USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bugün Günlerden Mardinspor!

19-02-2021

Bilmeyenlerin bilmesi ve bilenlerin hatırlaması adına öncelikle belirteyim ki ; yazıya konu olan bu takım şimdilerde olduğu gibi kolay bir şekilde kurulmadı .

Bugün Süper Ligde ve Spor-toto 1. Futbol Ligi'nde bulunan birçok takımla ya aynı yılda veya o takımlardan önce profesyonel olmaya hak kazanmış Mardinspor ,  büyük uğraşlar sonucu vücut buldu . Burada bir parantez açarak ; büyük ve özel katkı veren zamanın Futbol Federasyonu Başkanı rahmetli Orhan Şeref Apak'ı rahmet ve minnetle anıyorum .

52 yıl önce ; toprak zeminli sahası , profesyonel bir takım için yeterli olmayan tesisleri ve en önemlisi boş mukavelelere imza atıp para lafı etmeyen futbolcularıyla özverilerle kurulmuş örnek bir takım olmuştu Mardinspor .

Kısa bir süre zarfında kendini asarak 2. Türkiye Liginin sayılı takımları arasında yer almayı başaran Kırmızı-Lacivert takım ; kentin futbol potansiyeli ve güven veren yönetim biçimiyle futbolcuların tercih ettiği bir futbol takımı haline geldi .

Ekonomik düzeyi çok yüksek olmayan bir şehirde profesyonel bir takımı yaşatmak ; görev almış tüm yönetimler için kolay değildi.

Belirli bir kaynağı olmayan takım ; taşıma suyla dönen değirmen misali yönetimin yoğun çalışmaları , halkın içten ama mütevazı katkısı ve il yöneticilerinin zaman zaman sağladığı olanaklarla haddini bilerek ve onurunu koruyarak mücadelesini sürdürdü .

Son yıllarda olduğu gibi ; takımın gerek yöneticileri ve gerekse futbolcuları halktan kopuk olmadı. Taraftar-yönetici-futbolcu birlikteliği hiç bozulmadı. Çalışma saatleri dışında futbolcular taraftarlarla hep iç içeydi. Futbolcu taraftarın gözdesiydi. Çoğu taraftarın doğan çocuğuna futbolculardan birinin adını verecek kadar sıkı bir bağ oluşmuştu.

Var olan koşullar içinde zikzaklı grafikler , inişli çıkışlı dönemler de yaşadı Mardinspor . Ama her halükarda ; Mardin halkının ve hatta Mardin dışında yaşamakta olan Mardinlilerin takımı olmaya devam etti .

Çok kısıtlı mali imkanlarla çok kaliteli futbolcuların formasını giydiği takımla çok büyük başarılara imza attığı dönemler gördü , rakiplerinin korkulu rüyası olan....

Deplasman harcamalarını karşılayacak parayı bile bulmakta zorluk çektiğinde ; futbolcusunun  bankadaki parasını çekip yöneticisine verdiği günleri de  gördü .

Hanımının " ya Mardinspor , ya ben " çıkışına ;

" Mardinspor " cevabını veren teknik direktörün görev yaptığı günleri gördü .

Maddi imkansızlıklar içinde ligi üst sıralarda tamamlayan bir Mardinspor ,  hiçbir maddi sıkıntısı olmadan refah içinde küme düşen Mardinspor'u da gördü .

Hedef büyüterek harcanan astronomik rakamlarla oluşan takımın küme düşmesi sonrası bir müddet sahipsiz kalmasını ve bunu kabullenemeyen dar gelirli birkaç esnafın sahip çıkarak güçleri yettiğince çabalarını da gördü .

Seneler boyu bu inişli-çıkışlı gelişmeler yaşanırken ; konunun merkezinde Mardin vardı .

Mardin soyutlanmamıştı .

İyi yönetildiğinde de , kötü yönetildiğinde de bu takım Mardin takımıydı , Mardin’i temsil ediyordu .

Ne olduysa son birkaç yılda oldu .

