USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doğru Zamanda Doğru Yerde Olmak!

17-03-2022

 

Sosyal medya dediğimiz, internet haberciliği de olmazsa; çoğu gelişmeden haberimiz bile olmayacak.

Bir-iki gün önce internet gazeteciliği yapan bir haber sitesinde yer aldı :

"MEZOPOTAMYA GASTRONOMİ PLATFORMU

KURULDU"

Dikkat çeken bir başlıktı.

Başta Mardin olmak üzere, bölge kentlerinin önemsediği ve ciddi çalışmalar yürüttüğü gastronomi konusunda bir adımın daha atıldığı haberi veriliyordu.

Bölgedeki yemek kültürünün ele alınacağı, mutfağının tanıtılacağı ve buna bağlı olarak yurt içi ve yurt dışında programların yapılacağı bir platformun oluştuğu belirtiliyordu.

İlgiyle ve dikkatle okudum.

11 ili kapsayan bu oluşum ilk toplantısını Diyarbakır'da yapmış; bölgedeki her ilin mutfağının tanıtılacağı çalışmaların yapılması için MEZOPOTAMYA GASTRONOMİ PLATFORMU adını verdikleri bu oluşum sağlanmış.

Toplantıya 60 kişi katılmış.

Her bir ili Gastro-kent olacak kadar zengin bir mutfağa sahip Mezopotamya Bölgesindeki kentlerin yemekleri konusunda çalışma yürütecekleri açıklanmış.

Her bir ili gündeme taşımak ve tanıtımına katkı sağlamak için seçilen gastronomi argümanı gerçekten isabetliydi.

Oluşturulmuş olan platformda çeşitli isim ve sıfatlar yer alırken, Mardin adını haberin bir köşesinde bile bulamadım.

MEZOPOTAMYA GASTRONOMİ PLATFORMU adı verilmiş bu oluşumda ; Mezopotamya'nın göbeğindeki Mardin'in, bölgede mutfağı en zengin olan, yurt içi ve yurt dışında beğeni kazanmış, yemeklerinin coğu coğrafi işaretler hakkını almış Mardin'in adı yok.

Yadırgadım.

Kabul edilir bir durum değildi.

Özellikle gastronomi konusunda belli bir seviyeye gelmiş Mardin, bu oluşumun içinde gözükmüyordu.

Çeşitli konularda yapılan toplantıların tümüne temsilcisi katılan sözde STK'lerin hiçbiri bu duruma tepki verme gereği duymazken ; tek tepki sadece Kent Konseyinden geldi. Yaptığı basın açıklamasıyla; Mardin'in özellikle bu konuda görmezden gelinmesinin, yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu duyurdu.

Sosyal medyanın değişik sitelerinde yer alan basın açıklamasına, platform mensuplarınca yapılan yorumlar bu kez konuyu başka boyutlara taşıdı.

Cevap anlamında yapılan yorumlar ; tabiri caizse " özürü kabahatinden büyük " niteliğindeydi.

* Oluşturulmuş platform kişisel mahiyetteymiş.

* Kurum ve kuruluşlarla bağlantılı değilmiş,

* Mardin'den isimleri verilen 5 kişi katılmış,

* Valilikler, Belediye Başkanları ve ilgili kuruluşlar bilahere ziyaret edilecekmiş.

Oysa bu ve buna benzer konularda olması gereken ;

* Konuya ilgi duyup katkı sunmak isteyen kişi veya kişiler; önceden Valilik, Belediye, Üniversite , İlgili Kamu Kuruluşları ile başta Kent Konseyleri olmak üzere; etkin ve yetkin bazı STK'ların desteğini talep eder ve katılımlarını sağlar.

* Bu organların katılımıyla sağlanacak oluşumun sonuca oluşma şansı daha yüksektir.

* Mardin özelinde düşünürsek; en fazla önemsenen konuların başında gelen gastronomi ile ilgili uzun süreden beri yürütülen çalışmalar hâlâ devam etmekte. 3 katlı, 16 odalı tarihi değere sahip bir bina; Valilik, Üniversite ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte GASTRONOMİ OKULU olarak kullanılmak üzere bakımı ve restorasyonu yapılmakta.

* Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin gayretleriyle herkesin beklentisi olan bazı yemekler coğrafi işaret almaya hak kazandı.

Görüldüğü gibi; takdire şayan olan şahsiyetler, kişisel ilişkiler ile değil de , konuya kurumsal statü kazandırmak suretiyle çalışmalarını yürütme yolunu seçmeliydi.

Böylesine bir organizasyonun; 11 ilin Valiliği, Belediyesi, Üniversitesi, İlgili Kamu Kuruluşları ile ilgili STK'larin birlikte çalışması sonucu sağlayacağı olanaklar daha hızlı gerçekleşir.

İzlenecek rota bu iken; yapılan eleştiriye ;

" Oluşum kişiseldir ve Mardin'den de davet edilen 5 kişi toplantıya katılmıştır " şeklinde yapılan açıklamaya gelecek olursak ;

Toplantıya katılım sağlayanların tümü ile birlikte; Mardin'den katılmış 5 arkadaş ta saygın kişilerdir. Daha başka yerlerde daha iyi konumlarda bulunmayı hakkediyorlardır. Ancak bu katılımcılar hangi kritere göre değerlendirilip davet edilmiştir ?

Mardin'de ileri düzeyde gastronomik çalışmalar içinde bulunmuş, Mardin Mutfağını yurt içinde ve yurt dışında başarıyla tanıtmış, yurt dışında yapılmış birçok yarışmaya katılarak finallere kalmış, Mardin'i ve bölgeyi tanıtma konusunda büyük çalışmaları olmuş, sayısız ödül ve madalya almış Ebru Baybara Demir'in  5 kişinin arasında olması gerekmez miydi ?

Sadece bu konuda değil.

 Her konuda;

DOĞRU ZAMANDA,

DOĞRU YERDE DURMALI...