USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

84 Yıl Önce, 84 Yıl Sonra!

21-05-2022
Biraz ilginç bir başlık oldu herhalde.
84 yıl öncesini hatırlayıp 84 yıl sonrasıyla değerlendirme ne kadar gerekli, ne kadar önemli diye sormak isteyenleri görür gibiyim.
Gelişmeler arasında kurulan ilişkileri irdeleme diye bir niyetim oluştu. Bugün ilkini paylaşacağım konudan sonra ; aralıklarla başka başka konular üzerinde değerlendirmeler yapmayı sürdüreceğim.
Sanırım, bu yazılar sonrası başlıktaki 84 yılın anlamını daha iyi kavramış olacağız.
Değerli okurlar,
Amacına uygun kullanıldığı zaman ; sosyal medya dediğimiz olgu çok iyi şeylere imza atmakta.
* Paylaşılan eski bir siyah-beyaz fotoğraf, 
* Anlatılan eski bir öykü,
* Yıllar önce olmuş bir olayı kahramanlarıyla birlikte gündeme taşımak,
* Sahip olunan tarihi ve kültürel zenginliklerden bahsetmek ; yarattığı nostaljik ortamın dışında,  geçen zaman içinde olaylar arasındaki değişimi de görmemizi sağlar.
Mardin'in tarihi ve kültürel değerlerini sosyal medya kanalıyla bizlere aktarma konusunda ciddi çalışmalarda bulun birkaç değerli arkadaşımız , birer sosyal medya fenomeni gibi bizlere bu imkanı sağladığı için takdir ve teşekkürü fazlasıyla hakketmiş durumda.
Mardin tanıtımının bir-iki tabak yerel yemeyin fotoğrafını veya Mardin Kalesi'nin kar manzaralı fotoğrafını yayınlayarak yapılmayacağının bilinciyle ; Ali Altınöz, Ahmet Koğumtekin, M.Selim Parlakoglu, Ibrahim Unat, Fatıma Özdemir Yersel, Cefa Öget güzel çalışmalarını sürdürüyor. 
İşte bu çalışmaların ürünlerinden biri Sevgili Ali  Altinöz'ün  aralıklarla sayfasına taşıdığı; 1929 yılında yayın hayatına başlamış, Mardin'in en eski ve ilk gazetesi olan Ulus Sesi Gazetesi'nin 1938 yılına ait nüshalardır. Bunları tek tek inceleme fırsatı bularak, 84 yıl çalışmasını başlattım.
Bu yazımızda; bugunlerde kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü  Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile bağlantılı olacağı için, Ulus Sesi Gazetesi'nin 20 Mayıs 1938 tarihli nushasindaki o zamanki adıyla  Spor Bayramı kutlamasının haberini orijinal haliyle aktarmaya çalışacağım.
Kimselerin hastalanmadığı veya başka başka mazeretlerin arkasına sığınmadığı bir bayram kutlaması...
19 MAYIS BAYRAMI
COŞKULU TEZAHURATLA KUTLANDI
19 MAYIS SPOR BAYRAMI KUTLAMA TORENLERI SAAT TAM 15'TE HALK MEYDANINDA YAPILDI. SABAHTAN İTİBAREN BÜTÜN CADDE VE SOKAKLAR ILE VESAİT-İ NAKLİYE BAYRAKLANMIŞTIR.
SAAT 14 BUÇUKTA ORTA VE İLKOKUL TALEBELERİ MEKTEPLERINDEN AYRILARAK ÖNLERINDE BANDO OLDUĞU HALDE MİLLI MARŞLAR SÖYLEYEREK PARK MEYDANINA TOPLANDI VE KROKIYE GÖRE YERLERINİ ALDI.
TAM SAAT 15'TE İLBEYİ FEHMİ VURAL,
 ASKERİ KOMUTAN, HALKEVİ VE BELEDIYE REISİ, MAARİF MUDÜRÜ ILE SPOR BAŞKANI TALEBE VE SPORCULARI TEFTİŞ ETTİ.
19 MAYIS GÜNÜNUN MANASI VE TARİHİ KIYMETİ KONUSUNDA ZİYA KÜÇÜKÖZLÜ BİR SÖYLEV SÖYLEDİ.
SÖYLEV SONRASI TALEBELER JİMLASTIK HAREKETLERİ YAPTI, ARDINDAN GEÇIT RESMİ ILE BİRLİKTE BANDO REFAKATINDA 10.YIL MARŞI SÖYLENEREK HÜKÜMET MEYDANINA KADAR BİR GÖSTERİ GEZİSİ YAPILDI. 
GECE HALKEVİNDE SPOR HAKKINDA BİR KONFERANŞ VERİLDİ.
BU KUTLAMA PROGRAMININ TATBIKİNDE KÜLTÜR DİREKTÖRÜ İLE HALKEVİ VE BELEDIYE REISİ MEMUR KILINMIŞ, İNZİBATIN TEMİNİNE İSE EMNIYET MÜDÜRÜ MEMUR EDILMİŞTİR.
84 yıl önce kısıtlı olanaklarla ama tamamen inanç duygulariyla ; nezle-grip olmadan, yurtdışı seyahatleri yapılmadan kutlanan bir bayram ve bu bayramın kutlanış şeklini anlatan bir gazete haberi...