USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çok Görkemli değildi, yine de teşekkürler!

13-11-2022
Tam bir sene önce, Halk TV'de Mardin'den canlı olarak yayınlanan, içeriğinde Mardin'in olmadığı sözde Mardin'i tanıtan yapımcı Serhan Asker'in Görkemli Hatıralar programı, haklı olarak büyük tepkiler almıştı.
Mardin adına baştan sona olumsuzluklarla dolu programı eleştiren ve yapımcısını kınayan yazılarım sonrası, Mardin Kent Konseyi'nin de Serhan Asker'le yaptığı telefon görüşmesinde tepkilerin ileri boyutta konmasıyla, kendisinden en kısa zamanda telafi mahiyetinde ikinci bir program sözü alınmıştı.
Verilen söz yerine getirilerek, bir yıl sonra, hem de geçen programın yapıldığı 13 Kasım tarihinde Görkemli Hatıralar ekibi yine Mardin'deydi ve ikinci bir program gerçekleştirildi.
Mükemmel bir program olmasa da; bir öncekine nazaran bayağı iyi bir program oldu.
En azından içinde Mardin vardı.
Güzel bir görsel eşliğinde, dinlenmesini mümkün kılan unsurlar vardı.
En azından başka ilde yaptırmış olduğu okulları anlatıp reklamını yapan başka ilin milletvekilinin yerinde, Mardin'i anlatmaya çalışan Mardin Milletvekili vardı.
Trakya ve Karadeniz türküleri icra eden bir müzik grubunun yerinde, kendi müziğimizle izleyenleri duygulandıran iki başarılı kızımız vardı.
Anılar vardı.
Katılmamış olsa da Murathan Mungan vardı.
Belgeselini Haydar Demirtaş'ın yaptığı Deyruzafaran'ın sembolü Bahé vardı.
Yerel Oyunlar Ekibi vardı.
Tüm ilçelerin içinde olduğu tarihi ve kültürel değerlerin bazıları vardı.
....Ve izleyenleri ekran başından uzaklaştırmayan, sonuna kadar kendini izlettiren bir program vardı.
Peki ;
Olması gerekip te olmayan, eksik kalan yokmuydu ?
Her iki programdan anlaşıldığı kadarıyla; bu program yapımcısının danışman kadroya ihtiyacı var. Program yapılacak ilde işlenmesi gereken konuları ve o konuları programa taşıyacak kişileri önceden saptamak, daha yerel bir programın oluşmasını sağlamak gibi.
Mesela son programa baktığımızda ; Mithat Sancar ile birlikte, Mardin'i değişik yönleriyle anlatabilecek, Mardin'i iyi tanıyan 1-2 kişi daha bulunmalıydı.
Mardin'de bakım, çözüm ve ihtimama ihtiyacı olan; cami, kilise, medrese gibi tarihi yerlerin gündeme taşınmasını sağlayacaklar olmalıydı.
Programda başarılı bir performans sergileyip renk katan Dengbej Hediye ve Işık Berfin Özsoy'un yanında; hem türkçe, hem kürtçe, hem arapça, hem süryanice, hem ermenice müziği başarıyla icra eden " DİLLER VE DINLER KOROSU " veya yerel müzisyenler de yer almalıydı.
Canlı olarak yayınlanmakta olan bir programda, banttan şarkı-türkü dinletmek çok aykırı oldu.
Müziğin yanında Mardin'i anlatan şiirlere de yer verilmeliydi.Mithat Sancar bu eksikliği zaman zaman gidermeye çalıştıysa da yeterli olmadı.
Daha erken hazırlığı yapılmış olsaydı mesela; sürekli tekrarlanan "reyhani" komedisi yaşanmaz, adetâ kültürel miras olmuş bu oyunu gerçek manada oynayacak isimler de bulunur, süregelen bu komediye bir son verilmiş olurdu.
Şöyle veya böyle. ..
Verilmiş söz yerine getirilip, ilk programda gönlü kırılmış Mardinlinin gönlü alınmış oldu.
Yapılacak her yeni programın, bir öncekinin eksik ve yanlışları düşünülerek daha iyisinin yapılması dileğimle ....
Teşekkürler HALK TV.
Teşekkürler Serhan Asker.