USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MARDİN'DE. VEKALET NASIL VERİLİR, NASIL ALINIR, NASIL YAPILIR?

26-04-2023
Yasalar gereği belirlenen sürelerde yapılması gereken seçimlere sayılı günler kaldı.
Sandığa gidip önümüze konan listeden; beş yıl süreyle hakkımızı hukukumuzu arayacak, iyi koşullarda yaşamanın gerektirdiği hizmetlerin temini için uğraşacak, bizim adımıza talepte bulunacak kişilerden altısına vekalet vereceğiz.
Belirlenmesinde söz hakkımızın olmadığı, başkaları istiyor diye listelere dahil edilmiş kişiler için oy kullanıp vekil tayin edeceğiz.
Bilgi, birikim, temsil yeteneği, yeterlilik, dürüstlük kavramlarına ne derece sahip olduğunu bilmediğimiz, hatta hiç tanımadığımız bazıları için takım tutar gibi tuttuğumuz parti kanalıyla oy verip vekil tayin edeceğiz.
Ve bu tür bir seçime "demokratik hakkın kullanıldığı vatandaşlık görevi" ve "demokrasinin tecelli ettiği seçim" diyeceğiz.
Hadi seçmen olarak bizler vatandaşlık görevimizi yerine getirip, demokrasinin tecellisini sağladık diyelim; vekilimiz olacak "seçilen" bu paydaya nasıl ulaşır, seçildikten sonra beş yıllık süreci nasıl geçirir?
Milletvekili adayı olup adının oy pusulasına dahil edilmesi için;
# Parti'nin mutfağında yetişerek Parti'nin tüm ilkelerini iliklerine kadar hissedip yıllarca hizmet etmiş olma koşulu çok önemli değil,
# Gerekli olan bilgi-birikim ve temsil yeteneğine sahip olmasına hiç gerek yok,
# Kentin sorunlarını bilen biri olarak; bu sorunların çözümü için proje geliştirme ve bu projeleri hayata geçirebilme becerisine sahip olmak yeterli değil,
# Sosyal konumu ve halkla ilişkilerinin yeterli düzeyde olup olmadığı da fazla önemli değil.
# Bağlı bulunduğu siyasi partinin arka bahçelerini oluşturan bazı topluluklardan referans almak,
# Parti'nin üst düzey yônetimi ile ilişkileri sıcak tutmak,
# Karşılama-uğurlama kurallarını iyi uygulamak,
# Sürekli değişik partilerde gôrev almış bile olsa, hatırı sayılır bir oy potansiyeline sahip olduğunu hissettirmek gibi belli başlı faktörler; bu çok demokratik ve eşitlikçi seçim sisteminde listeye girebilmek için yeterlidir.
Yıllar yılıdır süregelen bu döngü içinde ; seçmen mahkum edildiği bu sistem içinde ônüne konan pusuladan seçimini yapar, seçilen de lacivertleri giyinip mazbatasını alarak aldığı vekaletin gereğini yerine getirme uğraşına başlar.
Önceleri sayın vekillerimizin milletvekilliği görevleri(!) daha az ve daha zahmetsizdi.
# Oğula-kardeşe devlet dairesinde bir kadro,
# Fiyakalı bir "silah taşıma ruhsatı",
# İcraatı beğenilmeyen jandarma karakol komutanının başka yere atamasının yapılması, milletvekilinin hizmet anlamında unutulmazlar listesinde yerini almasını sağlar.
Zaman içinde görev biraz daha ağırlaşır.
# Belli başlı şahsiyetlerin düğün ve taziyelerine katılım,
# Parti liderlerinin ve yakınlarının karşılanma ve uğurlanmaları,
# Bazılarının öğrenciye burs, hastaya tedavi yardımı gibi...
Seçilenlerimiz bu çok yoğun tempo içinde rutin hizmetlerini sürdüre dursun; binbir sorun içinde cebelleşen seçenlerimiz; sanki kendileri seçmemiş gibi, "memleket sahipsiz" diye feryat figan ediyor.
Genel bir siyasi panorama sonrası, yaklaşmakta olan seçimler ile ilgili bir tespit ve değerlendirme yapmak istersek; başta ekonomi ve zorlu yaşam koşulları olmak üzere büyük bir sıkıntı içinde olan vatandaşın çok ta ilgili durmadığını, bir seçim coşkusu yaşamadığını vurgulamamız gerekecek.
Başta AKP ve YEŞİL SOL olmak üzere partilerde bir liste rahatsızlığı yaşanmakta olduğunu görmekteyiz.
Kırgın sayısının oldukça fazla olduğu gözlenen AKP'de, kırgınlığın giderilmesi konusunda dikkat çeken arabuluculuk faaliyetleri ciddi manada devam ediyor.
Halktan oldukça kopuk olan AKP adaylarından bazılarının bazı gölgelere sığınma ihtiyacı içinde oldukları gözden kaçmamakta.
Mardin'in bir sokağında tek başına dolaştığında kaybolabilecek kadar Mardin'e yabancı olan ve rahmetli olmuş eski saygın bir milletvekilinin oğlu diye liste ikincisi olan adayın babasının siyasi mirasçısı olarak nasıl karşılık bulacağı merak konusu.
Liste kırgınlarından birinin de bağımsız aday olarak seçimlere katılıyor olması AKP adına başka bir handikap.
Küllerinden doğma uğraşı içindeki CHP'de; daha önce değişik partilerde beş dönem milletvekilliği yapmış deneyimli bir siyasetçinin babası gibi avukat olan birinci sıradaki oğlu ve belli bir güce sahip elektrik mühendisi ikinci sıra adayı yeni bir heyecan yaratmış durumda.
HDP'nin devamı olan YEŞİL SOL PARTİ; maça 4-0 önde başlıyor gibi. Gösterecekleri performansa göre; iki mars bir oyun, zayıf ta olsa üç marsla oyunu 6-0 bitirme sansına bile sahiptir.
Sonuç ne olursa olsun ;
Mardin'e, bölgeye ve ülkeye hayırlı olsun.