EĞİTİM

AK Parti Genel Başkan Vekili Kurtulmuş, Artuklu Üniversitesinde eğitim-öğretim yılı törenine katıldı.ıı

Bir dizi açılış ve temaslarda bulunmak üzere Mardin’e gelen AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Artuklu Üniversitesi’nin 2021-2022 Akademik Yılı Açılışını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kurtulmuş, ‘Türkiye’yi yarınlara Taşımak’ konulu açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi.

AK Parti Genel Başkan Vekili Kurtulmuş, Artuklu Üniversitesinde eğitim-öğretim yılı törenine katıldı.ıı
14-10-2021 18:56
14-10-2021 19:03
MARDİN

 Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen törene Ak Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş,  Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, AK Parti MKYK üyeleri Ahmet Fethan Baykoç, Alaattin Parlak,  Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin Ak Parti İl Başkanı Faruk Kılıç, ilçe kaymakamları ve  belediye başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı.

         Dünya ölçeğinde yaşanan salgın koşulları nedeniyle uzaktan eğitim ile devam edilen bir buçuk yıldan sonra yüz yüze eğitime başlamanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,

“Hem Türkiye hem de dünya akademisinde güçlü bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olma şiarıyla yola çıkan ve 2019 yılından beri “ahlak, bilgi, üretim” mottosuyla akademik ve kurumsal vizyonunu sürekli geliştirme ve güncelleme çabası içinde olan Mardin Artuklu Üniversitesi olarak bizler,  bilginin; ilim, irfan ve hikmet denkleminde yeniden üretilmesi” ve “kendi coğrafyasının zengin ilmi ve kültürel sermayesini dikkate alan ve değerlendiren, akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi bir gençlik yetişmesi” anlayışıyla bilimde özgün, özgür, yenilikçi, paylaşımcı ve özne bir akademi inşa etme yolunda ilerlemekteyiz. Son iki yılda sosyal bilimlerin yanında bilimsel, akademik ve kurumsal kimliğimizi daha ileri noktalara taşıyacak yeni odak noktaları belirledik. Bulunduğumuz coğrafyada değer üretecek bu coğrafyaya değer katacak, bölgesel ve yerel çalışmalara vizyon kazandıracak, girişimci ve inovatif  bir üniversite modeli bu odak noktalarının ortaya çıkışında belirleyici oldu. Yine Mardin’in Orta Doğu pazarına yakınlığı, şehrin genç ve dinamik insan gücüne sahip olması, İpekyolu gibi önemli bir uluslararası ticaret hattı üzerindeki stratejik konumu, kültür ve inanç turizminde köklü bir marka kenti olması, sahip olduğu verimli ovaları ve zengin tarım potansiyeli ile güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyelinin varlığı konularındaki dikkat çekici özellikleri bu odak noktalarını merkeze alan yeni bir vizyonu kaçınılmaz kıldı. Kısaca Sosyal Bilimler +5T olarak formülize ettiğimiz yeni vizyonumuz; sosyal bilimlerin yanında Tıp, Turizm, Tarım, Tasarım ve Ticaret odaklarından oluşuyor.

Tıp, turizm, tarım, tasarım, ticaret unsurlarından oluşan 5T vizyonu, bilimin ve bilimin pratikteki karşılığının önemli sacayaklarını oluşturuyor. Sosyal Bilimler+5T vizyonu ile  şehirleşmeden eğitime, sanayiden tarıma, sağlıktan turizme pek çok alanda, Mardin’e ve ülkemize katkı sunmayı amaçlayan üniversitemiz, bilim, üretim ve toplum arasındaki doğrusal ilişkiye odaklanıyor.”dedi.

        Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ise, eğitime olan desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini belirterek “Uzaktan eğitimle gerçekleştirilen bir akademik yılın ardından bu yıl, yeni akademik yıla koronavirüs tedbirleriyle, yüz yüze başlıyoruz. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığımızın hazırladığı rehber çerçevesinde eğitim-öğretim başta olmak üzere üniversitemizdeki tüm faaliyetlerimizi titizlikle sürdüreceğiz Buradan eğitimin tüm paydaşlarını; öğrencilerimizi, akademisyenlerimizi, üniversite çalışanlarımızı ve tüm vatandaşlarımızı bir kez daha tedbirler konusunda duyarlı davranmalarını hatırlatmakta yarar görüyorum. Bakanlığımız tarafından aşı tanımlaması yapılan Mardinli hemşerilerimi vakit geçirmeksizin aşı olmaya davet ediyorum.

