USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mardinli Olmak!

08-11-2022

Yardım derneği mensuplarının huzurevini ziyaretlerinde ; başkan orada yaşamakta olan bir bayana çiçek verirken dil sürçmesiyle "sizler geleceğimizin teminatısınız" demişti.
Şimdi düşünüyorum da; o sayın başkan gerçekten dil sürçmesiyle mi söylemişti, yoksa çok öngörülü biri olduğu için mi söylemişti?
Böyle bir coğrafyada, böylesine karmaşık bir ortamda ; hâlâ takvim sayfalarını eskitmiş birilerinden birşeyler yapma beklentisinde gibiyiz sanki.
Duruşu ve yaptıklarıyla, kendisinden çok şeyler beklenecek kadar dinamik ve enerjik yapıdaki dostumuz ; kendisini tanıtmaya çalışırken, gerçekten çok şeyler verebileceğine ve ümit olabileceğine inandığımı bildiği için yazıya başladığım anektod nedeniyle gücenmeyeceğinden eminim.
Adı Nesrin Aykaç. Yaşantısını İzmir'de sürdürmekte olan, eğitim emeklisi bir Mardinli.
Sosyal medyada tanışma fırsatı bulduk.
Yazdıklarıma ve paylaşımlarıma yaptığı yapıcı ve katkı sunucu yorumlardan ötürü oluşan arkadaşlık bizi bir yoldaşlığa, bir fikir birlikteliğine kadar götürdü.
Yazı konularımız hep Mardin olduğu için yol arkadaşıydık artık.
Benim de yazdığım Mardin Söz Gazetesine yazmasını önerdim, kabul etti. Ardarda yazdıkları büyük beğeni aldı.
Başka kulvarlarda çalışmalarını yürüten, bazı sivil toplum kuruluşu mensubu arkadaşlarla kurduğu dostluklarla ; birinin hocası, birinin annesi, bir başkasının ablası olmuştu Nesrin Aykaç.
Yol arkadaşlığı öylesine pekişti ki ; eşiyle birlikte bir günlüğüne Mardin'e gelip tek tek tanıştı.
Aykaç soyadıyla kendilerini Mardinli Aykaç ailesinin mensubu sandım önceleri. Öyle değilmiş, soyadı benzerliği olan eşinin soyadıymış.
Kızlık soyadı Akikol ve bir Akikol kızıdır ama;
biraz Mungan,
biraz Çelebioğlu,
biraz Durdu,
biraz da Özsüermiş. Biribirlerine çok yakın ailelerin her birine bir taraftan bağı var.
Uzun süredir Mardin dışında yaşamakta olmasına rağmen, Mardinlilik aidiyetinden hiç uzaklaşmamış.
Çok uzaklarda olmasına rağmen, kültüründen, geleneğinden kopmayacak kadar Mardinli Nesrin Aykaç.
Mardin sorunlarıyla ilgilenen kişilerden daha fazla, hemhal olacak kadar Mardinli.
Mardin'in her köşesini içine sindire sindire tanıyacak kadar bir Mardinli.
Mardin'in sevincini, hüznünü, çilesini içinde hissederek Mardin'i ingilizce şiirlerle anlatacak kadar Mardinli.
Anne ve babasının yaşadığı aşkı, bu aşkın evlilikle sürmesini, bu aşkın meyvelerini en çıplak ifadelerle anlatıp yazıya dökecek kadar yürekli bir Mardinli.
Mardin tarihine, kültürüne, geleneğine, etnisiteler arası ilişkilere vakıf olduğunu iddia eden bir Mardinliden fazla vakıf olan, bütün bildiklerine hakim olan bir Mardinli.
Nesrin Aykaç'ın sahip olduğu meziyetleri daha da fazla uzatmak mümkün ama, kendisini kızdırmamak adına virgülle keselim.
Yazının başındaki anekdotun yapmış olduğu çağrışım ve oradaki "geleceğimizin teminatı" bağlantısına gelmek gerekirse ; gerçekten geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin uzak duruşu, seçilmiş yönetenlerin yönetilenlere ve onların sıkıntılarına olan ilgisizliği karşısında, Nesrin Aykaç'ın kararlı ve ısrarlı bir şekilde sorunlarla hemhal olma gayreti geleceğimize yönelik bir teminat olarak  kendini göstermekte.
Kronikleşmiş bazı sıkıntılar karşısında Mardin'de yaşamakta olan bizler yetersiz uğraşlarımızı sürdürürken; Mardin'den uzaktaki Nesrin Hoca öyle bir çalışmaya imza attı ki...
O çalışmayı anlatacak yer kalmadı.
En kısa zamanda paylaşmaya çalışacağım.