USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Aydın´da toplandı

Toplantıya Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu ve Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik de katıldı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Aydın´da toplandı
19-11-2019 09:03
Google News

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti  ev sahipliğinde gerçekleşen ve 8 gazeteciler federasyonu ile 80 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisinin katıldığı  ve 2 güren toplantıda, yerel basının sorunları tartışıldı.

             Aydın´da düzenlenen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Başkanlar Kurulu´nda konuşan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, icra iflas ilanlarının yayınlanmasının kaldırılmaması gerektiğini belirterek, ?İcra iflas ilanlarının yayınlanmasının kaldırılması durumunda 800 yerel gazetenin kapısına kilit vurulur? dedi.

            Efeler ilçesindeki Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu´nda düzenlenen toplantıya, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TGK Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy, TGK Onursal Başkanı Nazmi Bilgin, TGK Genel Sekreteri Sefa Özdemir, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik, Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Başkanı Tahir Gülebak, Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı  Arif Kurt, Kilis Basın Cemiyeti Başkanı Nezir Çağlar, TGK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Atay, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) Başkanı Cem Ulucan, ABGC Başkan Yardımcısı Mehmet Akgül, ABGC Genel Sekreteri Erman Çetin, Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen ve 70 gazete cemiyeti başkanı ile çok sayıda gazeteci katıldı.

GELİRİNİN YÜZDE 80´İNİ OLUŞTURUYOR?

Gazeteci mesleğinin sorunlarının ele alındığı toplantıda konuşan Başkan Kolaylı, bugüne kadar çok sayıda meslek örgütünün ilanlarının kesilmemesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek, ?İkinci torba yasası üzerinde çalışmalar yapılıyor. Torba yasasında icra iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanmayıp kurumların internet sayfalarında yayınlanması düşünülüyor. Yerel gazetelerin resmi ilan gelirinin yaklaşık yüzde 60´ını icra iflas ilanları oluşturuyor. Yaygın basının ise yüzde 80 gelirini oluşturuyor. Yürürlüğe girmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ama yürürlüğe girmesi durumunda Türkiye genelindeki bin 100 yerel gazetenin yaklaşık 800´ü kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak? ifadelerini kullandı.

?KORKMADAN GAZETECİLİK YAPIN

Gazetecilere gerçekleri yazmaları konusunda çağrıda bulunan Onursal Başkan Bilgin ise, ?Gazetecilik yapıyorsanız gerçekleri yazmaktan çekinmeyin, korkmayın. Bizim mesleğimiz topluma ışık tutar. Objektif olun. Taraf olmayın. Bu güzel mesleğimizi en güzel şekilde gelecek nesillere bırakmalıyız. Bunun için hepimize sorumluluklar düşüyor. Bu sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Başkanlarımız bizleri layıkıyla temsil etmeye çalışıyorlar. Onlara destek olmalıyız. Birlikte hareket etmeliyiz. Bugün sarı basın kartının rengini  Turkuaz yaptılar. Bu çok yanlış bir uygulama. Basın kartı denince akla sarı gelir. Bizim mesleğimiz içerisinde sarı renk var. Arkasında imza olması da ayrı bir yanlış. Basın kartında isim yazmaz sadece yetkili kişi ifadesi yazar. Bu yanlışlar düzeltilmeli? diye konuştu.

SETA´YA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

Genel Sekreter Özdemir ise söz konusu konuyla ilgili parti ayırmadan iktidar ve muhalefet milletvekillerini ziyaret ettiklerini belirterek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Türk Basını içinde paralel yapının olduğunu kaydeden Özdemir, ?Bizim paralel yapımız SETA. Bu SETA´nın aracılığıyla Türk basınına tabiri caizse ayar vermeye çalışıyorlar. İllere göre araştırmalar yapıyorlar. Kafalarına göre raporlar hazırlıyorlar. Bu raporların neticesinde de bizi bir noktaya getirmeye çalışıyorlar. Bizim gerekli olmadığımız kanaatindeler. Anadolu´da çok sayıda gazetenin kapanması için mücadele ediyorlar. Ama biz de bunun karşılığında elbette duracak değiliz. Biz de bu konuyla ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Ankara´da bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz? şeklinde konuştu.

