USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çiçeği Burnunda Bakanlar

28-08-2023
Günümüz bakanlık anlayışı ve işlevi ile ilaveten ihdas edilmiş olan Bakan Yardımcısı kadrosu konusunda uzun uzadıya yazdığım yazıyla, bazı konulara dikkat çekmeye çalışmış, noktayı koymuştum.
Yazılacak çok şeylerin olduğu ortamda ; detaylara fazla girmeden ve anlayış karmaşası oluşmasına neden olmadan nokta tercihimi kullanmıştım.
Ama ne yazar ?
Nokta konmasına izin vermeyecek, "sen misin nokta koymak isteyen" dedirtecek kadar öylesine ilginç gelişmeler yaşanıyor ki ; kaldığın yerden devam etme zorunda kalıyorsun.
Açıklamalar sonrası yapılan noktalama harekâtının üzerinden 24 saat geçmemişti henüz ;
"Talihsiz" ülkemin ,
"talihsiz" kazanımlarından iki Sayın Bakan'ın yaptığı "talihsiz" iki ayrı açıklamayı, büyük bir "talihsizlik" eseri olarak gördüğüm için ; dünkü noktalama işaretini virgüle çevirerek devam etme gereği hasıl oldu.
İlk inci, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı A.Kadir Uraloğlu'dan geldi.
6 Şubat depreminin yarattığı ağır travmanın etkisinin geçmediği Hatay'da , büyük hasar görmüş Hatay Havaalanının yeniden inşa edilmesi hususunda ; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "fay hattının üzerinde kesinlikle inşa edilmeyecek" açıklamasına rağmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı A.Kadir Uraloğlu'nun "maalesef eski yerinde yapılacak" şeklinde açıklama yapması, günün ilk "talihsiz" açıklaması oldu.
Benim Sevgili Bakanım ;
Eski yerine inşa etme kararı alınmış olsa bile ; "maalesef" ifadesi ne anlama geliyor ?
Türkçe karşılığı "üzülerek" olan maalesef ibaresini kullanmış olman doğru bir ifade mı ?
"Maalesef eski yerinde yapılacak" açıklamasının ; orasının riskli bölge olarak kabul edildiği, ilerde can ve mal kaybına sebep olabilecek bir depreme rağmen yapılmakta ısrarcı olunduğu anlamına geldiğini düşünmüyor musunuz ?
Eski yerinde yapılma isteği için "maalesef" sözcüğünün eklenmiş olmasının bizim literatürdeki karşılığı "riski kabul ediyorum, ucunda birçok canın gitmesi bile varsa üzülerek bu kararı alıyorum" şeklindedir.
"Talihsiz" açıklamaların ikincisi de, çiçeği burnunda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den geldi.
Sayın Bakan ; eğitimdeki zaafiyetin nedenini hemen çözmüş ve bu zaafiyetin giderilmesi için gerekli uygulamanın hemen başlatılmasını isteyen genelge yayınlamış :
"Öğrencilere örnek model oluşturması amacıyla, öğretmenler okul içinde beyaz önlük giyecek"
İşte o kadar...
Aklınla bin yaşa Sayın Bakanım.
Saçı-sakalı biribirine karışmış olan öğretmenin giydiği yakası göbeğe kadar açık gömlek, altında hırpani bir blucin pantolonun üstüne giyilecek beyaz önlük ; öğrenciye örnek model oluştururken, yıllar yılı yaşanmakta olan düşük düzeydeki eğitimi de şaha kaldırır artık....
Noktalı virgül (????