USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ARTUKLU'DAN HABERLER

09-05-2024
Mardin merkez Artuklu ilçesindeki, adeta kronikleşmiş trafik sorununun bir an önce çözümlenmesi beklentisi içinde olan vatandaşlar, bu konudaki çalışma ve gelişmeleri merakla izlemekte.
Başta Mardin'in eski yerleşim alanı olmak üzere, tüm Artuklu'nun trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatmak üzere düşünülen ve senelerdir savsaklanıp, ne olacağı bilinmez hale dönüşen Diyarbakırkapı Çok Katlı Otopark Projesi, kentin sırtında bir kambur gibi durmaya devam ediyor.
Otopark projesi olarak başlatılan ve süreç içinde üç kez proje değişikliğine maruz kalarak adeta bir ticari alana dönüştürülmek istenmesine karşı oluşan yoğun tepkiler üzerine ; hukuk yolu açılan, zaman zaman verilen hukuki kararlara uyulmayarak inşaatına devam edilen bu projenin hâlâ yerinde sayıyor olması başlı başına bir garabet.
Seçim öncesi ; yüklenici firma ile anlaşma sağlandığı, gerek projeye aykırılığı ve gerekse Mardin mimarisine uyumsuz bir şekilde oluşan olumsuz görüntünün giderilmesi amacıyla fazla katların traşlanacağı ve otoparkın kısa sürede bitirileceği haberi yapılmasına rağmen bu konuda hiçbir çalışmanın yapılmadığı gözleniyor.
Bunun yanısıra ;
Yenişehir bölgesinin yoğun trafik sorununu hafifletmek amacıyla, Park Hastanesi bitişiğinde yapımına başlanan diğer otoparkın da bitirilip bir türlü hizmete sunulamadığını görmekteyiz.
2023 Kasım ayında bitirilip hizmete geçeceği açıklanan projenin ana unsuru olan otopark hâlâ bitirilmemiş olmasına karşın ; bölgeye estetik kazandırmak ve çevre sakinlerinin dinlenebileceği, çocukların rahatlıkla oyun oynayabileceği düşünülerek, otoparkın üzerinde yapılan halka açık park, bitirilerek hizmete girmiş durumda.
Bir diğer garip uygulamaya halk pazarları konusunda tanıklık etmekteyiz.
Nüfus yoğunluğu fazla olan ilçeler için, her fırsatta yapılacağı açıklanan Kapalı Halk Pazarlarından iki tanesi Artuklu'da yapıldı.
Geniş bir alanda, hem araç hem yaya trafiğini aksatmayacak konumda, vatandaşın rahatlıkla alışverişini yapabileceği uygunlukta iki ayrı bölgede yaptırılan Kapalı Halk Pazarının inşaatı bitmiş olmasına rağmen bir türlü hizmete girmedi.
Pazar esnafının bahaneler üretip kullanmak istemediğinin açıklandığı Kapalı Halk Pazarlarından biri, uzun süre atıl durumda kaldıktan sonra Fuar Alanına dönüştürülürken, diğeri başta tırlar olmak üzere çeşitli araç sahipleri tarafından garaj olarak kullanılır durumda.
Pazar esnafının yeri beğenmemiş olması nedeniyle pazar yerlerinin atıl kaldıkları gerekçesi, ne derece akla yatkın ve ciddi bir gerekçe olarak kabul görebiliyor, ben de bunu anlamış değilim.
Konu trafik sıkışıklığı ve otopark ihtiyacı olarak açılmışken ; Yenişehir bölgesini bekleyen bir başka trafik sorununa değineyim.
Ravza Caddesinden PTT Caddesine girişteki ilk noktada yeni bitirilmiş bir binanın alt katının MİGROS olacağı söyleniyor.
Hem araç ve hem yaya trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan yerde açılacak olan MİGROS, otopark olmayışı nedeniyle büyük bir trafik sorununu beraberinde getirecek.
Bilenler bilmeyenlere söylesin....