Üniversiteler, ülkelerin çağdaşlaşma yolculuğunun en önemli aktörlerinden biridir. Bu temel anlayışla çalışmalarını sürdüren Artuklu Üniversitemiz de ülkemizin yıldızı yükselen akademik duraklarından biridir. Birçok bölümü bünyesinde barındıran üniversitemiz, hayata geçirdiği çalışmalarla üniversitelerimiz arasındaki konumunu her geçen gün yukarıya taşımaktadır.

Ayrıca, üniversitemizi tercih ederek kadim kentimize gelen öğrencilerimizin barınma sorunu yaşamaması için de Valiliğimiz tarafından tüm tedbirler alınmıştır” dedi

      AK Parti Genel Başkan Vekili Prof.Dr. Numan Kurtulmuş, son 5 yıllık kalkınma planlarında Türkiye’den en az 3 üniversiteyi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına sokmak olduğuna işaret etti. Kurtulmuş,” . Biliyorsunuz son 5 yıllık kalkınma planımızın içerisindeki önemli hedeflerden birisi de Türkiye’nin ilk 500 içerisinde en az 3 üniversitesinin bu süre içerisinde yer almasıdır. Bunun için yarış alanı açıktır. Artuklu üniversitesine de bu yarışta başarılar diliyorum. Allah yolunuzu açık etsin” dedi.

 Türkiye’de 250 bin yabancı uyruklu öğrencinin de bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kurtulmuş, “Bu öğrencilerin her biri mezun olduktan sonra Türkiye’nin birer kültür elçisi oluyorlar. Bugün Asya ve Afrika ülkelerinde çok iyi Türkçe konuşan, hatta Türkiye Mezunları dernekleri açan öğrenciler var ” ifadelerini kullandı.

 YABANCI ÖĞRENCİLERİMİZ AYNI ZAMANDA BİRER KÜLTÜR ELÇİLERİMİZDİR

 Artuklu Üniversitesinin Türkiye’de en çok yabancı öğrenci barındırmayla önemli bir aşama kaydettiğine işaret eden Prof. Dr. Kurtulmuş, “Üniversitelerimizi daha güçlü daha değerli hale getirmek için mücadele ediyoruz. Bu çerçevede Türkiye’nin son yıllarda üniversitelerinin sayısal olarak yükseldiğini görüyoruz. 76’dan bugün 207’ye çıkmış olan bir üniversite sayımız var. Ayrıca bu gün 8.5 milyon civarında üniversite öğrencimiz var. 8 binin üzerinde doktora öğrencimiz var. Ve 250 bin yabancı öğrencimiz var. Yabancı öğrenci barındırma bakımından Artuklu Üniversitemiz de Türkiye’nin önemli üniversitelerinden birisidir. Bu yabancı öğrencilerimiz sadece bizim misafirlerimiz değil, aynı zamanda mezun olduktan sonra bizim kültür elçilerimizdir. Bendeniz Allah nasip etti Afrika ve Asya’da bir çok ülkeye gittiğimizde kaldığımız otellere gelen, bizi karşılayan ve hatta o ülkelerde Türkiye mezunları dernekleri kuran yabancı öğrencilerle karşılaştık. Ve onların bir kısmının derneklerinin açılışını yapma imkanımız oldu. Büyük bir keyif, büyük bir memnuniyet, Türkiye’de yetişmiş olan insanlar Asya’nın içlerinde Afrika’nın ortasında Türkiye’nin bugün, güzel Türkçe konuşan, Türkçeyi iyi bilen Türkiye’nin mefturesine sahip ve Türkiye’nin vizyonunu dünyaya taşıyan birer kültür elçileri olarak oralarda bulunuyorlar. Tabii ki üniversitelerin sadece sayısının artması yeterli değildir. Şimdi geldiğimiz noktada üniversitelerin seviyesinin artması, kalitesinin yükselmesi ve Türkiye üniversitelerinin uluslararası alanda rekabet edebilir üniversiteler haline gelmesi de ana hedefimizdir. Bugün dünyada üniversite hayatında en önemli rekabetçi ülkelerden birisi olan Amerika Birleşik Devletleridir. Amerika Birleşik Devletleri’nde biliyorsunuz ki, 5 bine aşkın Üniversite var. Bu üniversitelerin içerisinde Harvard gibi, MIT gibi, Cornell gibi dünyanın sayılı üniversiteleri olduğu gibi, ilk 500 içerisinde yer alan üniversiteler olduğu gibi son derece sıradan, son derede vasat altı olarak değerlendirebileceğimiz üniversiteler de vardır. Ama hiç kimse Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘Niye bu kadar çok üniversite var’ diye bir tartışmanın kapısını açmaz. Üniversitelerin ana hedefi de bir birleriyle yarışarak öne geçmek hem Amerikan akademisinde hem küresel akademik çevrelerde çok ciddi, saygın bir yer edine bilmek mücadelesidir. Ümit ediyorum ki, Türkiye’nin üniversiteleri de Allah’ın izniyle önümüzdeki süreçte dünya akademisi ile rekabet edebilecek çok güçlü noktaya geleceklerdir. Biliyorsunuz son 5 yıllık kalkınma planımızın içerisindeki önemli hedeflerden birisi de Türkiye’nin ilk 500 içerisinde en az 3 üniversitesinin bu süre içerisinde yer almasıdır. Bunun için yarış alanı açıktır. Artuklu üniversitesine de bu yarışta başarılar diliyorum. Allah yolunuzu açık etsin” ifadelerini kullandı.

