USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EVET !.. MARDİN MİDYAT ARASI SEVDAN BAŞIM BELÂSI

31-12-2022
Estel Midyat arası
Sevdan başım belâsı
diye seslendirilen türkünün bu bölümünde; bir tarafı müslümanların, diğer tarafı süryanilerin yaşam alanları olarak bilinen Estel ve Midyat ile ilgili bütünsel bir sevdadan bahsediliyor.
Yazının konusuna daha uygun düşecek ve aslında bu sevdanın Estel - Midyat ile sınırlı bir sevda olmadığı, Mardin-Midyat sevdası olarak bilinmesi gerektiği için ;
Mardin Midyat arası
Sevdan başım belâsı
şeklinde değiştirerek, yazacağım bu yazıya dikkat çekmeye çalışmıştım.
Her geçen gün üstüne katılarak büyüyen bu sevdaya gölge düşürecek bazı düşünceleri konuşmak için Mardin-Midyat güzergàhinda bir seyrü sefer başlatıp yola çıkalım hep beraber.
Epeydir dillendirilen, ama güçlü bir seçim malzemesi olduğu için bu günlerde daha sık konuşulan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mardin'e geliş günlerinde daha yüksek sesle telafuz edilen "Midyat il olsun" isteğini konuşmak için yola koyulalım.
Yaşanmış diğer bazı örneklerde olduğu gibi; ne getirir ne götürür muhasebesi yapılmadan dillendirilen bu konu, yüzeysel olarak bakıldığında bayağı sevimli görünse de; siyasi ikbâl üzerine kurulmuş, makyajlanarak sunulan sevimsiz bir cadalozdur Midyat'ın il yapılmak istenmesi senaryosu.
Benzer senaryolarla çekilmiş filmlerle daha önce tanışmış, yarattıkları dramı hàlâ yaşamaktayız.
Her ne hikmetse bu filmlerin yapımı hep seçim arifelerine denk geliyor.
2007...Bir seçim arifesi.
Hiçbir altyapısı hazır olmayan,
Mardin Artuklu Üniversitesi müjdesi veriliyor.
Büyük özverilerle, tamamen yerel olanaklarla yapılmış Atatürk Kültür Merkezi binası geçiçi olarak tahsis edilirken; tabela üniversitesi olacak bu üniversitenin tabelasının asılacak bir binası oluyordu.
Üniversite olma koşulunun bina yapmak olduğu anlayışıyla, isimlerin verileceği fakülte ve idari bina yapımı yarışına başlandı.
Yıl 2014. Yine seçimler var ufukta.
Kendine yetecek düzeyde, adam akıllı bir "küçük şehir" bile olamamış, bir sürü eksiği var olan Mardin; yine oy devşirme hesabıyla bir anda "büyükşehir" statüsüne kavuşturuluyor.
Altyapısı uygun mu?
Bu değişikliğe hazır mı?
Büyükşehir olunca ne getirir, ne götürür düşünülmeden,
büyükşehirle yetinmeyip, üstelik "bütünşehir"" yapılarak.
Birkaç yıl sonra ;
"Dünyanın ilk tıp fakültesinin olduğu yer"
Sanki diğer fakülteleri eksiksizmiş gibi ;
"Tıp fakültesi bulunmayan tek büyükşehir" gibi.
Ütopik söylemlerle kurgulanan senaryo sonunda, Mardin Tıp Fakültesine kavuşma mutluluğunu tabelasını okuyarak yaşıyor.
2022 yılına bu gece veda edip, seçimlerin yapilacagi 2023 yılına yarın giriyoruz, bu kez de aralarında Midyat'ın da bulunduğu 19 ilçenin il yapılma söylemleri siyasilerin yine ağzında.
İl olma durumuna tamamen yüzeysel bakan o ilçelerde yaşayanlar, siyaseten nemalanma arzusunda olan siyasilerin bu oyunlarını bozması için gerçekleri görmeli.
Özellikle Midyat, bu konuda adı geçen ilçeler arasında stratejik bir öneme sahiptir.
