USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hakem Gözlük Tak!

16-04-2020

Geçmiş yıllarda tribünlerden sık sık duyduklarimizdi . Hakemin yanlış bir kararı veya gormedigi, calmadigi bir hareket sonrası ; önce koro halinde :
" İb.... Hakem İb.... Hakem "
ardından hırsını alamamış birkaç kişi , bu sefer solo olarak devam eder :
" Hakem ananı avradini s....."
terbiyesizlikten ayrılmak isteyen, anaya avrada selam göndermeyip biraz daha yumuşatmak isteyen biri avazı ciktiginca bağırır :
" Hakeeem düdüğünün nohutunu s.... "
Ama hakemden ciğeri yanmış , haksızlığa karşı mutlaka tepki göstermesi gereken büyük bir çoğunluğun tercih ettiği en masumane protesto :
" HAKEM GOZLUK TAK " ifadesiydi. İşte ben o gün bugündür ; hayatın her alanında gördüğüm bariz hata ve davranışlar karşısında bağırarak olmazsa bile içimden her zaman hakemleri gözlük takmaya davet ederim.
Durup dururken bu hakem muhabbeti de nereden çıktı diyeniniz vardır mutlaka.
Aşağıda sizlere tanıtmaya çalışacağım dört gencimiz ile ilgili değerlendirme, yorum ve temenniler sonrası hakemin gözlük muhabbetine döneceğim.

                         ***

Bahse konu arkadaşlarımızın dördü de Mardin´li. Biri Ankara´da , diğer ucu Mardin´de yaşamlarını sürdürüyor . İkisi sporun değişik alanında , ikisi de sanat kulvarında biribirinden değerli sonuçlar alarak ; genelde Türkiye´nin , özelde Mardin´in gururu olmuş gençler. Kendilerinden maddi ve manevi desteklerimizi esirgedigimiz bu kardeşlerimiz değişik yarışmalarda İstiklal Marşı eşliğinde bayrağımızı göndere çektirirken, kursulerde madalya almış , onlarca festivalde onlarca ödül almış , yurt içi ve yurt dışı katıldıkları etkinliklerde Mardin´li oluslarini hep ön plana taşımış ve Mardin´in tanıtımına büyük katkı sağlamışlardır .

Adı Fırat Ürün . Mardin´li. 2017 yılında İtalya´da , 2018 yılında ABD´de yapılan yarışmalarda iki kez 85 kiloda Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonlar Şampiyonu unvanını kazanıp bayrağı göndere çektirdiğinde kendisiyle söyleşi yapan tüm televizyon ve gazete muhabirlerine Mardin´li oldugunu söylüyordu . İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin sponsorluğunda yarışmalara katılırken ; bizler burada Mardin´i tanitiyor diye ticaretini yapmakta olan, çay kahve satmak için çay kahve ikram edenlere, iclikofte kaburga dolması satanlara maddi manevi destekler sağlıyor, onur ödülleri veriyorduk.

Haydar Demirtaş. O da Mardin´li. Hırsını,azmini yeteneğiyle birleştirerek gönül verdiği sinema dalında durmadan çalıştı. Kültür Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi İletişim Bölümünde okuyarak bu işi bilimsel düzeye tasidi. Bölgede bölge insanıyla yaptığı calismalar sonucu; yaptığı onlarca belgesel ve kısa metrajlı filmlerle yurtiçi ve yurt dışında davet edildiği tüm festivallerden ödüllerle döndü . En önemlisi Yılmaz Güney Film Festivaline katıldığı iki yılda da en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dalında ödül sahibi oldu. 22 ülkenin çeşitli festivallerine davet edildi ve birçoğunda ödül ve mansiyon aldı. Bu çalışmalarla Türkiye ve Mardin´i üst düzeyde tanıtırken; biz kendisini görmezden geldik. Görevini yapmakla mükellef olan bazı kamu kurum ve kuruluş mensuplarına ; görevini yaptığı için ödüller verilirken Haydar Demirtas´in onerilmesi bile reddedildi.

Ömer Alkanoglu. Atlet. Turkiye´yi maratonda uluslararsı düzeyde milli forma altında temsil ederken yurtiçi ve yurtdışında birçok başarılı sonuca imza attı. Değişik ulkelerde katıldığı yarışmalarda üstün derecelerle madalya aldı. Son olarak Sevilla´da yapılan yarışta yaptığı 2.14.29 dereceyle tüm zamanların en iyi 10 maratoncusu arasına girmeyi başardı. Bölge insanı gibi ufak seylerle mutlu olabilen Ömer´e yapılacak küçük bir taltif büyük bir doping olurdu .

Zahit Mungan. Çok az kişinin ilgilendiği, ancak çok zahmetli bir aktivitenin sesini dünyaya duyurmak için büyük uğraş veren, bunu başaran ve bu dalda kendine uluslararsı düzeyde yer bulan bir aktivist. Yaptığı biribirinden ilginc uçurtma tasarımları kısa sürede hafızalara yerleşti. Zahit Mungan da gerek Türkiye´de ve gerekse Avrupa´da bir Mardin´li olarak Mardin´i üst düzeyde tanıtmayı başardı .

Şimdi hakem ve gözlük muhabbetine geri dönüş yaparak ; çok sağlıklı kararların verilmesi gereken önemli aktivitelere karar verici nitelikte hakemler atayan Yüksek Hakem Komitesi´ne bir çağrım olacak :
Büyük uğraşlar sonucu gerçekleştirdiğiniz organizasyonda ; konuyla ilgili birikimi olmayan, araştırıcı olmayan hakemlere görev vermeyin lütfen. Duygusal davranıp yakının bulunduğu takımın lehine vereceği haksız bir penaltı turnuvanın ciddiyetine ve adaletine gölge düşürür.