GÜNDEM

Bakan Varank; Mardin'de, kalkınma mesajları verdi

Mardin’de İş İnsanları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile buluşan Bakan Varank, bölgede yapılan yatırımları ve gelişmeleri anlattı

Bakan Varank; Mardin'de, kalkınma mesajları verdi
04-09-2021 07:32
04-09-2021 07:48
MARDİN

Mardin’de bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Ak Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya ve Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, şehrin tarihi kültürel ve ekonomik durumunu anlatan birer konuşma yaptı.

       Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Tanıtım Programı’nda, Bakanlığın, Ajans ve GAP İdaresi ile Mardin’in gelişimini desteklemek için çalıştığını vurguladı.

 Terörü bölgeden temizlemişken bir daha eski karanlık günlere dönülmesine fırsat vermeyeceklerine dikkati çeken Varank, “Yatırımlarla bölgemizi hak ettiği refaha kavuşturacak, geri kalmışlığın terör örgütleri tarafından istismar edilmesine müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu.

Varank, Türkiye ekonomisinin 2021 ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdüğünü anımsatarak, bu büyümeyle Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en fazla büyüyen ikinci ülke olduğuna işaret etti.

Alt bileşenlere bakıldığında da imalat sanayisinin yüzde 43,4’lük bir büyümeyle ekonominin itici gücü olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti: “Bunu kabullenemeyenler ülkemizin en köklü kurumlarından olan TÜİK’e hadsizce saldırmaya başladılar. Böyle bir büyüme olabilir miymiş? TÜİK’e güvenmiyorlarmış. Bu insanlar acaba Avrupa Birliği ülkelerinin ya da Birleşik Krallık’ın büyüme rakamlarını gördüler mi? TÜİK’e karşı ön yargılarını oralardaki istatistik kurumları için de taşıyorlar mı? Siyaseten onların hoşuna gitmeyen rakam açıklandığında ilgili kurumu eleştirmeye başlıyorlar. Bu zihniyete baksanız AK Parti döneminde Türkiye’de tek bir fabrika bile açılmadığını iddia ediyorlar. 19 yılda Türkiye’de hiç fabrika açılmadı diyenleri OSB’lere davet ediyoruz ama tenezzül edip gelmiyorlar. Türkiye büyüyor, muhalefet görmek istemese de büyüme rakamlarımız bunu ispat ediyor. Şehirlerimizdeki OSB’lere gitseler, yeni yatırımların nasıl devreye alındığını görseler, fabrikaları bir ziyaret etseler çarkların nasıl umutla döndüğüne şahit olabilecekler ama biz bu zihniyete alıştık. Bu yüzden onların ne dediğine çok da bakmadan işimize odaklanıyoruz.”

“Gelişmelere göz atmalarını tavsiye ediyorum”
Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladıkları Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde atılımlara devam ettiklerini bildirdi.
Bu kapsamdaki çalışmalara ilişkin bilgi veren Varank, “Bölgesel kalkınma programlarıyla illerimiz arasındaki gelişmişlik farklarını azaltıyoruz. Elektrikli ve otonom araçlar, uzay ve yapay zeka gibi alanlarda ülkemize çağ atlatacak vizyon projeleri de devreye alıyoruz. Bizleri eleştirenlere, muhalefet zihniyete, üretimde, büyümede, ihracatta yaptığımız atılımları eleştirmeden önce buralardaki gelişmelere bir göz atmalarını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

   Varank, tarihi çarşıları ziyaret etti

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakanlığın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) aracılığıyla restore edilen tarihi Hasan Ammar, Revaklı, Tellallar ve Bakırcılar çarşılarına ziyarette bulundu.

Bakan Varank, çeşitli programları için geldiği Mardin’de Mahmut Fevzi Yedikardeş Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.

 Burada meşalelerle karşılanan Varank, İl Başkanı Faruk Kılıç ve parti teşkilatıyla bir araya geldi.

Varank daha sonra, eski Mardin olarak tabir edilen Artuklu ilçesindeki Birinci Cadde’de esnaf ziyaretinde bulundu. 

Bakanlığın CMDP kapsamında DİKA aracılığıyla restore ettiği tarihi Hasan Ammar, Revaklı, Tellallar ve Bakırcılar çarşılarını gezen Varank, esnafla sohbet etti.

