USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MARDİN 1. KENT SEMPOZYUMU

31-10-2023
Belli kuruluşların belli kişilerin katılımıyla belli konularda yapmış oldukları sözde panel ve sempozyum haberlerini ; kendilerinin hazırlayıp internet sitelerine koyduğu metnin olduğu gibi alınarak yerel gazete veya internet gazeteciliğinin sayfalarında haberleştirilmesinden öğreniyoruz :
" ....siyasi parti temsilcileri ile STK'lerin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda....." diye başlıyor.
Oysa ; siyasi parti temsilcileri diye andıkları sadece kendilerine yakın siyasi parti başkanı, STK'ler diye çoğullaştırdıkları kendi yandaş ve fikirdaşları olan dernek ve vakıf yöneticileridir.
TMMOB ; böylesine bir anlayış içinde süregelen söyleşi ve sempozyumların sözde etkinlik gibi sunulma hareketini kırarak, gerçek manada bir sempozyumu gerçekleştirdi.
Özlem duyulan ve iki gün devam eden "MARDİN 1.KENT SEMPOZYUMUNA" ilgi oldukça yoğun oldu.
İşlenecek konular iyi seçilmiş,
değerli akademisyenler davet edilmiş,
ciddi manada bir katılım sağlanmış olmasına rağmen, arzu edilen düzeyde bir organizasyon oldu mu ? Hayır...
Mardin 1. Kent Sempozyumunun daha üst düzeyde gerçekleştiğini söyleyebilmek için ; ses düzeni sağlanmış daha kapasiteli bir salonda yapılmasının gerekliliği gözlendi.
Katılım beklendiği gibi üst düzey olmasına rağmen, gözler bazı unsurları aradı.
Basın yoktu.
Sempozyum konusuyla yakından ilgili olan belediyelerin imar birim temsilcileri mutlaka olmalıydı.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün, Müze Müdürlüğünün olmayışı bir eksiklikti.
Meslek Odaları bu sempozyumda bulunmalıydı.
Olması gerektiği halde olmayanların davet edilmemesi organizasyonun bir eksikliği ; davet edildikleri hâlde, en azından bir temsilciyle katılım sağlamamaları kendi ayıpları olarak kabul edilir.
Sempozyumun birinci gününde yapılan üç oturumun birincisinde ;
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.İdris Bedirhanoğlu "Depremde can kaybının yüksek olmasının nedenleri ve neler yapılmalı" konusunda,
Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şube Başkanı Doçent Dr.Pelin Pınar Giritlioğlu "Depremde dönüşüm ve yeniden yapılanma sürecinde kentler" ile ilgili açıklayıcı bilgiler verirken ;
İkinci oturumda ; Mardin Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ali Kahraman "Kent ve hukuk" konusunda,
Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneğinden Nevin Soyukaya "Diyarbakır UNESCO Süreci" konusunda açıklamalarda bulundu.
Günün son oturumunda ise ; Antrepoloğ A.Rahim Özmen "Muhayyel kimliğiyle yaşanılanlara galip geldiği kent örneğiyle Mardin" konusunda,
Antrepoloğ Vehbiye Çıray Ay "Kent ve Allogenler Planı" konusunda bilgi paylaşımında bulundu.
Eksiğiyle fazlasıyla ; katılımcıların ilgiyle izleyip, zaman zaman sordukları sorularla daha da değer kattıkları bir sempozyumu geride bıraktık.
Koordinasyon Kurulu üyeleri, sıkışık bir dönem içine sığdırmaya çalıştıkları bu organizasyonun gelecek için iyi bir deneyim kazandırdığını, daha sonra tekrarlanacak etkinliklerin daha üst düzeyde olacağı iddiasında bulundu.
Başlangıç başarının temel direğidir inancıyla ; bu organizasyona emek veren herkese teşekkürler...