USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EMEĞE SAYGISIZLIK HEM DE "PİŞKİNCE"

30-08-2023
Öncelikle şunu belirteyim.
Yazılan gerçeklerden rahatsızlık duyarak, yazılanları kişiselleştirme gayreti içine girip serzenişte bulunanların, benim kimseyle kişisel bir çatışmamın olmadığını/olmayacağını iyi bilmesi gerek.
Anıtlı köyünün Bursa'ya bağlı Cumalı Azık ve İzmir'e bağlı Birgi köyleri ile birlikte ; 2022 Dünya'nın En Güzel Köyleri Listesine dahil edilmesi ile ilgili, emeği geçenlere minnet ve teşekkür dileklerimi içeren 26.12.2022 tarihli "GÜZEL ŞEYLER DE OLABİLİYORMUŞ" başlıklı yazımda Sezar'ın hakkının Sezar'a verilmesi gerektiği görülür.
Anıtlı köyünde bir süre önce, yurt dışında yaşamakta olan bir grup süryani vatandaşımızın, büyükannelerinin vasiyeti gereği yaptırdıkları Türkiye'nin ilk ve tek Süryani Kütüphanesi konusunda ; emeğe saygısızlık ederek sahiplenmek isteyen Kültür Turizm İl Müdüresi'ni eleştirmiş, bu davranışının etik olmayacağını belirtmiştim.
Bu benim ; on yıllardır yaptığım gazetecilik/yazarlık uğraşımın vazgeçilmez sorumluluk anlayışıdır.
Doğruların yanında olmak,
Yanlışların karşısında durmak.
Doğruları sahiplenip alkışlamak,
Yanlışları haykırıp eleştirmek.
Bu nedenle ;
Kendi asli görevini yapma ehliyetinden uzak, başka işlerle uğraşan bir yönetici olma özelliğinin dışında tanışmışlığım olmamış biriyle ilgili kişiselleşme iddiasına hiç gerek yok.
Yapmak istediğim ;
Başkalarının emeğine saygı duyup, sahiplenme isteğinden uzak durmaya davet etmek, varsa görev bilincini gözden geçirmesini sağlamaktı.
Bırakın bu davetime icabet etmeyi ; emeğe saygısızlık özelliğinin dışında, sahip olduğu "pişkinlik" özelliğinin en üst perdesinden örneklerle boy gösterdi bu kez Müdüre Hanım.
Katıldığı kütüphane açılış töreninde boy boy fotoğraf çektirip sahiplenme hünerini büyük bir pişkinlik içinde sürdürürken, minareye kılıf ararcasına" Kütüphanemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde ve Valilik onayı ile açılmıştır" açıklaması dikkat çekti.
Oysa ;
Köy Muhtarına bilahere imzalatılmış dilekçe sonrası alınmış olan Valilik onayı ile, kütüphanenin süryanice yazılmış tabelası önünde fotoğraf çektirmek, vatandaşın kendi girişimleri ve katkılarıyla vücut bulan kütüphaneyi sahiplenmek için yeterli değildir.
Bu kadar pişkinlikle de yetinmeyen Müdüremiz ; töreni fırsata çevirip çektirdiği fotoğrafları haberleştirerek, bu kez başka bir emek hırsızlığına imza atıyor.
Yaptığı açıklamalar doğrultusundaki habere göre ; Anıtlı'ya kazandırdıkları(!) bu kütüphanenin yanı sıra, Tur Abdin Bölgesinde bulunan 9 adet kilise ve manastır , yine kendi girişimleri sonucu (!) UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınmış oluyor.
Gerçeklerin mutlaka ortaya çıkma gibi bir özelliğinin olduğunu bilmiyor olabilirsiniz ama ; Mardin'e Kültür Turizm İl Müdürü olarak göreve başladığınız günü de mi unuttunuz?
Oluşturduğu Akademik Kurul, Danışma Kurulu ve Teknik Kurul ile "Tur Abdin Geç Antik ve Ortaçağ Kilise ve Manastırları Projesini" başlatan Midyat'ın çalışkan Belediye Başkanı Veysi Şahin ; uzun süren koordineli bir çalışma sonucu hazırlanan talep dosyası bazı eksikliklerin tamamlanmasıyla 30.3.2021 tarihinde nihai başvurunun yapıldığını, 15.4.2021 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel Mirası Paris Ofisi'ne gönderildiğini, 30.4.2021 tarihi itibariyle uygun görüldüğünü ve ;
# Mardin Deyrulzafaran Manastırı,
# Midyat Mor Gabriel Manastırı,
# Savur Mor Aben Manastırı,
# Mercimekli Mor Loozon Manastırı,
# Barıştepe Mor Yakup Manastırı,
# Anıtlı Mor Sabo Kilisesi,
# Anıtlı Yoldath Aloha Kilisesi,
# Altıntaş Mor Azozo Kilisesi,
# Bağlarbaşı Urdnus Mor Quryogos Kilisesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edildiğini açıklamış, hemen ardından yazdığım yazıyla Veysi Başkan'ı kutlayıp teşekkür ederek, Mardin için hayırlara vesile olmasını dilemiştim.
Tarihlere baktığımızda ;
# Nihai başvuru 30.3.2021 tarihinde,
# Paris'teki Ofis'e başvuru 15.4.2021 tarihinde,
# Geçici Listeye dahil edilme 30.4.2021 tarihinde.
# Müdüre Hanım'ın Mardin Kültür Turizm İl Müdürü olarak göreve başladığı tarih 26.2.2022. Yani 9 Kilise ve Manastırının UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesine girmesinin kabul edildiği tarihten yaklaşık 10 ay sonra.
Mardin'in çok ihtiyacı olmasına rağmen ; mensubu olduğunuz kuruluş ile ilgili çalışmalarda ehliyet eksikliğiniz, her bir gelişme sonrası bir kez daha ortaya çıkıyor
İyisi mi ;
Bu pişkinlik içinde benzer konularda ön plana çıkma hevesinizden vazgeçip, en iyi bildiğiniz konularda bir şeyler yapmaya bakın.
# Ne zamandır mevsim normallerinin üstünde hüküm süren aşırı sıcaklıkların ne zaman bitebileceği, rüzgarın hangi yönden hangi yöne kaç şiddetinde eseceğini belirten paylaşımlar yapın mesela,
# Klasman atlamasına vesile olduğunuz Midyatlı hakem kardeşimizin yönettiği ilk maçtaki performansını nasıl bulduğunuzdan bahsedin,
# Çeşitli illerdeki belediye çalışmalarından,
# Bazı vakıf ve kuruluşların yardım faaliyetlerini içeren görüntüleri paylaşın isterseniz....