USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEDEN BAHÇELİEVLER? NEDEN ESENYURT DEĞİL?

28-03-2024
Aslında seçim sonuçlanıncaya kadar, seçimlerle ilgili birşeyler yazmamayı düşünüyordum.
Ancak ; hem sosyal medyada, hem bazı televizyon kanallarında yer bulan ; foto-roman gibi bol fotoğraflı, geniş katılımlı "sahur şov" haberini görünce yazma gereği duydum.
İstanbul'da bulunan ve asıl amacı Mardin olgusu dahilinde, Mardinlilik bilinci içinde Mardinliler arasında dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak olan MARDİNFED ; Bahçelievler AKP'li Belediye Başkan Adayı Hakan Bahadır'ın ev sahipliğinde, İBB Adayı Murat Kurum'un da katıldığı, "Hemşehri Buluşması" adı altındaki destek amaçlı sahur programı organizasyonunda bulundu.
Mardinli İstanbul Milletvekilleri ile bu gibi programların müdavimlerinin de katılım sağladığı "sahur şov"da destek istenen konuşmalar yapıldı, bol bol fotoğraf çekildi.
Muğla Belediye Başkan Adayı olan babası Aydın Ayaydın'a destek vermek için yanında olması gereken Milletvekili Derya Ayaydın bile ; kendini "ispatı vücut" yapma zorunda görmüş olacak ki, sahurun aktörlerinden biri olmuştu.
Öncelikle ;
*herkesin siyasi görüş sahibi olma özgürlüğünün olduğunu,
*herkesin dilediği siyasi partinin mensubu olabileceğini,
*herkesin görüşü doğrultusunda siyaset yapabileceğini,
*dilediği adaya destek verebileceğini vurgulamak lazım.
Bu koşullar kişisel tasarruflardır.
Ancak ;
kuruluş amacı hemşehrilik bilinci içinde yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak olan ve bir topluluğu temsil etmekte olan bir sivil toplum örgütünün hangi siyasi partinin olursa olsun, siyasi organizasyonunda bulunması hem doğru değildir, hem etik değildir.
MARDİNFED'in konumu ile ilgili doğru olan, hatta yapılması gerekli olan ;
hangi partiye mensup olursa olsun, Mardinli aday ve adayların yanında olmak, destek vermek ve aday olduğu makama gelmesini sağlamak olmalıydı.
İstanbul Esenyurt Belediyesi için aynı partiden aday olan Mardinli Hamit Öncü kardeşimiz için benzer programlara bağlı kalmaksızın ; kendisiyle birlikte sürekli sahada olunması, kapı kapı dolaşılıp destek verilmesi gerekirken, duygu ve egoların esaretine kapılıp bu gayreti bir başka aday için göstermek hiç te şık olmadı.
Bir yerlere dayanma isteği,
kendini ön planlarda görme egosu,
birilerine "ben de buradayım" görüntüsünü verme arzusu, maalesef olması gereken davranışın önüne geçmiştir.
Bu seçimde İzmir Konak Belediye Başkanlığına aynı partiden aday olan Ceyda Bölünmez Çankırı, Karabağlar Belediye Başkan Adayı M.Sadık Tunç ile Gaziemir Belediye Başkan Adayı Deniz Doğan için aynı desteğin verilmesi gerekirken ; Ceyda Bölünmez Çankırı'nın İstanbul'a gelip Bahçelievler "sahur şov" programına katılmış olması "sizler yanımızda durmayarak desteklerinizi esirgemiş olsanız bile ben buradayım" dedirtecek kadar manidardı.
Adını Mardin'den almış , hemşehrilik hak ve hukuku çerçevesinde, Mardin misyonununu idame ettirmek için , her yerde, her zaman ve her halükârda Mardin olgusunu yüksekte tutmak için, her türlü yardım ve dayanışmayı sağlamak için kurulmuş olan dernek, vakıf ve federasyonların kuruluş amaçlarına ters düşecek davranışlar içinde olmaması gerekirdi.
Aralarında değerli dostlarımın, saygın insanların bulunduğu MARDİNFED yönetiminin, daha önce yapmış olduğu takdire şayan etkinliklerini bilen biri olarak, bu organizasyonun heyecanlarına yenik düşmenin sonucu olduğuna inanıyorum.
Henüz seçim takviminin yeni başladığı, adaylar bile belirlenmemişken ; Mardin Kent Konseyi Genel Sekreteri Hatip Özer, üç büyük şehirde Mardin temalı bazı vakıf, dernek ve federasyon temsilcileri ile bazı şahsiyetlerle gerçekleştirdiği görüşmelerde ; hangi şehirde, hangi partiden olursa olsun belirlenecek Mardinli başkan ve meclis üyelerinin desteklenmesi isteğinin, beklediği düzeyde karşılık görmemiş olması bu gibi yanlış davranışlar içinde olunabileceğinin işareti olmuştu.
Gelişmeler bu yazının yazılmasını çok geciktirdi.
Üç gün sonra seçimler için sandığa gidilecek ve demokratik bir olgunluk içinde geçmesini dilediğimiz seçim sonrası yeterli oyu alan talip olduğu makama oturacak.
İstanbul, Ankara ve İzmir'de değişik partilerden MARDİNLİ belediye başkan adayı olmuş ;
* Esenyurt AKP Belediye Başkan Adayı Hamit Öncü,
* Konak AKP Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı,
* Karabağlar AKP Belediye Başkan Adayı M.Sadık Tunç,
* Gaziemir AKP Belediye Başkan Adayı Deniz Doğan ile ,
* Buca İYİ Parti Meclis Üyesi Adayı Uğur Şimdi,
* Konak CHP Meclis Üyesi Adayları
İlhan Yaman
Abdullah Siyahkoç,
* Konak AKP Meclis Üyesi Adayları
Emrah Erol,
Hasan Uzunkaya,
* Karabağlar AKP Meclis Üyesi Adayları
İsmail Bedir,
Ramazan Baran'a başarılar diliyorum.