USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bugün Günlerden Mardinspor

12-08-2020
Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesinde olan yönetim değişikliği sonrası ; kamuoyunda merak edilen konulardan biri de Mardinspor konusuydu.

MARDİNSPOR-MARDİN BUYUKSEHİR BELEDİYESPOR- BUYUKSEHİR BELEDİYE BASAKSPOR şeklinde oluşturulan denklem nasıl çözümlenecekti ? Hiç yoktan oluşturulan bu üç bilinmeyenli denklemin çözümlenememesi durumunda ; büyük paralarla oluşturulup klasman olarak iyi yerlerde bulunan futbol, kadın basketbol, kadın voleybol ve kadın hentbol takımlarının akıbeti ne olacaktı ?

İl dışında bulunmam nedeniyle konuları an be an takip etme şansım olmadığı için ; doğrusu ben de merak ediyordum.

İki gün önce Mehmet Çelik kardeşimizin verdiği haberle ; Vali Sayın Mahmut Demirtaş'ın temas ve girişimlerinin sonuç verdiğini , futbol takımının Mardin Fosfatspor olarak, kadın basketbol takımının Mardin Gençlerbirliği olarak liglere katılacağını öğrenmiş oldum.

Kadın voleybol ve kadın hentbol takımları ile ilgili henüz bir gelişme yok. Zaman kaybına uğramadan gerekli temasları sağlayıp bu konuyu çözümleyen Sayın Vali ; belediye olarak bu ağır yükün altından kalkmalarının mümkün olamayacağını , takımların sivil bir inisiyatifle yönetilmelerinin daha doğru olacağını açıklayarak destek sözü verdi.

Hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyoruz.

Ehliyetli kişilerden oluşturulmuş bir yönetim kadrosuyla daha kapsayıcı geniş katılımlı daha sivil bir inisiyatif oluşturulması en doğrusuydu. Koşulların ancak bu şekilde oluşabildiğini umuyorum.

Varılan anlaşmaya göre ; futbol takımı Mardin Fosfatspor adı altında , kırmızı- lacivert renkler altında Türkiye 3.Liginde mücadeleye başlayacak Hadi hayırlısı , engin başarılar diliyorum.

Şimdi düşünüyorum da ; böylesine bir denklemi oluşturmaya ne gerek vardı?

Hazırda 50 yıllık bir maziye sahip ; ama maddi sıkıntılar nedeniyle yönetilemeyen bir takım dururken önce Mardin Büyükşehir Belediyespor'u kur , ikinci kayyım döneminde bu isme de HDP'li belediye yönetimi eli değdi diye değiştir , bu kez nereden çıktıysa Büyükşehir Belediye Basakspor adıyla yılların da renklerini görmezden gelerek adeta

" şahsına münhasır " bir takım yarat.

Aynı ilgi ve maddi imkanlarla güçlendirilmiş bir Mardinspor hem seyircisini tekrar sahalara çeker, eski heyecan oluşur hem de tüm Mardin'e mal edilmiş bir takım olurdu.

Kadın basketbol , kadın voleybol ve kadın hentbol takımlarını da kırmızı - lacivert formayla Mardinspor adı altında oluşturması halinde o kulvarda da elde edilmiş başarılara tüm Mardin’i dahil etmek daha doğru olmaz mıydı ?

Stadyum tribününde futbol takımının , kapalı salonda bayan takımlarının başarılarını birkaç kişiyle değil , binlerce taraftarla birlikte alkışlamanın hazzı çok daha fazla olurdu diye düşünüyorum

Bilenlerin hatırlaması, bilmeyenlerin bilgi sahibi olması için ; bir yıl önce 15 Ağustos 2019 tarihinde yazmış olduğum yazıyı aşağıda tekrar paylaşıyorum.

Gelişmeler hayırlara vesile olsun.

Güzel günler Mardinspor için olsun.

MARDİNSPOR

Bayram sonrası yazımı Mardinspor için yazmak istedim. Dünü, bugünü ve yarınını; yaşadıklarımız, gördüklerimiz ve duyduklarımızla birleştirip bir sentez halinde gündeme taşımak için ....

Çok zorlu bir süreç sonrası 1969 yılında kuruldu. Henüz altyapısı hazır olmadan büyük güçlüklerle oluşturulan takım bir anda kendini Türkiye 2.Liginde buldu. Bu arada bu sürece özel katkı veren zamanın Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak'i saygı ve minnetle anıyorum.