Önce görev yaptığı süre zarfında " her şeyi en iyi ben bilirim " mantığıyla çalışan zamanın valisi Mustafa Yamanlar ; tamamen duygusal ve bir kayyum refleksiyle senelerin Mardinspor'un önce renklerini , sonra özünü değiştirerek Basakspor yaptı . Takımı Mardin'den soyutladı .

Tanıdıklarını ve yakınlarını getirterek ; büyük rakamlarla oluşturduğu takımda Mardin adına hiçbir şey yoktu .

Görevden ayrılması sonrası ; yeni Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Mahmut Demirtaş ; haklı olarak bu takıma aynı şekilde yardımcı olmasının mümkün olamayacağını ; ne belediyenin ve ne de valiliğin bu maddi yükü karşılayacak durumunun olmadığını belirtti . 

Takım bu haliyle de ortada kaldı .

Formalite gereği takımın yöneticisi görünen birkaç kişi de ; son zamanlarda vali desteğinin çekilmesiyle yaptıkları kişisel harcamalar bir yana ; görevi sürdürememe tavırları sonrası arayışlar başladı .

Mevcut borcu kabullenmeden takımı alıp yönetmek istediğini belirten bir işadamı grubunun bu isteği karşılık bulmayınca Mardin'de heyecan uyandıran senaryonun ilk adımı atıldı .

Basakspor ; terfi ettiği 3.Lig 2.Grupta Mardin Fosfat adı altında mücadele edecek haberi kısa sürede yayılarak büyük memnuniyet uyandırdı .

Profesyonel liglerde mücadele veren birçok şehir takımında olduğu gibi ; Mardin'de de ciddi bir kuruluş adını vererek takımı sahipleniyordu.

Artık Mardin'i hem de gerçek renkleriyle temsil edecek bir takımı vardı .

Artık maddi sıkıntı yaşanmayacaktı .

3. Ligde misafirdik artık.

Seneye iyi bir takımla 2. Lig , daha sonra belki 1.Lig.

İnsanlar bu hayalleri kurarken ; sıfırdan başlanmış takım oluşumunda ciddi bir hareketlilik yok.

Yapılan birkaç transferin yetersiz olduğu , ciddi manada bir takım oluşum  çalışmasının olmadığı konusundaki endişeler yavaş yavaş duyulmaya başlanmasının ardından ligler başladı . İlk Tokat maçı hariç ; içerde ve dışarda alınan sonuçlar ve oynanan futbol hiç iç açıcı değildi .

İlk yarının sonlarına doğru ; başkan ve teknik direktör arasındaki hiçbir kulüpte olmayacak

" profesyonel futbolcu- amatör futbolcu " şeklindeki futbolcu tanımlaması ; mevcut durumun anlaşılmasının nedeni oldu .

- Kurumsal olarak Fosfat ‘in takımla hiçbir ilgisi yoktu

- İşletmede görevli bir isim ; eski yönetimin alacağı olan 700 bin liranın  2-3 taksitle ödeneceği vaadinde bulunup takımı alarak Mardin Fosfat olarak tescil ettirmiş .

- Bunu yaparken Fosfat İşletmesi nasıl kabul etmiş bilinmez.

- Yapılması gereken ödemenin vakti geldiği halde ödeme yapılmamış .

- Alacaklı eski yönetim 700 bin liralık temlik koydurmuş .

- İstediği transferi yaptıramayan Teknik Direktör istifa etmiş , yerine amatör takımdan bir hoca getirilmiş .

- Ve duyuyoruz ki ; 700 bin lirayı ödemeyen

" benim de 3-4 milyon harcamam olmuş " diyebiliyor .

Akıl tutulması yaşıyorum adeta.

Bu takımda yıllarca yöneticilik , bir yıl da başkanlık yaptım. Böyle bir şeyi bırakın yaşamayı ; duymuş bile değilim.

Benzer bir film birkaç yıl önce yine görmüştük .

Kurtarıcı gibi gelen biri 3-5 harcayıp takımı küme düşürdükten sonra misliyle temlik koyup harcadığını fazlasıyla almıştı .

Yazının başlığında " Bugün Günlerden Mardinspor " demiştim.

Öyle görünüyor ki ;

" Her gün Günlerden Mardinspor " olacak...!