EMPERYALİSTLER BÖLGE HALKLARINI BÖLMEYE ÇALIŞIYOR, AMA BU OYUNA GELMEYECEĞİZ

 Emperyalist güçlerin Ortadoğu’da karışıklık çıkartmaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Emperyalistler bu ülkenin ileriye gitmesini önlemek için içimizdeki farklılıkları, düşmanlık, ayrılık meselesi haline getirmeye çalışıyor. Bu coğrafyanın bütün halklarının geleceği, kaderi ortaktır. Arap’ın Kürt’ten, Kürt’ün Türk’ten, Arap’ın Acem’den veya da diğerlerinden farklı bir geleceği yoktur. Bu coğrafyadaki Süryani’nin de, Sünni’nin de, Şii’nin de, Yezidi’nin de geleceği aynı istikamettedir.  Ama bir asır evvel başladıkları ayrılık senaryosunu körüklemek için işte Irak ve Suriye’de maalesef görüyoruz. İnsanların arsına fitne sokarak hele hele etnik kimlik ve mezhep kimlikleri üzerinden insanları bölmeye çalışıyorlar.

Türkiye’nin gençleri olarak bu oyuna gelmeyeceğiz. Bu oyuna düşmeyeceğiz. Ve Türkiye’nin gençleri olarak sadece Türkiye’yi bu istikamette yürütmek değil, bütün bölge halklarımızı hep beraber aynı istikamette yani medeniyet istikametine yürümeye devam ettireceğiz. Çünkü biliyoruz ki Türkiye’deki Kürtlerin, Suriye’deki Kürtlerin, Irak’taki Kürtlerin, İran’daki Kürtlerin veya da Türkiye’deki Türklerin Irak’taki, Suriye’deki İran’daki Türkmenlerin bir birlerinden ayrılması mümkün değildir. Bütün bunların kaderi ortaktır. Birinin geleceği, birinin hayrına olan diğerinin hayrınadır. Emperyalistler sakın ha bölge halklarımızı kandırmaya kalkmasın. Bu bölge halklarının hiç birisini adam yerine koymadığını, insan yerine koymadığını çok iyi biliyoruz. Hal bu ki bizim için sadece bu bölge halkları değil dünyanın yedi buçuk insanının her birisi yaradılışta eşimiz olan hazreti insandır.”

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR