USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Önce TV8,Şimdi de Halk TV'yi Şiddetle Kınıyorum

15-11-2021
Mardin, tanıtım konusunda son bir ayda peşpeşe iki talihsizlik yaşadı.
Bir süre önce Mardin'i tanıtım amaciyla Masterchef adlı yemek programının canlı yayınını Mardin'de yapan Acun'un TV8'nin yarattığı hayal kırıklığının ardından; bugün de Halk TV'nin Görkemli Hatıralar adlı yayını adeta bir skandal niteliğindeydi .
Mardin'in tanıtılacağı yayında , Mardin hariç herşey vardı.
Öznesinin Mardin olması gereken programda; Mardin adeta bir plato, bir figüran gibi yer aldı.
Tarihinin, kültürünün, sosyal hayatının, müziğinin, yıllardan beridir çeşitli etnisitelerle birlikte yaşama kültürünün anlatılmasının gerektiği programda ; bu görevi yerine getirecek , tarihi bilgilere sahip , kültürel birikimi olan Mardin'li entellektüel kişiler, gazeteci-yazarlar, günümüze kadar gelmiş kendine özgü ritüelleri anlatacak şahsiyetler, kentin sorunlarını bilen siyasiler ve il yöneticileri olması gerekirken, hiçbirinin olmayışı ve bunun kulaktan dolma bilgilere sahip kişilerce yerine getirilmeye calısilması tam bir fiyasko ve skandal yaşattı.
Mardin'in yüz yillar öncesinden ; birlikte yaşadiğı Arap, Kürt, Süryani, Ermeni ve değisik başka etnisitelerin kültürleriyle yoğrulmuş bir Türk şehri olduğunu belirtecek birileri olsaydı; bir sinema ve müzik eleştirmeni olarak tanıdığımız Nebil Özgentürk " Mardin bir Arap Şehridir " gafinı yapmamış olurdu.
Mardin'in sıkıntılarını bilen bir il yöneticisi, bir siyasi, bir STK temsilcisi olmuş olsaydı ; yayınla ilgisinin ne olduģunu hâlâ anlamadığım CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaelide yaptirdiği okulu anlatmazdı. Mardin'in egitim sorunu, sağlık sorunu, tarim sorunu, turizm sorunu, sanayi sorunu dile getirilmiş olurdu.
Mardin'in müziğini bilen yerel sanatçılara yayında yer verilmiş olsaydı ; 2.5 saatlik yayın akışının tümünü Kardeş Türküler yüklenmezdiı. Hatta okudukları Balkan Türküleri, Karadeniz Türküleri, Neşet Ertaş'lı, Aşık Mahzuni Şerif'li Anadolu Ezgileri, Ahmet Kaya'lı özgün parçaların yanında bir-iki tane Mardin Türküsü de okumayı hatırlardı. Mardin musikisine büyük emeği geçmiş Ömer Faruk Gültaşlı olsaydı mesela; divanını pesrevini, zengulisini anlatırdı Mardin müziğinin.
Türkçe, Arapça, Kürtçe ve Süryanice parçaları başarıyla seslendiren Mardin'in Medeniyetler Korosu hatırlanıp yayına alınsaydı; evrensel müziği benimsemiş Kardeş Türküler de repertuarına bunlardan birkaç parca almış olurdu.
Bütün bunları becerememiş ve yayının tanıtıcı vizyonunu yerine getirememiş Serhan
Asker ; açığını Mardin'in Reyhani oyunuyla kapatmak isterken, bir başka fiyasko yarattı. İki kez değişik kişilerce ekrana getirdiği sözde Reyhani iki değişik şekilde oynandı. Bunları izleyen hangisinin doğru oynandığı şüphesine kapılmadan; onlara yardımcı olayım. Her ikisinin de Reyhani ile ilgisi yok. Puşu takmakla, elleri sağa-sola kıvirmakla , hop hop altın top misali oturup kalkmakla Reyhani oynanmaz.
* Mezopotamya'nın Ak Gerdanlığı,
* Beyaz Güvercin Yürekli Şehir,
* Sarı Huzurun Kenti,
* Mezopotamya'nın Nazlı Gelini spotlarıyla yayın boyunca altyazının geçildiği Mardini tanıtım amaçlı bu canlı yayın ; Mardin halkını, hatta Mardin'de bulunmuş veya Mardin'i tanımış tüm insanları üzmüştür. Üzüntülerini ifade eden yüzlerce telefon aldım yayın boyunca. Hemen hemen herkesin ortaklaştıgı kanaat , Mardin'in böylesine fiyasko bir yayını haketmediği dogrultusundaydı .
Aradabir telefona gelen birkaç olumlu tepkiyi okuyan Serhan Asker, keşke gelen olumsuz tepkileri de okuma erdemini gösterseydi.
Geçen hafta Trakya'nın şirin ilçesi Çorlu da yapılan Görkemli Hatıralar yayınını da izlemiştim. Çorlu Belediye Başkanı katıldığı bu yayında söylemek istediği herşeyi söyleme imkanı buldu. Programın akışı içinde Çorlu Kent Müzik Grubu yörenin tüm eserlerini seslendirdi.
Mardin için programlanmış bir canlı yayın ; her ne kadar " Beyaz Güvercin Yürekli Şehir " temasıyla duşunülmuşse de ; beyazlar giyinmiş Kardeş Türküler'in ön plana çıktığı bir program olarak tamamlandı.
Canlı yayınla gerçekleştirilen programın öznesi Mardin iken, akışı içinde Kardeş Türküler'e dekor, plato ve figüran oldu.
Böylesine bir canlı yayını uygun görerek büyük bir camiayı üzen Halk TV'yi ;
Kendi adıma kınıyorum,
Kent Konseyi adına kınıyorum,.
Beni telefonla arayıp tepkilerini koyan yüzlerce Mardin'li adına kınıyorum.