USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hedefe Varmak İçin Her Yol Mubah(mı)?

20-03-2022
Yaklaşık 20 yıldır ağzından çıkan her ifadeye alkışlarla olumlu cevap veren kitle ; bu sefer aynı heyecanla alkışlamamış, olumsuz karşılık vermişse, yaşanan telaş haklı ve durumu düzeltmek için her yolu deneme zorunluluğu doğmuştur.
18 Mart tarihinde yapılan Çanakkale Köprüsü'nün açılış töreninde, karşısında toplanmış kalabalığa yaptığı konuşmada ; köprü hakkında bilgi vererek, yapılış biçimini yumuşatarak, hatta meşrulaştırma çabası gösterek " yaşamı büyük ölçüde kolaylaştıracak olan bu büyük eseri, 280 lira olması gereken ücreti 200 LİRACIK yaparak hizmete sokuyoruz. Sayın Çanakkaleliler pahallı mı " sorusunun alkış almadan PAHALLI karşılığını almış olması ve her araştırma sonucunun olumsuz olarak karşısına çıkması,ülke genelinde gözlenen memnuniyetsizlik göstergesi Sayın Cumhurbaşkanı'nin seçimlere yönelik bazı önlemleri alması kendi adına haklı olan girişimlerin nedenidir.
Bu kadar belirgin bir olumsuzluk var olmamasına rağmen, daha önce yapılmış seçimlerde de halkın iradesinden uzak bazı girişimler olmuştu.
* Trafolara kediler girmiş, Kapalı oylama-açık tasnifle seçim sonucları belirlenmisti,
* Yüksek Seçim Kurulundan alınan seçmen listelerinin oluşum yetkisi Içişleri Bakanlığına verilmişti,
* Aynı zarftaki üç pusuladan ikisi geçerli, biri geçersiz sayılmıştı,
* Daha çok eskilerde: oy kullanma işlemi devam ederken seçim sonuçları açıklanmıştı.
* Derken " Atı Alan Üsküdar'ı " geçmişti.
Şimdi de ; Millet İttifakını oluşturan muhalefet bloğunun sergilediği birlikteliğin toplumda karşılık görmesi üzerine; bu bloğu dağitma girişimlerinin sonuç vermemesi, bu oluşumun önünü kesme çalışmalarını başlatmış durumda.
Bu hafta başında Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri başlayacak yeni bir seçim yasası gündemde.
Bölge bölge, il il, ilçe ılçede yapılan derin analizlerle hazırlanan bu seçim yasasının yürürürlüğe girmesiyle ; büyuk rahatsızlik yaratmış olan Millet İttifakını oluşturan DEVA, Saadet Partisi, Gerçek Parti ve Doğruyol Partisinin meclise girmeleri engellenmek isteniyor.
Sayın Cumhurbaşkanı, konu ile ilgili açıklamasında " tabela partilerinin seçimleri manipule etmelerini engelleyeceğiz " itirafında bulunarak niyetini açıkca ortaya koymuştur.
Daha önceki dönemlerde de ; kendini zayıf hisseden siyasi partilerin , seçim önceleri benzer yasa değişiklikleri yaptığını hepimiz hatırlıyoruz.
Seçim sonuçlarına yönelik yaşanan panik ve telâşlar, her zaman seçim yasası değişikliğini beraberinde getirmiştir.
Parmak hesabına göre düşünüldüğünde gerçekleşmesi beklenen yeni seçim yasasındaki koşulların, geride bıraktığımız 2018 seçimlerinde uygulanmış olması halinde, sonuçların AKP lehine çıkmış olacağı, yasanın tek taraflı çıkarlar üzerinde hazırlanmış olduğunun kanıtıdır.
Yasanın geçen seçimlerde uygulanması durumunda ;
* CHP 12 ilde milletvekili kaybedip 2 ilde milletvekilliği kazanıyor,
* İYİ Partinin bir kazancı olmazken, 5 milletvekilliği kaybediyor,
* MHP'nin kaybettiği il 1, kazandığı il 5 oluyor,
* HDP 2 milletvekili daha kazanıp hiç kaybı olmuyor,
* AKP sadece 1 milletvekili kaybederken, 12 milletvekili fazladan kazanmış olacaktı.
Aynı olacağı kesinlikle beklenmezken, konjoktörün 2018 seçimlerinde aynı olması halinde; AKP'nin kârlı çıkacağı düşüncesi taşıyan Sayın Cumhurbaşkanı, kendinden emin tavrı ve her zamanki gibi rakibi küçümser, hatta alaycı üslup kullanmayı devam ettiriyor.
Dün yapılan açıklamadan göze çarpanlar:
* " Bu yasa en çok CHP'yi rahatlatır. Çünkü milletvekilleri seçim öncesi gruplar halinde, gözleri yaşlı boyunları bükük bir şekilde başka partilere altın tepsi içinde milletvekilliği sunmayacak."
* CHP milletvekillerinin tuzluk gibi, siyaset masasında elden ele dolaştığı, milli irade adına utanç verici , yüz kızartıcı tablolar olmayacak,"
* CHP kendi mensuplarını göstermesi gereken yerleri başka partilere peşkeş çekiyor. Bu nedenle CHP milletvekillerinin sunulan teklifi alenen olmasa da destekleyeceğini umuyorum,"
Daha önce de yaşadığımız gibi ; hedefe varmak için her yol mübah görülmüş ve her yol denenmiş. Bu seçim için de mübah görüleceğe benziyor.
Gerisi ve işin aslı, demokrasinin gereği seçmenin kendi iradesidir.
Ben bu iradenin ülkenin selameti adına olumlu düşüncelerini sandığa yansıtacağina inananlardanım.