalarına açık tutuyoruz. Hafta sonlarında botanik bahçemiz halkımıza açık .Çocuklar için oyun parkları, yetişkinler için de piknik alanımız var. “ ifadesini kullandı.

        Kardeşim Dünya Turuna  çıktı

  Gençlere önerilerde bulunan Zeki Haşimoğlu “ Biz bir taraftan sokak toplayıcılığı yaparken, bir taraftan eğitimizi sürdürdük. Hem işimizde hem de okulumuzda başarılıydık. İnanan, çalışan ve azmeden gençlerin mutlaka hedeflerine ulaşacaklarına inanıyorum. Sokak toplayıcısıydık. Şu anda kardeşim Mesut, özel arabası ile dünya turuna çıktı. Hayal gibi geliyor. Ama azmedince, inanınca ve hedef belirleyince hayaller gerçeğe dönüşüyor. “ şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

 

 

 

 

 


Editor : Mehmet ÇELİK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