USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Haklıyken Haksız Olmak!

22-10-2022
Bir kişi veya bir kuruluş hakkında yapılan değerlendirme veya eleştirinin, muhatabınca hem memnuniyetle ve hem de üzüntüyle karşılanma olayı çok nadir bir gelişmedir. Hatta hiç yoktur.
Ancak bu ilginç durumu, yani mensubu olduğum bir kuruluş ile ilgili yapılan eleştirinin; bir taraftan memnuniyet, diğer taraftan üzüntü ile karşılama refleksini Murat Akgül ile yaşadım.
Murat'ın Mardin Haber'deki köşesinde Mardin Kent Konseyi ile ilgili yazdıkları karşısında "memnuniyet-üzüntü" duyguları bir arada yoğunlaştı.
Çok memnun oldum çünkü;
Kaç yıldır ; beklenen düzeyde bir çalışma gösterememiş Mardin Kent Konseyi'ni sorgulama gereği duymuş ve gündeme taşıma görevini üstlenip, başka gazetelerin yapmadığını yaparak ciddi bir sorumluluğu yerine getirmiş oldu Murat Akgül.
Ama aynı Murat Akgül ; üstlendiği bu misyonu yerine getirmek isterken izlediği yöntemle aynı derecede üzdü çünkü;
Gazeteciliği, olması gerektiği şekliyle yapmamış, sormadan soruşturmadan, sebep sonuç ilişkileri içinde değerlendirmeden, kulaktan dolma bilgilerle yetinerek eleştirisini yapmak istemiş.
Bu konuyu işlerken ; keşke sadece tabelasının olduğunu iddia ettiği Mardin Kent Konseyi'nin yerini öğrenip ziyaret etme gereği duysaydı.
Keşke ; birinci ağızdan dinleme ihtiyacı duysaydı merak ettiklerini.
Keşke ; bazı konuları iddia edebilmek için daha doğru veriler alabilseydi.
Keşke ; Kent Konseylerinin tüzel konumları hakkında daha fazla bilgilenip yapsaydı eleştirilerini.
Keşke; haklı olarak eleştiri getirdiği bazı konuların nedenini yetkili kişilere sorma gereği duysaydı.
Bütün bunların yapıldığı bir çalışma sonrası getireceği eleştiriler daha bir değer kazanmış olurdu.
Mardin Kent Konseyi'nin istenen düzeyde bir çalışma yürütmediği, yönetim birimlerinin hissedilen performanslarının yeterli olmadığı gerçeğinin yanında, bu değerli çalışmaya doğru olmayan tanımlarla gölge düşürdün Murat Akgül.
İddia ettiğin ve suçlama getirdiğin konuların doğru hali, umarım neden ziyaret edip daha sağlıklı bilgiler edinmemenin nedametini oluşturur.
* Kent Konseylerinin kuruluş ve işleyişi Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle değil, tamamen AB müktesebatında İçişleri Bakanlığının hazırladığı yönetmelikle oluşur .
* Kent Konseyleri Yonetmeliginin 5. maddesinin b ) bendine göre ;Kent Konseylerinin bulunmadığı illerde Kent Konseyi Genel Kurulu Belediye Başkanı'nın çağrısıyla, belediye seçimlerinden en geç 3 ay sonra yapılır. Kent Konseyinin bulunduğu illerde genel kurul çağrısı yürütme kurulu kararıyla yapılır.
* Aynı maddenin f ) bendine göre ise; Yürütme Kurulu çalışamaz hale geldiğinde, Belediye Başkanı seçimli genel kurul çağrısı yapar. Yani iddia edildiği gibi; bazı nedenlerle genel kurul toplantısını yapamamış Kent Konseylerinin yürütme kurulunun üyelikleri düşmez. Seçimli Genel Kurul yapılıncaya kadar yönetimin görevi devam eder.
Yönetmelikle belirlenmiş bazı konuların aydınlatılmasının ardından, eleştiri yazısındaki bazı hususlara ve cevap bekleyen bazı sorulara da açıklık getirmek gerek.
Öncelikle ; genel kurula gidip güçlendirilmiş yeni bir yönetim kurmak; akıllardan çıkmadığı gibi , bir an önce arzu edilen ortamın oluşmasının sağlanmasının " birilerinin işine gelmiyor " şeklinde değerlendirilmesi talihsiz bir ifade olarak zihinlerde yer buldu.
Bir başka talihsiz açıklama; " nitelikli insan, nitelikli STK " yakıştırması olmuş bu yazıda.
Artuklu Kent Konseyi'nin oluşumu yönünde değerlendirme yapılırken " diğer ilçelere göre Artuklu'da daha nitelikli insan ve daha nitelikli STK var " vurgusunun yapılmasına talihsizlik demek bile hafif kalır.
Tüm ilçelerde yaşamakta olan halklarımızın da, görev yapmaya çalışan STK'ların da nicelik ve niteliklerinin aynı olduğunun unutulmaması gerek.
Sevgili Murat,
Uzayıp giden sorularına muhatap olarak cevap vermeye çalıştım.
Konforlu alanlarda çalışmalarını yurütmekte olanların, gereğini yapma uğraşı içinde olduklarını belirteyim.
21 Ekim tarihi itibariyle bugün Dünya Gazeteciler Günü.
Bunu vesile kabul ederek ; üç simit alıp tabelasının var olduğunu bildiğin Mardin Kent Konseyinin konfor içindeki yerine gel, Kent Konseyi konusunu ayrıntılı bir şekilde konuşalım. Yapacağın ve bizim de memnuniyetle karşılaşacağımız eleştirilerin daha sağlıklı olur.
Çaylar bizden...