       TGK Yönetimi Aydın Büyükşehri Belediye Başkanı Topuklu Efe lakaplı Özlem  Çerçioğlu´nu ziyaret etti Çerçioğlu, Aydın´da gazetecileri ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

        TGK 19. BAŞKANLAR KURULU´NDAN SONUÇ BİLDİRGESİ

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu´nun 19. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 15-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Aydın´da gerçekleştirildi. TGK Başkanlar Kurulu toplantısında, basın -medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

        Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti  ev sahipliğinde gerçekleşen ve 8 gazeteciler federasyonu ile 80 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisinin katıldığı toplantıdan sonra açıklanan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu´nun 19. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi´nde şu görüşlere yer verildi: ?Ülkemiz medya sektöründe 2019 yılının ikinci yarısında yaşanan gelişmelere baktığımızda, basın özgürlüğünden işten çıkarmalara, mesleki standartlardan basın ilanlarına kadar bir dizi sorunun devam ettiği görülmektedir. Bu nedenle Türkiye genelindeki binlerce yerel gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi ile bu medya kuruluşlarındaki on binlerce basın çalışanı adına ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarımızı kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz:

İCRA VE İFLAS İLANLARI YEREL GAZETELERDE YAYINLANMALI

Yargı Reformu 2. Paketi´nde, icra ve iflas ilanlarının gazetelerdeki yayınının kaldırılması yönündeki düzenlemeyi kaygı ile izlemekteyiz. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, yaygın-yerel ayırımına gidilmeksizin gazetelerin yarıdan fazlasının kapısına kilit vurulacak, binlerce gazeteci işsiz kalacaktır. Oysa; icra-iflas ilanları ve diğer tüm resmi ilan gelirlerinin tamamı devlete gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV,  BİK komisyonu, SGK kesintisi, stopaj vergisi ve diğer vergiler yolu ile geri dönmekte, üstüne haberleşme işlevi yerine getirilmekte, istihdam oluşturulmaktadır. Beklentimiz; 2. Yargı Paketi´nde icra-iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanmasını sonlandıracak düzenlemeden vazgeçilmesidir. Önerimiz; Kamu İhale Mevzuatında olduğu gibi eşik değerler sistemi getirilerek, ?belirsiz alanların? ortadan kaldırılması, 15 bin liranın altındaki satışların tahtada ve elektronik ortamda ilanı, 15 bin ila 750 bin lira arasındaki satışlara dair ilanların yerel, 750 bin liranın üzerindeki satışların ise 50 binin üzerinde tiraja sahip yaygın gazetelerde yayınlanması yönünde değişiklik yapılmasıdır.

BASIN MESLEK YASASI ACİLEN ÇIKARILMALI

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak yıllardır ısrarla vurguladığımız gibi; Gazetecilik/habercilik sektörü, kendine özgü bir basın meslek yasasına sahip değildir. Sektörümüzdeki en büyük sorun, Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ?Gazetecilik Meslek Yasası´na sahip olmamasıdır. Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler ve internet haberciliği de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak zaman geçirilmeden çıkarılmalıdır.

MEDYA KAN KAYBEDİYOR

Medya sektöründe 2019 yılının ikinci yarısında yaşanan en önemli gelişme, yoğun işten çıkarmalar ve kapanan medya kurumlarıdır. Son dönemde ulusal medyada, gerek ekonomik sorunlar gerekse yeniden yapılanma gibi gerekçelerle yoğunlaşan personel kıyımı endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Öte yandan, medya sektöründeki ekonomik sıkıntı özellikle yerel medya kuruluşlarında etkisini ağır bir biçimde göstermektedir. Samsun´dan Bursa´ya, Sinop´tan Kocaeli´ne kadar birçok ilimizde yerel medya kurumları kapanmaktadır. Son bir yıl içinde artan girdi fiyatları yüzünden kapanan yerel gazete ile televizyon sayısı 200´ü bulmuştur. Bu olumsuz sürece mutlaka müdahale edilerek yerel basın desteklenmelidir.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Bilindiği gibi; Gazetecilik mesleğini de ilgilendiren Yargı Reformu Strateji Belgesi´nin ilk yasa değişikliği paketi TBMM´de kabul edilerek yasalaştı. Bu durum bazı davalarda tutuklu yargılamalara son verilmesi yönünde olumlu kararlar alınmasını sağlarken, umudumuz; gazetecilik mesleğini suç olarak değerlendirmeyecek şekilde yargıda karar birliğinin sağlanmasıdır. Çünkü; meslektaşlarımızın öncelikli sorunu, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu´nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir. İfade ve basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; ifade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir. Bu nedenle, ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanmasını bekliyor, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla bu önemli sorunun çözümlenmesini istiyoruz.

İNTERNET YAYINCILIĞI

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak üzerinde önemle durmaya devam ettiğimiz bir diğer konu, internet haber yayıncılığıdır. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle ?kopyala yapıştır? kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır. Bu kapsamda internet medyasının gerek yayıncılık, gerekse devlet destekleri konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