USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DEDAŞ Şartel İndirince, Çiftçinin Sigortası attı

03-07-2020
Mardin'in süregelen sorunlar yumağı son zamanlarda azgınlaşan elektrik sorunu da eklenince gittikçe çözülmez hal alıyor .
Aşırı zamlar ve ne olduğu bir türlü anlaşılmamış rakamlardan oluşan elektrik faturalarının ağır yükü altında ezilen halk ; yetmezmiş gibi " kayıp-kacak " komedisiyle , bu da yetmezmiş gibi potansiyel hırsız muamelesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Kent yerleşim alanlarındaki bu sıkıntıyla cebelleşilirken ; kırsal alanda çiftçilerin maruz kaldığı büyük çaplı enerji ambargosu olayı tamamen dayanılmaz bir boyuta ulaştırdı.

Konuyu eskilere taşıyıp değerlendirdiğimizde ; gelmiş geçmiş tüm iktidarların gerekli hassasiyeti göstermeyip savsakladığı Güneydoğu Anadolu Projesi' nin sulama kanallarının bitirilmeyişi bu sorunun birinci ve en önemli nedeni. DSİ'nin yeraltı su kaynaklarının azalmakta olduğu raporlarına rağmen ; hükümetlerin bu raporlara uymadan, hatta teşvik sağlayarak su kuyusu açma kolaylığı sağlaması , kuraklık tehlikesine karşı bu yöntemi kullanmak zorunda kalan çiftçinin şimdiki sıkıntıları yaşamasının bir başka nedeni.

Zamanla elektrik enerjisine peş peşe yapılan zamlar büyük bir yük oluşturduğunda ; fatura yükü altında ezilen çiftçinin borcunu ödemekte zorlanması karşısında biriken borç dayanılmaz hale geldi.

Konu uzayıp gidiyor aslında...

Üreticinin yıllardır yaşadığı ve kronikleşmiş hale gelen çiftçinin bu sıkıntısı, bu günlerde bir başka gerçeği gösterdi.

Borç yükü altında inlerken elektrikleri kesilen ve zor günler yaşayan çiftçimizin bu sorununa ; hem iktidara mensup, hem muhalefetteki il milletvekilleri gerektiği ilgi ve hassasiyeti göstermediği gözlenmekte.

" Şu bakanla görüştüm "
" Şu genel müdür ilgileniyor "
". Yakında sorun çözülecek " gibi alışılmış müjdeli haberleri veren iktidara mensup her iki milletvekili maalesef ciddi bir gayret ve girişimde bulunmadı.

Mithat Hoca'dan başka tanıma fırsatı bile bulmadığımız muhalefetteki dört diğer il milletvekilimiz ; parti içi sorunlarla uğraşmaktan, demokratik hak ve özgürlükten başka sorunların da var olabileceğini hatırlayamadıklarından olacak köylümüzün- çiftçimizin bu sorunu karşısında ilgisiz kaldı.

Öncelikle kentin ve kentte yaşayanların sorunlarıyla yeterince ilgilenmek, kente kalıcı yatırımların yapılması için uğraşmak , genel kurul salonunda Mardin’i kürsüden dillendirmek, gündemde tutmak için oy verip TBMM'ye taşıdığımız il milletvekillerinden çok ; muhalefet partilerine mensup başka il milletvekillerinin Mardin'de yaşanmakta olan elektrik enerjisi sorunu ile daha yakından ilgilendiğini görüyoruz.

Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'den oluşan CHP heyeti yerinde incelemelerde bulunmak ve çiftçilerle karşılıklı görüşmek için Mardin'e gelip rapor hazırladı.

CHP'nin Niğde Milletvekili Fethi Gürel , Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Adana Milletvekili Ayhan Barut aralıklarla TBMM'de yaptıkları basın toplantılarıyla konuyu gündeme taşıdı.

Birkaç gün önce de ; İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmayla Mardin'in elektrik sorunu, Mardin çiftçisinin yaşamakta olduğu sorunları dile getirdi.

Lütfü Türkkan’ın bu konuşmasını ekrandan izlerken doğrusu 6 milletvekilimizin hangi duygu ikliminde olduklarını merak ettim. Muhalif olduğu için sıra kapaklarına vurup protesto mu ettiler ? Kendilerinin yapmadığını yapan bu milletvekilini ayakta mi alkışladılar ?

Kendi köyüne ve yakınlarının köyüne özel elektrik hattı çektirdiği yönünde sosyal medyada dolaşan görüntü kayıtlarını yalanlamayan ve bu konuda herhangi bir açıklama yapmayan Sayın Cengiz Demirkaya vekilimiz, ikinci kez seçilen TBMM Meclis Divani Katip Üyesi Sayın Şehmus Dinçer vekilimiz Meclis Başkanlığına gelmiş ; kanun teklifleri ve çeşitli önerge metinlerini okuma dışında kendisinden beklenti içinde olanların varlığını hatırlatmak isterim.

HDP'li dört sayın vekilimizin özellikle Mardin Milletvekili olarak ; başta çiftçimizin elektrik sorunu olmak üzere Mardin'in sorunlarına daha fazla odaklanmaları beklentisi içindeyiz.

Bitirirken....

Zor günler geçirmekte olan Mardin çiftçisinin sarteli indirilmiş elektrik karşısında sigortalarının atmak üzere olduğunu hatırlatıyor, konunun halledilmemesi durumunda her türlü demokratik haklarını yasal çerçeve içinde kullanma kararlığında olduğunu gözlemlemekteyiz.