Varank, çarşıda alışveriş yaparken, vatandaşlara yöresel ürünlerden ikram etti. Bakan Varank ayrıca çarşıda beyaz güvercin uçurdu.

Ziyaretlerinde Varank’a, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş,Mardin Ak Parti Milletvekili Cengiz Demirkaya ve Ak Parti İL Başkanı Faruk Kılıç  eşlik etti.

Bütün bu medeniyetlerin mirasına sarrafın altına, babanın oğluna, milletlerin vatanına baktığı gibi büyük bir hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Bakan varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

 Her bölgemiz kendi içerisinde farklı zenginlikler barındırıyor. İşte Mezopotamya örneği önümüzde müthiş bir başarı hikayesi olarak duruyor. Takip edenler bilir, Bakanlığımıza bağlı GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi aracılığıyla bölge turizminin geliştirilmesi, tanıtımı, markalaşması ve altyapısının geliştirilmesi amacıyla uzun soluklu bir proje başlattık. Bu bağlamda Haziran ayında Kültür ve Turizm bakanlığı ile birlikte Mezopotamya markasının tanıtımını gerçekleştirdik. Bu sayede hedefimiz, Mezopotamya’yı küresel bir marka haline getirerek hak ettiği noktaya taşımak olacak. Bilindiği gibi Mezopotamya uygarlık tarihinin başladığı noktadır. Adıyaman’ı, Batman’ı Diyarbakır’ı, Gaziantep’i Kilis’i, Şanlıurfa’yı, Şırnak’ı ve gece gerdanlık gündüz seyranlık Mardin’i ile bir cazibe merkezidir. Bu yüzden dünyanın dört bir yanından turistleri kendine çekmektedir. Mardin Şüphesiz Mezopotamya’nın İncisidir. Yüz yıllardır farklı din, dil ve kültürlere sahip insanların bir arada huzur içerisinde yaşadığı bir şehirdir. Yıllardır terör örgütlerinin çirkin saldırılarıyla anılan şehrimiz maalesef turizm hususunda potansiyelinin çok gerisinde kalmıştı. Ancak bugün Ak parti sayesinde tesis edilen huzur ortamı ile hak ettiği değeri yeni yeni bulmaya başladı. Bundan kısa bir süre önce Büyükşehir Statüsü kazanan Mardin, hükümetimizin yatırımlarıyla büyük bir gelişme gösterdi. Yapılan atılımlarla kent modern bir görünüm kazandı. Tarihin ötesindeki taş işçiliğiyle inşa edilen Mardin evleri, Deyrulzaferan Manastırı, Abbaralar, Mor Gabriel Manastırı, Kasımıye Manastırı, Eski Midyat ile ziyaretçilerine görkemli bir tarih ziyafeti yaşatıyor. Bakınız 2002 yılına sadece 30 bin turistin ziyaret ettiği şehri bugün yüz binlerce misafir ziyaret ediyor. Ve bu rakam çok kısa sürede milyonları bulacak. Çünkü bizler bun un için çabalıyoruz. Bunun için Mardin’e yatırımlarımız devam edecek. İşte şimdi de doğunun Efes’i olarak tanımlanabilecek Dara Antik kenti Örenyeri’nin yeni düzenlemeler ve restorasyon çalışmaları ile birlikte açılışını yapıyoruz.

 Dara Antik kenti, Mardin’in tarihi Mardin yerleşiminden sonra en önemli ikinci turizm destinasyonudur. Kent Merkezine 23 kilometre mesafede bulunan Dara, bir çok medeniyetten izler taşımaktadır.  Açık hava müzesi hüviyetindeki bu antik kentin temellerinin 2 bin 300 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.  Burası Kayıtlarda Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak geçiyor. Büyük savaşlara tanıklık eden kent, yıllarca Bizans İmparatorluğunun Güneydoğu’daki son kalesi görevini icra etmiştir. Özetle bu antik kent tarih yolculuğuna çıkmak isteyenler için eşsiz fırsatlar sunuyor. Tabii burada bizim meramımız dünyanın en önemli kent sur yapılarından biri olan Dara’nın turizm potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkartmaktır. Bugün büyük bir açık hava müzesi hüviyetine bürünen bu bölge hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Elbette bu çalışmaların anlam bulmasında bölgede tesis ettiğimiz huzur ikliminin rolü çok büyüktür."

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR