USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Elektrik, Şimdi de su

10-06-2020

Başta çiftçiler olmak üzere Mardin halkının yıllardır yaşamakta olduğu elektrik sorunu cozumlenmemisken ; kucağında nur topu gibi bir bebek buldu.

Güzellik,
Temizlik ve
Sağlık konularının vazgeçilmezi olan SU ....

Akıl almaz elektrik faturaları altında silindir gibi ezilen vatandaşların ne zamandır feryat-figan ettiği ve bir türlü sesini duyaramadigi bu sıkıntılarına şimdi de gelen korkunç su faturaları eklendi.

Elektrik şokunu atlatamamis Mardin halkini bu kez gelen su faturaları abondone etti. Ne yapacağını şaşırmış insanlar bu sıkıntısını sosyal medya aracılığıyla duyurmaya calisirken;tüm çağrılarına hiçbir yerden ne bir ilgi, ne bir açıklama var.

Belki birileri okur diye iki gün önce bu köşeden yaptığım ;
" Mardin hangi suçun cezasını çekmekte ?
Elektrikten sonra su ..." şeklindeki ironik paylaşım gelen yüzlerce yorumla bir ankete dönüştü adeta. İlgili ve yetkili birilerinin insanları rahatlatacak bir açıklamasını beklerken ; yine ironik çeşit çeşit suclari siralayarak bu cezayı hakketiklerini belirten yine elektrik ve suyun mağdurları oldu.

Sık sık tele-konferansla bağlantılar kurarak şov yapan siyasilerden, Corona krizi öncesi sadece taziyelerde boy gösteren milletvekillerinden bu konuda "tık" yok.

Elektrikte kayip-kacak olayının arkasına gizlenip seçmeninin potansiyel elektrik hırsızı yaftasini yemeyi kabullenen milletvekillerinin suya yapılan bu fahiş zamlar karşısında suskun kalmaları akıl almaz.

Ne oluyor kardeşim ? Kısa sürede peşpeşe bu korkunç su zammını gerektirecek ne oldu ? diyerek müdahil olması gereken milletvekilleri hiç olmazsa bu kriz döneminde, insanların ekonomik olarak bogulma seviyesine gelmisken haklarını dillendirmeleri gerekmez mi?

Yapılan son zamlar sonrası ortalıkta dolaşan fiyatlar gerçekten korkunç , ancak yapılan açıklamalara bir yalanlama, bir düzeltme yapma gereği duyulmaması rakamların doğru olduğunu gösteriyor. Benim de ilk baktığımda doğru olmayacağını düşündüğüm bu zamlı fiyatların ; daha önce belediye meclisi üyeliği de yapmış, AKP'li bir dostumun ayni rakamları vererek üzüntüsünü belirtir paylaşımı sonrası doğru olduğuna kanaat getirdim.

Diyarbakır'da tonu 2.79 , Şanlıurfa'da 2.95 ve Gaziantep'te 3.96 olan içme suyunun Mardin'de birkaç ay önce 5.95 , şimdi yapılan son zamla 10.35 olması gerçekten kabullenebilecek bir durum değil.

Belediye mevzuatına vakıf ve fiyat ayarlamalarinda göz önünde tutulan teamüllere bilen biri olarak ; yapılacak zamlarda Tarife Komisyonlari çevre illerden aldığı bilgiler doğrultusunda " KAMU MENFAATİ " anlayışını ön planda tutarak yapacağı değerlendirmeler sonucu tesbit ettiği akılcı bir rakamı Belediye Meclisinin onayına sunar. Yapılacak zam meclis kararı sonrası yürürlüğe girer.

90'li yıllarda şu sıkıntısının yoğun olduğu donemde, henüz bütün ilçelerin şu ihtiyacını karşılayacak düzeydeki Beyazsu yokken , şehrin içme suyu ihtiyacı önce Avcılar'dan, daha sonra Sultankoy ve Koyunlu'dan terfi merkezleri sayesinde yettiği kadarıyla karşılanırken bile böylesine orantısız bir zam söz konusu olmamıştı. O yıllarda Artvin'de sonra en pahalı maliyetli şu Mardin'de olmasına rağmen; kamu menfaati anlayışından uzaklaşmadan en ucuz suyu dağıtan Mardin Belediyesi olmuştu.

Görünen o ki ; vatandaşı canından bezdiren elektrik sorununa eklenen bu korkunç su fiyatı tarifesi bir süre daha devam edecek, ilerde seçim malzemesi olarak kullanılıp oylarimiza talip olunacak .