USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aranan Kan Bulunmuştur!

09-10-2020
Bir yerin ne durumda olduğunu , ruh halinin nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız ; o kentteki esnafın nabzını tutacaksınız .

Kentin aynasıdır adeta.

Esnaf çoğunluğunun ifadesi kentte yaşayanların düşüncesini yansıtır .

Senelerdir kronikleşmiş işsizlik sorununa Corona krizinin yarattığı ikinci bir sıkıntı eklenmesi sonrası zor günler geçiren , gülmeyi unutmuş Mardin esnafının son günlerde yüzü gülmeye başladı .

Göreve başladığından kısa bir süre sonra sahaya inen Vali Demirtaş'ın çarşı - pazar dolaşıp esnafla görüşmesi , tek tek selamlaşması , hal-hatır sorması büyük bir mutluluk havası yaratmış . Bir hatırlanma , bir sahiplenme duygusu oluşturmuş . Sayın Vali'nin zorunlu olarak tokalaşma yerine elini bağrına koyarak selamlaması bile ayrı bir haz vermiş onlara .

Kendilerine kollarını açanlara hep gönlünü açmış Mardin insanı ; hiçbir koruması olmadan hanımını alıp özel araçla vatandaşın pikniğine katılan , onlarla yer sofrasında yemek yiyen , sohbet eden , çocuklarıyla top oynayan valileri ; ziyaret ettiği işyerinin önüne taburede oturup çay içen valileri ; makam aracıyla geçerken film kaplı cami indirip vatandaşı selamlayan valileri gördü .

Halkla ilişkileri önemsemeyen , arada hep mesafe bırakan , vatandaşın sorununa eğilmeyi düşünmeyen , Mardin’i birkaç kişiden ibaret sayan , etrafındakilere yarattığı dar çemberde kısır döngü içinde çalışmayı uygun bulan , önünde arkasında onlarca koruması olmasa vali olduğu bilinmeyecek olan , valicilik oynayarak gün doldurmaya çalışan valileri de gördü .

Devletin valisi olduğunu unutup siyaset özentisi içinde olan valileri , eşitlik ilkesini düşünmeden bazı kesimlere çalışan valileri , reklam amaçlı çiçek- böcek faaliyetlerde sözde sivil toplum kuruluş temsilcisi diye yanından ayırmadığı güvercinleri , hanımefendilerin etkinlik adı altında şov programlarını organize eden papatyaları olan valileri , kapısını vatandaşa açmayan , yetmezmiş gibi vatandaşla arasına beton bloklar koyan valileri de gören bu halk ; kendilerine karşı samimi yaklaşımı nedeniyle 14 yıl sonra Sayın Vali Mahmut Demirtas'a gönlünü açtı .

Ataması Mardin'e çıktığında Sayın Vali'yi zor günler bekliyordu :

Bir cumhuriyet Valisi olarak herkese eşit mesafede durmak ,

Kurumlar arası ilişkileri güçlendirmek ,

Hizmet atağını başlatıp , hızlandırmak ,

Vekalet edeceği diğer kurumda ayyuka çıkmış iddialar karşısında yara almış makam prestijini kurtarıp sağlığa kavuşturmak .

Zoru başarmayı seven bir vali olduğu belli olan Sayın Vali ; çok kısa süre zarfında yaptığı organizasyonlar , attığı adımlar , yaptığı dokunuşlarla ve en önemlisi koltuktan çok sahada gözükmesiyle hedefe varacağının işaretini vererek Mardin'de hafızalarda kalacak bir dönemin başladığını gösterdi .

Başta Kızıltepe , Nusaybin ve Midyat olmak üzere tüm ilçeleri defalarca ziyaret ederek vatandaşla bütünleşip yapılması gerekli yatırımlar ve çalışmalar konusuna odaklandı .

İlçe kaymakamları , vali yardımcıları ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle sık sık yaptığı toplantılarla " ben yaptım oldu " mantığının geçerli olmayacağını gösterdi .

Muhtarlarla yaptığı toplantılarla sıkıntı ve ihtiyaçları birinci ağızdan dinledi .

Artuklu'da öncelik tanıdığı Diyarbakırkapı çok katlı otopark , Cumhuriyet Meydanı çok amaçlı entegre proje ve şehrin güneyindeki Saraçoğlu ve Ensar mahallerini kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesi ilk dokunuşlar oldu .

Kentsel Dönüşüm Projesinden söz edilmişken konu ile ilgili iki hususa değinip bir hatırlatma yapmak isterim :

Şehrin genelinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılmasına karar verilmiş bina ve eklentilerin bazıları 2014 yılında yıkılmasına rağmen ; yıkılması öncelik arz eden bazı binalar hala yıkılmamış , bazılarının bedelleri ödendiği halde şu ana kadar yıkılmamış olması anlaşılmaz haldedir. Yıkım işleminin yapılmasıyla tarihi değerdeki birçok varlığın görüntüsü ortaya çıkmış olacaktır .

Saraçoğlu ve Ensar mahallelerini kapsayan proje ile ilgili açıklamada bulunan Sayın Vali ; Bakanlar Kurulu kararının çıktığını , Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa çalışmalarıyla projenin hazırlanmakta olduğunu , projenin Şanlıurfa Bölge Kalkınma Kurulu'nun onayı sonrası çalışmaların başlayacağını ; hazırlanacak yeni projede mevcut cami , okul ve mezarlığa dokunulmayacağını ifade etti.

Her ne kadar cami , okul ve mezarlığa dokunulmayacağı açıklaması yapılmış olsa da ; MEZARLİK MANZARALİ OKUL ve MEZARLİGA SİFİR MESAFEDE OKUL durumundaki Vatan İlköğretim Okulu ile Anafartalar İlköğretim Okulu'nun konumlarının gözden geçirilmesi gerek .

Seneler önce sanki başka yer yokmuş gibi hangi akla hizmetle mezarlık arsasında inşa edilen her iki okulda okumuş olan ve okumakta olan öğrencilerin ruh halleri hiç mi kimseyi ilgilendirmedi ? İdare, öğretmen ve veliler çocukların bu şekildeki eğitimini hiç mi önemsemedi ? 6-7 yaşlarındaki çocukların sınıf penceresinden mezarlığı seyrederken ders görmesine senelerdir nasıl izin veriliyor ? Teneffüslerde arkadaşlarıyla oynayıp- zıplaması gereken çocuğun mezar mezar dolaşıp mezar taslarındaki kitabeleri okuması nasıl reva görülür ?

Hazırlanma aşamasında olan projede bu her iki okulun durumunun değerlendirilip gereğinin yapılacağına inanıyorum .

Görüldüğü gibi ARANAN KAN BULUNMUSTUR

Seneler sonra da olsa ; Mardin arzuladığı Vali profilini Sayın Demirtaş Vali ile yakalamış durumda . Bundan böyle Mardinliyi bazı gereksinmeler bekliyor .

Vatandaş siyasi çevrelere seslenerek ; Sayın Vali'nin çalışma alanının daraltılmamasını isterken ; biz de buradan vatandaşın Sayın Vali'ye sahip çıkması tavsiyesinde bulunuyoruz .