Midyat İskenderun değildir,
Midyat Tarsus değildir,
Midyat Ödemiş değildir,
Midyat Siverek değildir.
Midyat saydığımız bu ilçelerden hiçbiri olmadığı gibi ;
Mardin de ;
Hatay değildir,
Mersin değildir,
İzmir değildir,
Şanlıurfa değildir.
İl olma kriteri olarak nüfus yoğunluğu, çevre illere olan uzaklığı uygun olsa bile; sahip olduğu sosyo-kültürel değerler, tarihi zenginlikler, benzer yaşam biçimi ve demografik yapı itibariyle Midyat'ın Mardin'den ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Düşünülmesi hem Mardin adına, hem Midyat adına hüsrandır.
Birer siyasi rant olarak düşünülmüş yukarda saydığım hususlar için de zamanında aynı itirazı yaptığımızda karşı çıkanlar daha sonra hak verirken, özellikle başka illerde yaşamakta olan dostlarımız bu gelişmeleri bilmediği için; neden itiraz etmediniz, neden karşı çıkmadınız suçlaması bile yapabiliyor.
Mevcut koşullarda ; Midyat'ın il olması konusundaki yanlış taleplerin karşısında durması gereken ve durabilecek kişi ; çalışkanlığına, dürüstlüğüne, liyakatına ve ferasetine inandığım Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin'dir.
Milletvekilliği yaptığı dönemde Midyat'a arzu ettiği hizmeti veremediğini düşünerek Belediye Başkanlığına aday olan Veysi Şahin, geride bıraktığımız 3.5 yıllık periyotta biribirinden değerli icraatları gerçekleştirirken, aynı şevk ve arzuyla çalışmalarını sürdürmekte, Midyatlilarin beklentilerine cevap vermekte.
Zekiye Midyat'ın makamında Midyat'ın sesine kulak veren ve onlara tercüman olan Sevgili Başkan; il olma beklentisi olanlara yapacağı açıklamalarla, telafisi mümkün olmayacak bir yanlışı önleyebilecek bir yapıdadır ve bunu da yapacağına inanıyorum.
Hem Mardin'in, hem Midyat'ın tek tek saymaya gerek duymadığim zenginlikleri, her iki kentin ortak mirasıdır. Birlikte düşünüldüğünde değerlidir.
Birşeyler yapılmak istendiğinde temel kural;
"ne getirir" "ne götürür" olmalıdir.
Midyat'ın il olması dışardan bakıldığında sevimli bir gelişme gibi görülüyor olsa da , aynı sevimlilikte sonuçlar doğurmayacaktır.
* Midyat'ın il olması halinde; Dargeçit, Savur, Nusaybin ve muhtemelen Ömerli Midyat'a bağlandığında, Mardin Büyükşehir statüsünü kaybeder. Yaklaşık 9 yıldır cefası çekilen büyükşehir uygulaması, tam da oturmuş ve semeresi alınacak duruma gelindiğinde bitmiş olur,
* Her iki kentte de oluşacak ; kentten-kırsala ve kirsaldan-kente geçişler yerleşim alanlarında büyük bir sosyolojik değişime neden olur.
* Büyükşehir uygulaması ile yok olan beldeler, birer mahalleye dönüşen köyler, yeni bir yapılanmaya gitmek zorunda kalır.
Yapılmaması gereken ;
Duygusal patlamaların yaratacağı havayla heyecanımıza teslim olarak, bu tehlikeli oyuna alet olmamak.
Bu arada Sevgili Veysi Başkan'ın yapması gereken ;
Hazırladığı projelerin takipçisi olup, yapmakta olduğu başarılı çalışmalara devam ederek yenilerini eklemek,
Anıtlı köyünün dünyanın en güzel 32 köyü arasına girme başarısının sağlandığı gibi, Midyat'ın da dünyanın en güzel ilçeleri arasında yerini almasını sağlamak
2023 yılının hayırlara vesile olmasını dileyerek, yeni yılınızı içtenlikle kutluyorum.