USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Güle Güle Aydın Bey!

26-09-2021
Mardin'de bir yıldız kaydı çarşamba aksamı .
Bir değerini daha kaybetti Mardin.
Senelerce eğitim hizmeti veren, emekliliği sonrası siyaset camiasına katılan, bir dönem Mardin Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Aydın Saraçoğlu, uzun süre mücadele ettiği hastalığa yenik düşerek hayatını kaybetti.
Allah rahmet etsin, mekânı cennet olsun.
Mardin Milli Eğitiminde öğretmenlik ve yöneticilik yaptığı dönemde, gerek eğitim öğretim konusundaki bilgi-birikimini öğrencilerine aktarma yönündeki başarısı ve gerekse beşeri ilişkilerdeki yaklaşımıyla temayüz eden Saraçoğlu, camiada saygın bir iz bırakıp ayrılmasının ardından hem öğrencilerine, hem öğrenci velilerine kocaman bir üzüntü bırakıp siyasete atılmıştı.
Uzun bir siyasi maraton bekliyordu kendisini.
Memuriyet döneminde bile bağlı olduğu ama kesinlikle hissettirmediği siyasi duruşunu ,CHP'nin kapatıldığı dönemde sosyal demokrat kitlenin buluştuğu Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) saflarına katılarak gösterdi.
Bir müddet partide yönetici olarak görev alan Aydın Bey, ilk yapılan 1989 Yerel Seçimine SHP' nin adayı olarak katılarak ciddi bir farkla Mardin Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu.
Rutin yaşantısında bile ; insanlar arasında ayılırım düşünmeyen, her dilden ve her dinden insanlara aynı düzeyde bakan, aynı mesafede duran Saraçoğlu, Belediye Başkanlığı dönemini de aynı düşüncede tamamladı.
Eşit mesafede durduğu tüm siyasi parti yönetici ve seçmenini hicbir zaman ayrı tutmadı. Olanakları dahilinde olan tüm hizmetleri tüm vatandaşlara eşit düzeyde vermeye çalıştı.
Etnik ayrımcılık hiç olmadı Aydın beyin yaklaşımında.
Bir hizmetin verilmesi gerekiyorsa, aynı hizmet herkese verilmeliydi prensiplerine göre.
Hangi siyasi parti mensubu olursa olsun , kişinin hizmet için orada bulunduğunu iddia eder ve bu şekilde bakardı.
Belediye Başkanlığı seçimi sonrası yapılacak ilk Meclis Toplantısında Meclis Üyeleri arasında oluşacak seçimlerle komisyonların başkan ve üyeleri belirlenecekti. Birgün öncesinde SHP grubu olarak toplantı yapılmış çoğunluğa sahip olunduğundan muhalif siyasi parti listesinden Belediye Meclis Üyesi olmuş kişilere hicbir komisyonda görev vermeme kararı çıkmıştı. Gerekçesi de ; bir önceki yönetimin aynı şekilde düşünüp başka parti üyelerine görev vermemesiydi. Böylece kısasa kısas uygulaması yapılacaktı.
Karar alındı ama uygulamak için bir engel vardı : Aydın Saraçoğlu.
Kesinlikle böyle bir uygulamayı kabul etme düşüncesini taşımayan Başkan ; ilk kez alınan bir karara muhalefet gösterip, "onlar da hizmet etmek için buradalar " değip diğer partilere mensup arkadaşların da komisyonlarda görev almasının doğru olacağında ısrarcı olarak ; DYP Üyesi Abdürrezzak Kılınç ile MSP Üyesi Muammer Beşer' in komisyonlarda görev almasını sağlamıştı.
Aydın Başkanı ayrı tutan özelliklerinden biri de,
Belediye çalışanlarının haklarını gözetmek, alacaklarını zamanında ödemek istemiydi.
Çok dar ekonomik imkanlara sahip Mardin Belediyesine Ankaradan gelen hisse, İller Bankasının borcuna mahsuben ya sıfır veya sıfıra yakın miktarda geldiği için; hicbir hizmet ve yatırıma imkan vermeden çalışanlara eşit düzeyde dağıtımı yapılırdı.
Bir Mardin sevdalısı olan Aydın Saraçoğlu , başkanlık dönemi sonrası da hep birşeyler verme arzusuyla çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını sürdürdü. Kent Konseyine candan katkıları, vefat ettiği ana kadar devam etti.
Görev yaptığı yerlerdeki titiz çalışma azmini ve hicbir zaman kaybetmediği beyefendiliğini en güzel şekilde Kent Konseyi Genel Sekreteri Hatip Özer tarif eder : " Bana Mardinin en dürüst, en beyefendi kişisi kim diye sorsalar ; sayacağım beş ismin başında Aydın Saraçoğlu gelir. "
Sevgili Aydın Bey,
Saygıdeğer Başkan,
Candan dostumuz, ağabeyimiz Aydın Saraçoğlu:
Hastalığına yenik düşüp aramızdan ayrıldın.
Çoğu kimseye nasip olmayacak bir saygınlık bıraktın arkanda.
Yasam sürecinde hiç ayırım gözetmeyip yaklaştığın herkes geldi seni uğurlamaya.
Senden sonra Belediye Başkanlığı yapanlar geldi, gelemeyenler seni unutmayıp çiçek gönderdi.
Emekli olmuş ve halen çalışmakta olan belediye çalışanları geldi.
Kendilerine okuma yazmayı öğrettiğin, bilgilerle donatıp mezun ettiğin; bugün doktor, eczacı, öğretmen, mühendis olmuş kişiler geldi sana son kez omuz vermeye.
Öğretmen arkadaşların, özel arkadaşların, seni tanımış, seninle aynı saflarda görev yapmış herkes ; tabutunun başında saygıyla durup , imamın helallik istemesine bir başka girtlakla
" HELAL OLSUN " diye helallik verdi.
Sen de hakkını helal et.
Işıklar yoldaşın olsun.
GÜLE GÜLE AYDIN BEY...