Şu anda hayatta olan 5-6 kurucusundan biri, uzun süre yöneticiliğini ve bir süre başkanlığını yapmış biri olarak; zaman zaman kahrolduğumuz, zaman zaman mutluluk sınırını aştığımız eski yaşanmışlıkları bugünkü gelişmelerle birlikte düşünürken burukluk yaşıyorum. Bir tarafta tüm Mardin'e , hatta Mardin dışında yaşayanlara mal olmuş bir Mardinspor , öbür tarafta sınırlı bir kitle tarafından oluşturulup yönetilen, bir türlü herkeslerin kucaklayamadığı , başka isimler altında alternatif iki takım .

Kurulduğu günden yaklaşık dört yıl öncesine kadar Mardinspor'un hep ekonomik sıkıntı ve yönetim zaafiyeti bir handikapken; tam da her iki handikapı aşacak döneme girildiğinde bana göre tarihi hatanın başlangıcı oldu. Senelerin takımı Kırmızı-Lacivert formasıyla Mardinspor hazır dururken; değişik renklerle Mardin Büyükşehir Belediyespor adı altında yeni bir takım kurmanın mantığını hala anlamış değilim. Bin bir güçlükle kurulmuş ve yaşatılmasının altında büyük bir emek bulunan Mardinspor'un böyle bir hamleyle derdest edilmiş olmasını hala içime sindiremiyorum.

Deplasman masrafını bile karşılamakta güçlük çektiği , futbolcusunun kendi hesabındaki parayı bankadan çekip gizlice yöneticisine vererek deplasmana gidilmesini sağladığı dönemlerde Mardinspor güçlü olmayı sürdürebilmiş, o zamanın çok güçlü rakiplerinin korkulu rüyası olmayı başarmıştır. Valiliğin ve belediyenin kısıtlı olanaklarına rağmen zaman zaman alınan desteklerle ligde iyi yerlerde bitiren, birçok futbolcunun formasını giymek istediği takım olmuştur.

Transfer bedelleri ve takım harcamalarının astronomik boyutlara ulaştığı döneme gelindiğinde; bazı vali ve belediye başkanlarının da kısıtlı desteklerini çekmesiyle kendini büyük açmazlar içinde gören yönetimler gerekli ilgiyi göstermekten uzak kalınca oluşan yönetim boşluklarında takım zor günler yaşamaya başladı.

Bir süre bocalama devresi geçiren takıma büyük paralar aktarmak suretiyle sahip çıkan Süleyman Bölünmez kardeşimiz; çizdiği rotayla bir bakıma sonun başlangıcını hazırlamış oldu. Her şeyin ekonomik güçle halledileceğini düşünen Başkan hedef büyüterek olmayacak futbolculara olmayacak rakamlara imza attırdı. Kovduğu hocayı tekrar takımın başına getirdi. Son kullanma tarihi geçmiş, babamın asker arkadaşlarını kurtarıcı olarak büyük paralarla takıma katti. Bütün bunlar olurken; anlaştığı futbolcuya üç kuruş eksiğine imza attırmak için bin bir dereden su getiren eski yöneticiler ve zamanında boş mukavelelere imza atan eski futbolcular gelişmeleri esefle ve ibretle izliyordu. Derken Süper Lig hedefleyen Mardinspor kendini amatör ligde buldu.

Mardinspor'un dününü birkaç satırla ifade etmeye çalıştıktan sonra; anlattıklarımızdan ve yaşayıp anlatmaya fırsat bulamadığımız bazı gelişmeleri göz önünde bulundurarak, yarın için çok doğru olmayacağını düşündüğümüz yapı konusuna odaklanalım istiyorum. Yukarda da belirtmeye çalıştığım gibi; Mardin'in büyükşehir oluşundan sonra hazır Mardinspor'u yok sayarak Mardin Büyükşehir Belediyespor'u kurma yanlışlığını Mardin Büyükşehir Basakspor'u kurmak suretiyle devam etmekle Mardin adına bir haksızlık yapılmakta olduğunu düşünüyorum. Daha önceleri hiç olmamış valilik ve belediye desteğinin üst düzeyde olabileceği bir dönemde bu gücü birleştirip arzulanan Mardinspor'un yaratmak tüm Mardin'in ve hatta Mardin dışında yaşamakta olan tüm Mardin'lilerin beklentisidir.

Adanaspor ve Adana Demirspor örneğinde olduğu gibi bir şehrin, özellikle Mardin gibi bir şehrin iki profesyonel takımı yaşatma lüksü yoktur.

Erzurumspor, Malatyaspor, Göztepe gibi takımların örnek alınmasıyla Mardinspor'un da hakkettiği klasmana çıkabileceği inancındayım.