USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ne Köy Olur Ne Kasaba

30-06-2023
İstenen düzeye gelememiş, kendisinden beklenen sonucu verememiş olan yerler veya kişiler için kullanıla gelen bir deyimdir "SENDEN NE KÖY OLUR, NE KASABA"....
Günümüzde bu deyime uyan çok kişi var ama , çok yer yok.
Yakın çevremize baktığımızda bu deyime uyumlu yerlerin başında Yalım gelir.
Deyim ; tabiri caizse Yalım için "cuk" diye oturdu.
Ne köy kalmayı becerdi güzelim Yalım, ne kasaba olmayı.
Hele hele mahalle olmasını isteyenler, yüzlerine gözlerine bulaştırdı.
Bağlık-bahçelik, az da olsa kültürel değere sahip, kendine yeten şirin bir köy iken, bazı hesaplar uğruna beldeye dönüştürülen Yalım ; resmi statü kazanmasına rağmen belde olmanın karşılığını alamadı.
Köy olarak kalamazken, kasaba olmayı da beceremedi.
Yaşam kalitesinde bir değişim sağlanamadı.
Aynı insanlar, aynı koşullarda, aynı düzeyde yaşamlarını sürdürdü.
Mardin'in Büyükşehir statüsüne geçmesi ve beldelerin yürürlükten kalkmasıyla ne köy ne kasaba olabilen Yalım ; "hadi biraz da mahalle olsun" uygulamasıyla Artuklu ilçesine bağlı mahalleye dönüştürüldü.
Büyükşehire bağlı merkez ilçenin bir mahallesi olmakla büyük beklentilerin odağı haline gelen, bir zamanların "ne köy ne kasaba olan" Yalım'ın, geride kalan dokuz yıl içinde mahalle de olamadığını görmekteyiz.
Resmi kayıtlara göre mahalle olan bu yerleşim birimi; mevcut haliyle biraz köy, biraz kasaba, biraz da olsa mahalle görünümünde.
İmara açıldığında Yenişehir mahallesinin bir bölümünü içine alan Yalım'da ; inşaatta bir Mardin klasiği olan "önce binaları dik, altyapı çalışmaları sonradan" anlayışıyla dikilen 23-25 katlı apartmanların önünde, arkasında, yanında köy yaşantısının tüm gereksinimleri mevcut.
# Yoğun dumanlar arasında mis gibi ekmek kokularının yayıldığı onlarca tandır,
# İrili-ufaklı derme çatma kümesler,
# Besicilikle uğraşanların büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını barındırdıkları onlarca ahır.
Çok katlı apartmanların dikildiği mahallede, imarca belirlenmiş yollar hâlâ yapılmış değil. Bağlantı yolları bile köy döneminden kalma. Dar ve bozuk.
Başka yerde göremeyeceğiniz bir başka Mardin klasiği :
İnşaatın tümü tamamlanmadan ve iskan ruhsatı verilmeden elektrik ve su aboneliklerinin verilmeyeceği kuralı olduğu halde ;
Üst kat inşaatı devam etmesine rağmen, tamamlanarak satılmış veya kiralanmış işyerlerini de görürsünüz, alt katları henüz tamamlanmamış ama üst katların tümü dolu daireleri de...
Yalım mahallesinin ciddi bir bölümü, dağınık biçimdeki küçük bir sanayi sitesi görünümünde.
Mermer atölyelerinden tutun ; oto kaporta, lastikçi, oto yıkama-yağlama, camcı, yedek parça bayii, egzozcu, minder döşeme atölyesi gibi işyerlerinin tümü mevcut .
İmar planlarına bağlı kalınıp, mevzuat hükümlerine uyulması durumunda ve yetkili mekanizmaların denetimi altında ; zamanında ne köy ne kasaba olamamış Yalım'dan iyi bir mahalle yaratma imkanımız varken, bu şansın yitirilmekte olduğunu görmekteyiz.
Yeni bir siyasi manevra olan "böl-parçala-yönet" anlayışının hakim olduğu "100 il , 1000 ilçe" projesi kapsamında Yalım'a tekrar belde statüsünün verilmesi kimseyi şaşırtmasın.